Annonce
Kultur

Sårbarheden findes overalt

KP i Kunstbygningen i Aarhus

Herdis Jensen udstiller billeder af hjemløse på Kunstnernes Påskeudstilling i Aarhus.

Annonce

Herdis Jensen er optaget af mennesker, der er udsatte, for eksempel de hjemløse.

»Man skal være stærk for at leve på gaden. Her kan man ikke lukke sig inde, og det kræver ekstra kræfter,« siger hun.

I tre malerier udstiller hun steder, hvor hjemløse finder rum for ophold - i Aarhus, Paris og Hongkong.

»Det er steder, hvor jeg har været,« siger hun.

Malerierne er blandt de 73, der er blevet udvalgt til at være med i Kunstnernes Påskeudstilling i Aarhus. 35 kunstnere er med, hvoraf 28 debuterer.

I alt har 297 kunstnere levet i håbet om at få deres ting vist. Censurkomiteen skulle tage stilling til 1502 værker, før valget var truffet.

Og nu hænger de så på væggene i den gamle Århus Kunstbygning, som nu hedder Kunsthal Aarhus, eller står på gulvet til skue for publikum. Der er fernisering i dag fra klokken 14 og derefter adgang indtil 21. april.

Herdis Jensen med de hjemløse er 55 år og fra Aarhus. Hun har tidligere arbejdet som grafisk designer og er nu pædagog på Center for Spiseforstyrrelser.

Men maleriet skal hun have tid til.

»Det kan være svært at nå det. Men her ånder jeg. Det er min medicin, meditativt. Her bliver jeg fyldt op,« siger hun. Det er sjette gang, hun er med på en censureret udstilling og anden gang i Aarhus. Hun har også været med fire gange på Kunstnernes Sommerudstilling i Tistrup.

I 20 år har hun malet.

»Jeg begyndte med motiver fra mit hjem, så jeg er gået fra hjem til hjemløs, som én engang sagde til mig. De hjemløse begyndte jeg at studere og male i 2007, og jeg er ikke færdig med dem endnu,« siger hun, der bor i Risskov.

»Vi har alle en sårbarhed, nogle mere end andre, og jeg er optaget af de sider af livet. Jeg kan genkende noget af det i mig selv. Måske er det et skrækscenarie for os alle at blive hjemløs, og nu er der hjemløse i alle byer overalt i Europa. Nogle bliver det, fordi de bliver ramt af naturkatastrofer og hungersnød. Andre mister deres arbejde. Problemet er universelt, og vi skal gøre mere for at hjælpe hinanden,« siger hun.

Censurkomiteen har bestået af billedkunstnerne Simone Aaberg Kærn, Morten Schelde, Zven Balslev, Knud Odde samt gallerist Charlotte Fogh.

Censor Morten Schelde siger om de valgte værker på KP13:

»Krig og mord, flygtninge, hjemløshed, vold, våben, konflikter. Indre og ydre tilstande beskrives. Arkitektur, landskab, arbejde, økonomi, seksualitet, psykologi, alder, etnicitet, kunst, forbrug, dyr, mennesker. Nogle af værkerne handler om de store spektakulære begivenheder, mens andre tager udgangspunkt i det helt nære. Det hele er i bevægelse. Skildringer af liv, kort sagt.

Hvis der er nogen udstilling, der kan rumme de store spring i skala, så er det netop Kunstnernes Påskeudstilling.«

I år er Kunstnernes Påskeudstilling i kunsthallens øverste etage, mens de fem talentfulde udvalgte til spring har fået nederste etage.

Læs mere om flere af kunstnerne og deres værker i avisen i morgen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce