Annonce
Kultur

Robin fra Mols laver dokumentarfilm: Klimaforandringer set med dyrenes øjne

Filminstruktør Robin Petré er aktuel med dokumentarfilmen "Fra det vilde hav" på CPH:DOX 23. april. - Min indgang til hele emnet er funderet i min opvækst. Jeg er født og vokset på Mols, omgivet af dyr, natur og skov. Naturen har fyldt rigtig meget for mig i min barndom, fortæller hun. Foto: Maria Grazia Goya
En opvækst på Mols med den vilde natur lige i baghaven har præget filminstruktør Robin Petré. Hun er aktuel med sin seneste film "Fra det vilde hav", der følger arbejdet med at redde dyr fra menneskeskabte problemer langs den nordlige atlanterhavskyst.

MOLS: Naturen har sat sine tydelige spor i Robin Petré.

Den 35-årige filminstruktør er født i landsbyen Grønfeld, der ligger mellem Rønde og Ebeltoft, hvor hun gennem hele sin barndom havde dyr, natur og skov helt tæt på.

-  Bag vores hus var et kæmpe vildnis. I dag er der bygget huse. Naturen var vildere dengang end nu, hvor flere huse er kommet til, og mange krat og markskel er ryddet. Jeg har altid været enormt interesseret i dyr og brugt tid i naturen og ladet det fylde for mig, fortæller Robin Petré.

Annonce

23. april har hun danmarkspremiere på sin seneste dokumentarfilm "Fra det vilde hav" på festivalen CPH:DOX, som i år er digital grundet Covid-19.

Filmen følger de dyr, som bliver behandlet på vildtstationer langs atlanterhavskysten.

- Jeg er meget præget af at have haft naturen tæt på altid, så da jeg begyndte at lave film, smeltede de to spor i mit liv sammen. Mine film tager udgangspunkt i naturen på forskellig vis. Jeg er især interesseret i gnidningsfladerne mellem den menneskeskabte verden og den vilde natur, fortæller Robin Petré, der er uddannet journalist og filminstruktør.

- Jeg læste til journalist på Journalisthøjskolen og fik en bachelor, men allerede inden jeg var færdig, havde jeg lyst til at lave noget mere kunstnerisk, siger Robin Petré og griner lidt.

Hun ønskede at gå i dybden med sine emner fra en kunstnerisk vinkel. Derfor læste hun videre på den internationale filmuddannelse Doc Nomads, der er et europæisk universitetssamarbejde under Erasmus Mundus.

- Det var enormt spændende. I to år læste vi i Portugal, Belgien og Ungarn, hvor hele holdet flyttede rundt sammen og lavede film. Der var studerende fra hele verden, fortæller Robin Petré, der blev færdig i 2015.

Menneske og natur

Det var mødet mellem menneske og natur, som Robin Petré var i interesseret i, da hun begyndte at researche på det projekt, som nu er blevet til filmen "Fra det vilde hav".

Det er et tema, hun i mange år har været interesseret i, og som hun også har arbejdet med i andre projekter.

Filmen "Fra det vilde hav" følger forskellige frivillige langs atlanterhavskysten, der redder og behandler dyr som sælen her, fra problematikker som i høj grad er menneskeskabte. Still fra filmen: Maria Grazia Goya

Hendes research ledte hende til et europæisk netværk af frivillige - primært i Cornwall i England, Irland og Holland - der redder og behandler havdyr i nød.

- Jeg fandt ud af, at de i meget høj grad redder dyrene fra menneskeskabte problemer. Det er også et skisma, som driver de fleste af de frivillige, forklarer Robin Petré.

Annonce

Dyr i hovedrollerne

Hun betegner filmen som 'et sanseligt værk'.

"Fra det vilde hav" er en film med meget få ord. Den er båret af lange ordløse takes på flere minutter, hvor hovedkarakteren er en sæl, en delfin eller måske en svane som er kommet til skade.

"Fra det vilde hav" er en fortælling set fra dyrenes perspektiv. Still fra filmen: Maria Grazia Goya

- Store dele af filmen er filmet fra dyrenes perspektiv. Det er for at danne en form for spejl på os selv. Jeg vil gøre op med den automatpilot-fornemmelse, vi ofte har. Vi ser vores menneskelige verden fra vores perspektiv hver dag. Filmen er et forsøg på at træde ud af det, og skabe et nyt blik på os selv udefra og dermed en ny forståelse for, hvad det er for en verden, vi har skabt på godt og ondt. Menneskerne i filmen er både løsningen og problemet på en og samme tid, fortæller hun.

Robin Petré

Filminstruktør Robin Petré er 35 år og opvokset på Mols.

Hun er aktuel med sin seneste dokumentarfilm, "Fra det vilde hav", der er hendes debut-featurefilm.

"Fra det vilde hav" havde verdenspremiere på Berlinalen i marts.

Den får danmarkspremiere 23. april på CPH:DOX. Filmen vises digitalt klokken 19 med efterfølgende live paneltalk med Head of section, Oceans & Wildlife, Thomas Kirk Sørensen fra WWF, Meteorolog Jesper Theilgaard samt Nynne Juul fra Extinction Rebellion.

"Fra det Vilde Hav" vises i biograferne fra 6. maj.

Robin Petré er uddannet dokumentarfilminstruktør fra den internationale filmskole Doc Nomads (MA 2015) og journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (BA 2012). Hun har filmet, studeret og arbejdet i 15 lande fordelt på fem kontinenter. I dag danner hun base i København sammen med filmfotografen Maria Grazia Goya fra Ecuador.

Robin Petrés kortfilm har været nomineret og vist på filmfestivaler verden over. Filmen "Pulse" har desuden vundet en række internationale priser, heriblandt the Silver Dove på DOK Leipzig 2016.

Robin Petré har arbejdet på filmen on/off gennem små fem år, mens hun også har haft gang i andre projekter. Hovedoptagelserne lå i vinteren 2019-20, lige før corona ramte.

Klimaforandringer spiller også ind på atlanterhavsstormene, som de senere år er blevet meget mere voldsomme. Still fra filmen: Maria Grazia Goya

Filmen berører olieudslip, atlanterhavsstorme, der bliver mere og mere voldsomme, og den stigende plastikforurening i havene. Men for Robin Petré er hovedformålet med filmen ikke at gøre opmærksom på de problemer, som vi mennesker påfører naturen, for det er vi langt hed ad vejen godt klar over, mener hun.

- Dette er ikke en informationsdrevet film, hvor du bagefter ved alt om problematikken. Det er den modsatte tilgang. Vi har skabt et informationssamfund, hvor vi blive bombarderet med nyheder og informationer på mange forskellige platforme. Strømmen af information er ofte mere end vi kan nå at tage ind, siger hun.

Derfor ville Robin Petré med filmen ikke bidrage til den strøm af information, fakta og tal, men gå i en anden retning med sit budskab.

- Vi mennesker reflekterer og ændrer først vaner i det øjeblik, vi bliver ramt dybt følelsesmæssigt. Med filmen kommer du som seer helt ind i øjeblikket. Det er rå virkelighed, som ikke er manipuleret. Der er for eksempel ikke musik i filmen, ligesom der heller ikke er voice over eller tekster, der forklarer, hvad der foregår.

Annonce

Ud til publikum

"Fra det vilde hav" er allerede blevet vist på den store filmfestival i Berlin, Berlinalen, hvor den var eneste danske bidrag på årets festival, der blev afholdt i en virtuel version. Filmen blev taget godt imod af et inviteret publikum.

- Jeg glæder mig til, at den nu kommer ud til et bredere publikum på CPH:DOX online og i biograferne, når de åbner igen 6. maj, siger Robin Petré.

Naturen er fortsat en stor kilde til inspiration for den 35-årige filminstruktør.

- Mødet mellem menneske og natur er jeg slet ikke færdig med. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at udforske det nærmere i flere nye filmprojekter, siger Robin Petré.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Mere end 1800 smittede igen

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Mere end 4000 cyklister kører her hver dag: Sikkerhedstiltag syltet i tre år - bortset fra et, som ekspert frarådede

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Aarhus

Dagens corona-tal: Antallet af nye smittede fortsætter stigningen

Aarhus

Vil du med hjem og se min hundehvalp? 10-årig dreng udsat for ubehagelig oplevelse

AGF

AGF-anfører holder hovedet højt trods måltørke: - Nej, nej, jeg er ikke ramt på selvtilliden

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

Kultur For abonnenter

Ny stor dansk filmsatsning smider Karen og Robert ud af deres villa - de bor nemlig i en kopi af kendt dansk sangers barndomshjem

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Derfor er Aros' direktørvalg det rigtige

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

AGF

Se højdepunkterne: AGF sendt ud i pokalmørket efter ny tandløs indsats

Annonce