Annonce
Aarhus

Så er det afgjort: Venstre tager ældrerådmandsposten og henviser S til øretævernes holdeplads

Mandag 22. november præsenterede Venstres nyvalgte byrådsgruppe på fire medlemmer sig for pressen og afslørede, at Christian Budde (yderst til venstre) sætter sig som rådmand for Sundhed og Omsorg de kommende fire år. Foto: Jesper Bech Pedersen
Christian Budde (V) bliver ny rådmand for Sundhed og Omsorg, hvor han agter at brede området ud til at handle om mere end blot de ældre.

AARHUS: Så er det sidste søm slået i låget på kommunalvalget.

Venstre stod som nummer fire i køen til at vælge rådmandspost, og den skulle Venstres politiske leder, Christian Budde, lige sove på hen over weekenden.

Mandag middag har han på et pressemøde meldt ud, at han vælger posten som rådmand for Sundhed og Omsorg (MSO).

Annonce

Dermed bliver han ældrerådmand, som posten ofte kaldes i daglig tale, men området indeholder meget andet end det, mener Christian Budde:

- MSO bliver ofte reduceret ned til ældreplejen, men ud over omsorgs- og ældredelen, har det også meget andet at byde på – især på sundhedsområdet, der rummer mange aspekter. Herunder en vigtig trivselsdagsorden og unges mentale sundhed, der under coronakrisen har været forsømt. Vi vil i Venstre være mere skarpe til at udfolde området og dets mange aspekter, siger Christian Budde.

Simsek mangler i 'teknik'

Venstre blev ved valget reduceret fra seks til blot fire mandater og har nu brugt nogle dage på at konstituere sig internt.

Ny politisk ordfører bliver 23-årige Mathilde Hjort Bressum, der fik et glimrende valg med 2.003 stemmer, mens den garvede Gert Bjerregaard bliver ny gruppeformand.

Mathilde Bressum, der oprindelig er fra Randers, bliver ny politisk ordfører for Venstre i Aarhus. Dermed er det hende, der skal stå på mål for partiets politik udadtil. Privatfoto.

Gert Bjerregaard får samtidig Venstres plads i teknisk udvalg, og dermed bliver det altså ikke Bünyamin Simsek, der ellers aktuelt sidder som rådmand for Teknik og Miljø.

Adspurgt om hvorfor Bünyamin Simseks kompetencer på det tekniske område ikke skal udnyttes i udvalget, svarer Bünyamin Simsek, at han godt forstår den undren, men at han er tilfreds med, at det ikke bliver sådan.

Sådan fordeler Venstre posterne

Christian Budde:

  • Rådmand for Sundhed og Omsorg.

Mathilde Hjort Bressum, politisk ordfører:

  • Udvalget for Børn og Unge.
  • Udvalget for Sundhed og Omsorg-

Gert Bjerregaard, gruppeformand

  • Udvalget for Teknik og Miljø.
  • Udvalget for Sociale Forhold og Beskæftigelse.
  • Bæredygtighedsudvalget.

Bünyamin Simsek

  • Udvalget for Kultur og Borgerservice.
  • Tvangsfjernelsesudvalget.
  • Økonomiudvalget.
  • Bestyrelsen for Aarhus Havn.

- Det er oplagt at bruge min indsigt i Venstres byrådsgruppe, men jeg tænker også, det giver god mening ikke lige i første omgang at bruge den afgående rådmand i det udvalg, han har været rådmand for. Her tænker jeg i forhold til den medarbejderskare, som jeg har været chef for og haft et tæt samarbejde med, siger Bünyamin Simsek.

Annonce

Undres over Venstres valg

Med Venstres valg af Sundhed og Omsorg står det samtidig klart, at Anders Winnerskjold bliver rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, hvor han tager over efter den afgående rådmand Kristian Würtz (S), som helt forlader politik.

Dermed fastholder Socialdemokratiet den magistrat, der om nogen kan kaldes for øretævernes holdeplads. Især kommunens indsats over for voksne med handicap har gennem flere år været under skarp kritik for at være voldsomt underprioriteret. Ikke mindst Venstre har båret kritikken frem, og også på beskæftigelsesområdet har Venstre kritiseret den socialdemokratiske ledelse.

Op til og under valgkampen har Venstre således rejst med budskabet om, at hvis kommunens langtidsledige indvandrere kunne komme i arbejde, så ville der kunne frigøres op til en milliard kroner om året i besparelser.

Af samme årsag undrer det Socialdemokratiets kommende politiske ordfører, den nyvalgte Jasmine Søgaard, at Venstre ikke griber chancen for at sætte sig i spidsen for netop Sociale Forhold og Beskæftigelse, når nu partiet havde chancen.

Jasmine Søgaard er nyvalgt til byrådet for Socialdemokratiet og bliver partiets nye politiske ordfører. Privatfoto

- Når Venstre har markeret sig så ihærdigt under valgkampen, så må det da undre vælgerne, at de ikke tager det ansvar på sig. Vi er nysgerrige på, om Venstre ikke tror på de løsninger, de selv har lagt frem i forhold til at spare en milliard på beskæftigelsesområdet, siger Jasmine Søgaard.

Annonce

Hvorfor, Budde?

Det samme undrede flere af journalisterne til pressemødet sig over, og Christian Budde blev flere gange bedt om at forklare, hvorfor han vælger Sundhed og Omsorg frem for at kaste kræfterne ind på beskæftigelses- og socialområdet.

- Det har heller ikke været nogen nem beslutning. Der er en grund til, at det har taget adskillige døgn, før vi er nået frem til valget, og jeg er også sikker på, at vi kunne have gjort en stor forskel på beskæftigelsesområdet.

- Når vi tilvælger sundhedsområdet, så er det fordi, det rummer to af de største udfordringer, vi ser ind i. Både som kommune og som land. For det første har vi et markant stigende antal ældre, som Ældresagen har døbt en humanitær katastrofe. Det kalder på, at vi går ad nye stier.

- Så er der sundhedsområdet, hvor vi kan konstatere, at rigtig mange århusianere har ondt i livet. Stress, angst og ensomhed. Det rammer alle, børn og unge, folk i deres bedste alder og vores ældre medborgere. Vi ser nogle horrible tal på, at alle aldersgrupper er udfordret på den mentale sundhed, og det er et område, jeg glæder mig til at sætte mere lys på, siger Christian Budde.

Christian Budde er politisk leder af Venstre i Aarhus og bliver nu også rådmand for Sundhed & Omsorg. Foto: Jesper Bech Pedersen

Det nyvalgte byråd tiltræder først efter årsskiftet, og skulle man have brug for en opfriskning af de øvrige rådmandsposter, så fortsætter Jacob Bundsgaard (S) som borgmester, Thomas Medom (SF) fortsætter som Børn og Unge-rådmand, Rabih Azad-Ahmad (R) tager fire år til i Kultur og Borgerservice, Steen Stavnsbo (K) bliver ny rådmand for Teknik og Miljø, og så skal Anders Winnerskjold (S) altså være rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Alvorlig ulykke med hestevogn midt i juletravlt Aarhus

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Kom med ud i en mørk skov ved Polens grænse, få nyt om de rige, og så er der mere fra kommunalvalget til dig, som ikke kan få nok

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Debat

Brev fra Syddjurs til Wermelin: Det nye byråd vil ikke have en naturnationalpark

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Annonce