Annonce
Aarhus

Filmmand portrætterede 17-årige Yahya Hassan: Yahya er et digt i mit hjerte

Søren Marcussen, leder af Opgang2 Turnéteater, mødte i 2012 den 16-årige Yahya Hassan, da han var i gang med en dokumentarfilmserie om unge mænd med mellemøstlig baggrund fra Aarhus. Han fulgte ham på vej, da digterdrømmene gik i luften. Tirsdag deltog han i Yahya Hassans begravelse. Foto: Axel Schütt
Filmmand og teaterleder Søren Marcussen lavede i 2012 en portrætfilm om den 17-årige Yahya Hassan, der drømte om at komme på forfatterskole. Dokumentarfilmen er blevet set af omkring 90.000, og den står tilbage som et minde om den unge digterspire, han var engang. Yahya Hassan blev 24 år.

AARHUS: "En hardcore sprogjonglør har talt med store bogstaver om livet som det erfares når man er født skævt ind i det."

Ordene er filmmand, forfatter og chef for Opgang2 Turnéteater, Søren Marcussens, skrevet i et digt efter Yahya Hassans død i torsdags.

De to mødte hinanden, da Yahya Hassan var 17 år og endnu ikke havde udgivet sin første digtsamling.

Søren Marcussen var i gang med serien "Himlen Over Os". 12 korte portrætfilm af unge mænd med mellemøstlig familiebaggrund i Aarhus. Dem, der i medierne kun var kendt for kedelige statistikker om arbejdsløshed og manglende uddannelse.

- Ideen var at vise, at der er også var nogen med den baggrund, der lykkedes rigtig godt, fordi vi mest hører det modsatte. Derfor syntes jeg, det var vigtigt at vise nogen, der kunne noget og gjorde noget med deres liv, fortæller Søren Marcussen.

DIGTERDRENGEN ER DØD

Søren Marcussen skrev dette digt 1. maj 2020 efter Yahya Hassans død:

DIGTERDRENGEN ER DØD
TIDENS STØRSTE DANSKE DIGTER ER HER IKKE MERE
EN HARDCORE SPROGJONGLØR HAR TALT MED STORE BOGSTAVER OM LIVET
SÅDAN SOM DET ERFARES NÅR MAN ER FØDT SKÆVT IND I DET
EN RÅ OG ELEGANT DIGTERSTEMME ER TAVS
IKKE FLERE KOLBØTTER I MØRKET
IKKE MERE UHÆMMET LEG MED SPROGET
ORD STOD DER TATOVERET PÅ HANS HÅNDKANT
MED ORD SLOG HAN FRA SIG OG OM SIG
OG RAMTE PRÆCIST SÅ DET KUNNE MÆRKES AF ALLE
YAHYA VAR 16 ÅR DA JEG MØDTE HAM OG PORTRÆTTEREDE HAM
OG LÆSTE OP MED HAM OG FULGTE HAM PÅ VEJ
FRA AARHUS TIL KØBENHAVN MED HANS BOGSAMLING
OG EN SKUDSIKKER VEST BAG I BILEN
NU ER HAN HER IKKE MERE
HVILKEN TRISTHED
YAHYA ER ET DIGT I MIT HJERTE

Se portrætfilmen om Yahya Hassan på www.opgang2.dk/YahyaHassan

En usleben diamant

Rapperen Cha-D (Chadi Alderbas, red.) gjorde ham opmærksom på den unge Yahya, som han syntes havde et særligt talent for at skrive. Yahya havde fået en god eksamen fra 9. klasse, selv om han havde været anbragt på forskellige institutioner og i ung alder var slået ind på en kriminel løbebane.

Det var på den baggrund, at Søren Marcussen i november 2012 mødtes med Yahya Hassan i Fjældevænget, hvor hans mor boede. I filmen kan man se en 17-årig Yahya Hassan tage detaljebilleder af paraboler, affald og bygningernes betonstrukturer med et digitalkamera. Billeder der senere skal inspirere ham til hans digte.

- Jeg elsker at lege med ord. Jeg elsker at skrive og kommer ind i et helt andet univers, når jeg skriver. Skrivningen har gjort det nemmere at være mig, siger Yahya Hassan i filmen.

Han fortæller, at han har en drøm om at komme på Forfatterskolen, for som han siger i filmen: "Jeg håber, at jeg kan komme til at leve af at skrive, jeg kan jo ikke så meget andet".

Søren Marcussen var fra deres første møde klar over, at Yahya Hassan var noget særligt.

- Når man ser filmen i dag kan man se, at det er en usleben diamant, der stråler. Jeg kunne allerede dér fornemme, at han var en ung mand, der var helt usædvanlig og med et særligt talent og en usædvanlig historie, fortæller Søren Marcussen.

Annonce

To livspositioner

Yahya Hassan sender nogle digte til Søren Marcussen, der også selv skriver digte. De to får en særlig kontakt og optræder sammen med digtoplæsninger ved flere lejligheder. Blandt andet under Opgang2s kulturfestival Yalla:7, der det år blev afholdt på Aarhus Teater.

- Det var første gang, at en ung mand med indvandrerbaggrund skrev digte og havde en stemme fra det såkaldte ghettomiljø. Ordene sprang ud af ham både med vrede og vovemod. Han ville gøre opmærksom på nogle af de forhold med afsæt i sin egen historie. Jeg var vel 64 år og havde udgivet en del som digter og forfatter, så vi læste op ud fra hver vores livspositioner, fortæller Søren Marcussen.

Yahya Hassan bliver 18 år og kort tid efter udkommer hans digtsamling, "Yahya Hassan".

- Jeg bor i Rønde og spurgte den lokale boghandler, hvor mange eksemplarer, han havde bestilt hjem. To, svarede han, for vi sælger næsten aldrig digte. Du kan godt begynde at bestille flere, for den her kommer til at sælge 100.000 eksemplarer. Jeg vidste, hvor vigtigt et kunstnerisk udtryk, der var på spil, siger Søren Marcussen, der selv med sit høje bud skød for lavt, for bogen blev så stor en succes, at den med sine 122.000 trykte eksemplarer er den bedst sælgende debutdigtsamling i Danmark nogensinde.

- Han tog fat i noget mellem mennesker, som betød noget. Han skrev på begavet og talentfuld vis med udgangspunkt i sit eget liv. Han kunne sætte ord på sine oplevelser i sin poesi på en helt særlig måde. Han havde en direktehed og var en kompromisløs desperado. I de muslimske miljøer var man ikke glad for at en ung mand på 17-18 år stillede sig op og kritiserede sin baggrund synder og sammen, siger Søren Marcussen, der også hjalp Yahya Hassan med at køre hans flyttelæs til København.

- Han var meget optaget af at få sin bogsamling med, den betød rigtig meget for ham. Det var der, han havde søgt inspiration og tilflugt, fortæller Søren Marcussen.

Yahya Hassan blev torsdag fundet død i sin lejlighed. Han blev 24 år. Da Søren Marcussen mødte ham i 2012, drømte han om at komme på forfatterskole. "Jeg håber, at jeg kan komme til at leve af at skrive, jeg kan jo ikke så meget andet, sagde han til Marcussen i portrætfilmen "Himlen Over Os". Arkivfoto: Thomas Lekfeldt
Annonce

Ramt i mellemgulvet

De bevarede forbindelsen men sporadisk i årene efter succesudgivelsen.

- I de år hvor han blev kendt og anerkendt, og mediemøllen rullede, har jeg kun kørt rundt med ham nogle gange, men vi optrådte ikke sammen. Han blev en mediestjerne, men han var en digterstjerne. Han levede et hektisk liv. Han rodede sig ud i alt muligt, men det måtte han jo selv stå til ansvar for. Det var ærgerligt, at han nødvendigvis også skulle prøve de ting af, men sådan var det. Du skal skrive digte, sagde jeg til ham, men Yahya gjorde, som han selv ville, fortæller Søren Marcussen.

Sidste gang de snakkede sammen, var da de tilfældigt mødtes for et år siden.

I torsdags fik han en sms. Yahya Hassan er død, stod der.

- Jeg blev fuldstændig stille. Når jeg læste hans digte, var det som at blive ramt i mellemgulvet, fordi han ramte så dybt med sin poesi. Da jeg fik den sms, blev jeg ramt på samme måde, og sådan har jeg det endnu. Jeg syntes, det er rigtig trist, siger Søren Marcussen og fortsætter:

- Jeg kunne have ønsket, at han havde fundet mere ind i sig selv, men jeg tror, at han fik sværere og sværere ved det. Det har ikke været let at være inde i ham.

Søren Marcussens dokumentarfilm om Yahya Hassan er blevet set af omkring 90.000, og der kommer hele tiden flere til.

- Det gør der jo, fordi Yahya er den komet, han er, på den lyriske stjernehimmel. Filmen er et minde, der også viser ham, hvor han var i begyndelsen. Yahyas digte lever videre, selv om der ikke kommer nyt fra hans horisont. Det er ærgerligt, for det, han kunne se og gav udtryk for, var særligt og betydningsfuldt, og han gjorde det på sin helt egen måde. Jeg tror, at jeg var med til at give ham noget og bakke ham op i startfasen, da han var en poet in spe, men han har helt klart også givet mig noget med på vejen, siger Søren Marcussen.

Se Søren Marcussens portræt af en ung Yahya Hassan fra 2012 herunder.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

AGF For abonnenter

Se listen: Her er de verdensberømte arkitekter, der står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Alarm 112

Tæt på at blive kørt ned: Parkeringsvagt angrebet af mand med palleløfter

Aarhus

I en villa i Risskov har unge hjemløse lært at bo selv: Nu skal villaen rives ned

Ny undersøgelse: Pfizer-vaccine giver delvis beskyttelse mod Omikron

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Navne

En berejst sjæl fylder 75: Det slidte pas bruges fortsat

Alarm 112

Østjyllands Politi beder byens borgere og butikker om hjælp i efterforskningen af 29-årige Peter

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Alarm 112

Se video: Voldsom bilbrand i Aarhus V natten til tirsdag

Erhverv For abonnenter

Aarhus-virksomheder har fået næsten tre milliarder i coronakompensation: Se hvem, der har fået mest

AGF

Ung AGF-spiller solgt til Horsens

Annonce