Annonce
Kultur

Riverdance: Farvel til Mr. 35 trin i sekundet

<p>Michael Flatley har danset siden han var 11 år. Den 56-årige koreograf og danser er kendt over hele verden for at have genopfundet den irske dans med de hurtige fodbevægelser. Hans egen personlige rekord er 35 trin på et sekund. Pressefoto</p>

Når »Lord of the Dance« tirsdag rammer Musikhuset med et nyt show, er Michael Flatley på scenen for eneste og sidste gang i Danmark.

Annonce
Han var 11 år, da han første gang spændte danseskoene på. Nu er Michael Flatley klar til at overlade rampelyset til sine arvtagere.
»Dangerous Games« hedder det nyeste show fra »Lord of the Dance«. I showet kæmper det gode mod det onde, og der bliver gjort brug af en masse lys-, lyd- og 3D-effekter. Pressefoto
Når den 56-årige danser går på scenen i Musikhuset 24. februar, hvor hans nye show får danmarkspremiere, vil det være for sidste gang. Ihvertfald i Danmark, oplyser han, da avisen fanger ham på telefonen fra hans slot i Irland.

Michael Flatley

  • Michael Ryan Flatley, født 16. juli 1958 i Chicago, Illinois.
  • Han er som danser og koreograf kendt for at have genopfundet den traditionelle irske dans og har optrådt over hele verden.
  • Først som en del af »Riverdance«, som han forlod i 1995 for at starte sit eget show under navnet »Lord of the Dance«.
  • Ud over at mestre dansen, er Flatley også en dygtig fløjtenist. To gange har han vundet »The All-Ireland Competition«.
  • Den irske dans kræver et hurtigt fod- og benarbejde. I 1998 slog Flatley sin egen rekord ved at steppe - hold nu fast - 35 step i sekundet. I 2000 kom han i Guinness Rekordbog med en anden rekord, nemlig ved at være den danser i verden, som havde den højeste forsikringspolice på sine ben: 40.000.000 dollars.
  • Michael Flatley har huse på Barbados, i USA, Frankrig, Irland og London. Hans formue blev i 2006 anslået til 350 millioner pund i en artikel i Daily Mail.
  • Showet »Dangerous Games« fra »Lord of the Dance« får danmarkspremiere i Musikhuset, Store Sal, tirsdag 24. februar kl. 20. Spiller samme sted 25. februar kl. 20. Kommer til Værket i Randers fredag 6. marts, hvor showet bliver vist i Store Sal kl. 19.30.
Den onde Don Dorcha vil overtage verdensherredømmet, men den gode Lord of the Dance bekæmper ham. Pressefoto
»Fra nu af vil jeg kun selv medvirke i et begrænsest antal shows. Jeg er 56 år og kan stadig danse som hidtil, men jeg vil gerne stoppe nu, mens jeg er på toppen. Selvfølgelig vil jeg komme til at savne spændningen og et stående applaus fra publikum, men jeg føler selv, at nu er det perfekte tidspunkt. De unge mænd, der har hovedrollerne i mit nye show er fantastisk dygtige, så dem kan publikum glæde sig til at opleve,« siger Michael Flatley.
Han er kendt over hele verden, som manden der reformerede den traditionelle irske folkedans. Første »Riverdance«, senere som sin egen herre i »Lord of the Dance«, der har eksisteret siden 1995.
Annonce

De forbudte trin

Michael Flatley er født og opvokset i Chicago som søn af irske forældre. Han begyndte som nævnt at danse som 11-årig og allerede i 1975, blev han den første ikke-europæer, der vandt verdensmesterskabet i irsk dans.
Men hvordan kunne en traditionel folkedans pludselig blive populær i hele verden?
»Jeg genopfandt dansen, ændrede den og vendte den rundt. Traditionelt set var det kun fødderne og benende, der bevægede sig i dansen, men jeg begyndte at bruge armene, overkroppen og ansigtsudtryk. Det gav en dynamik til dansen,« forklarer Michael Flatley.
I begyndelsen blev der set skævt til Flatleys utraditionelle trin i dansemiljøet, men det fik ham ikke til at stoppe.
»Jeg har altid danset den på min egen måde. Det lignede ikke det, man plejede at lave, og der var nogle, der mente, at jeg skulle følge dansens regler. Men det ville jeg ikke,« fortæller Michael Flatley, der gjorde godt i at følge sin intuition.
For med tiden begyndte synet på hans dans at ændre sig og i dag har mere end 100 millioner mennesker på verdensplan set hans showes med »Lord of the Dance«.
»Vi har optrådt fra Tokyo til Texas, fra Mexico til Moskva. Gud har tilsmilet os,« som Michael Flatley beskriver det.
Annonce

Det gode og det onde i kamp

Når Michael Flatley og hans dansere kommer til Aarhus tirsdag er det med det helt nye show, »Dangerous Games«, som fik premerie i London Palladium i efteråret.
Handlingen udspiller sig i Irland, hvor vi følger Lord of the Dance i sin kamp mod den onde Don Dorcha, der vil overtage landet. Med »Dangerous Games« bliver publikum trukket med ind i en eventyrverden med dans, dramatisk nykomponeret musik og farverige kostumer.
Selv mener Michael Flatley, at »Dangerous Games« er hans bedste og mest spændende show til dato.
»Vi har fået lavet et nyt lys og fantastiske 3D-effekter til forestillingen. Udover dansere arbejder vi sammen med en række verdenskendte artister. Det er en dramatisk forestilling, hvor man blandt andet kan opleve dansende robotter. Og så er det et show, der kan ramme hele familien, om man er fem eller 95 år,« siger Michael Flatley, der i de resterende shows i Danmark vil dukke op på scenen som hologram.
Om »Dangerous Games« bliver det sidste show fra »Lord of the Dance«, er ikke til at spå om.
Annonce

Tid til at male

»Det ved jeg ikke endnu,« siger Michael Flatley.
Men han glæder sig til at få mere tid til sin anden store pasion - maleriet.
»Jeg har malet i lang tid, men kun for mig selv. Det er ikke noget, jeg har vist for offentligheden endnu,« siger Michael Flatley.
Men det bliver der lavet op på til juni, hvor Flatley for første gang skal udstille sine billeder i på et galleri i London.
»Det er et stort skridt for mig. Jeg tror det bliver en vidunderlig oplevelse,« siger Michael Flatley, der har boet i London gennem de seneste 21 år.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Historisk løft til idrætten i Aarhus: Partier vil afsætte 25 millioner kroner om året til nye faciliteter

Aarhus

Tidligere ældrerådmand: Jette Skive løber fra sit ansvar for plejesvigt på Kongsgården

Aarhus

12-årige piger udsat for blotter: Bilist uden tøj kontaktede dem foran skolen

Annonce