x
Annonce
Kultur

Sårbarheden findes overalt

KP i Kunstbygningen i Aarhus

Herdis Jensen udstiller billeder af hjemløse på Kunstnernes Påskeudstilling i Aarhus.

Herdis Jensen er optaget af mennesker, der er udsatte, for eksempel de hjemløse.

Annonce

»Man skal være stærk for at leve på gaden. Her kan man ikke lukke sig inde, og det kræver ekstra kræfter,« siger hun.

I tre malerier udstiller hun steder, hvor hjemløse finder rum for ophold - i Aarhus, Paris og Hongkong.

»Det er steder, hvor jeg har været,« siger hun.

Malerierne er blandt de 73, der er blevet udvalgt til at være med i Kunstnernes Påskeudstilling i Aarhus. 35 kunstnere er med, hvoraf 28 debuterer.

I alt har 297 kunstnere levet i håbet om at få deres ting vist. Censurkomiteen skulle tage stilling til 1502 værker, før valget var truffet.

Og nu hænger de så på væggene i den gamle Århus Kunstbygning, som nu hedder Kunsthal Aarhus, eller står på gulvet til skue for publikum. Der er fernisering i dag fra klokken 14 og derefter adgang indtil 21. april.

Herdis Jensen med de hjemløse er 55 år og fra Aarhus. Hun har tidligere arbejdet som grafisk designer og er nu pædagog på Center for Spiseforstyrrelser.

Men maleriet skal hun have tid til.

»Det kan være svært at nå det. Men her ånder jeg. Det er min medicin, meditativt. Her bliver jeg fyldt op,« siger hun. Det er sjette gang, hun er med på en censureret udstilling og anden gang i Aarhus. Hun har også været med fire gange på Kunstnernes Sommerudstilling i Tistrup.

I 20 år har hun malet.

»Jeg begyndte med motiver fra mit hjem, så jeg er gået fra hjem til hjemløs, som én engang sagde til mig. De hjemløse begyndte jeg at studere og male i 2007, og jeg er ikke færdig med dem endnu,« siger hun, der bor i Risskov.

»Vi har alle en sårbarhed, nogle mere end andre, og jeg er optaget af de sider af livet. Jeg kan genkende noget af det i mig selv. Måske er det et skrækscenarie for os alle at blive hjemløs, og nu er der hjemløse i alle byer overalt i Europa. Nogle bliver det, fordi de bliver ramt af naturkatastrofer og hungersnød. Andre mister deres arbejde. Problemet er universelt, og vi skal gøre mere for at hjælpe hinanden,« siger hun.

Censurkomiteen har bestået af billedkunstnerne Simone Aaberg Kærn, Morten Schelde, Zven Balslev, Knud Odde samt gallerist Charlotte Fogh.

Censor Morten Schelde siger om de valgte værker på KP13:

»Krig og mord, flygtninge, hjemløshed, vold, våben, konflikter. Indre og ydre tilstande beskrives. Arkitektur, landskab, arbejde, økonomi, seksualitet, psykologi, alder, etnicitet, kunst, forbrug, dyr, mennesker. Nogle af værkerne handler om de store spektakulære begivenheder, mens andre tager udgangspunkt i det helt nære. Det hele er i bevægelse. Skildringer af liv, kort sagt.

Hvis der er nogen udstilling, der kan rumme de store spring i skala, så er det netop Kunstnernes Påskeudstilling.«

I år er Kunstnernes Påskeudstilling i kunsthallens øverste etage, mens de fem talentfulde udvalgte til spring har fået nederste etage.

Læs mere om flere af kunstnerne og deres værker i avisen i morgen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce