Annonce
Kultur

Sårbarheden findes overalt

KP i Kunstbygningen i Aarhus

Herdis Jensen udstiller billeder af hjemløse på Kunstnernes Påskeudstilling i Aarhus.

Herdis Jensen er optaget af mennesker, der er udsatte, for eksempel de hjemløse.

Annonce

»Man skal være stærk for at leve på gaden. Her kan man ikke lukke sig inde, og det kræver ekstra kræfter,« siger hun.

I tre malerier udstiller hun steder, hvor hjemløse finder rum for ophold - i Aarhus, Paris og Hongkong.

»Det er steder, hvor jeg har været,« siger hun.

Malerierne er blandt de 73, der er blevet udvalgt til at være med i Kunstnernes Påskeudstilling i Aarhus. 35 kunstnere er med, hvoraf 28 debuterer.

I alt har 297 kunstnere levet i håbet om at få deres ting vist. Censurkomiteen skulle tage stilling til 1502 værker, før valget var truffet.

Og nu hænger de så på væggene i den gamle Århus Kunstbygning, som nu hedder Kunsthal Aarhus, eller står på gulvet til skue for publikum. Der er fernisering i dag fra klokken 14 og derefter adgang indtil 21. april.

Herdis Jensen med de hjemløse er 55 år og fra Aarhus. Hun har tidligere arbejdet som grafisk designer og er nu pædagog på Center for Spiseforstyrrelser.

Men maleriet skal hun have tid til.

»Det kan være svært at nå det. Men her ånder jeg. Det er min medicin, meditativt. Her bliver jeg fyldt op,« siger hun. Det er sjette gang, hun er med på en censureret udstilling og anden gang i Aarhus. Hun har også været med fire gange på Kunstnernes Sommerudstilling i Tistrup.

I 20 år har hun malet.

»Jeg begyndte med motiver fra mit hjem, så jeg er gået fra hjem til hjemløs, som én engang sagde til mig. De hjemløse begyndte jeg at studere og male i 2007, og jeg er ikke færdig med dem endnu,« siger hun, der bor i Risskov.

»Vi har alle en sårbarhed, nogle mere end andre, og jeg er optaget af de sider af livet. Jeg kan genkende noget af det i mig selv. Måske er det et skrækscenarie for os alle at blive hjemløs, og nu er der hjemløse i alle byer overalt i Europa. Nogle bliver det, fordi de bliver ramt af naturkatastrofer og hungersnød. Andre mister deres arbejde. Problemet er universelt, og vi skal gøre mere for at hjælpe hinanden,« siger hun.

Censurkomiteen har bestået af billedkunstnerne Simone Aaberg Kærn, Morten Schelde, Zven Balslev, Knud Odde samt gallerist Charlotte Fogh.

Censor Morten Schelde siger om de valgte værker på KP13:

»Krig og mord, flygtninge, hjemløshed, vold, våben, konflikter. Indre og ydre tilstande beskrives. Arkitektur, landskab, arbejde, økonomi, seksualitet, psykologi, alder, etnicitet, kunst, forbrug, dyr, mennesker. Nogle af værkerne handler om de store spektakulære begivenheder, mens andre tager udgangspunkt i det helt nære. Det hele er i bevægelse. Skildringer af liv, kort sagt.

Hvis der er nogen udstilling, der kan rumme de store spring i skala, så er det netop Kunstnernes Påskeudstilling.«

I år er Kunstnernes Påskeudstilling i kunsthallens øverste etage, mens de fem talentfulde udvalgte til spring har fået nederste etage.

Læs mere om flere af kunstnerne og deres værker i avisen i morgen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Østjyske borgmestre om statsministerens planer: Skævt og urimeligt, hvis vi skal bløde endnu mere

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

112

Tyve tømte skolekøkken under ombygning: Store fryse- og køleskabe stjålet

Aarhus

Sammenstød på E45: Uheld vest for Aarhus skaber lang kø

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce