x
Annonce
Aarhus

Se dem ude i byen: Søuhyret har vokset sig til et monster

Gruppen Piscine står bag dette værk og hele udstillingen. Fra venstre Mark Tholander, Anna Ørberg og Jens Settergren. Foto: Flemming Krogh
Kunsten ud til folket. Tre unge bag står udstilling med 19 kunstneres værker rundt i byen og i Kunsthal Aarhus.

AARHUS: I de her dage kan du støde på nye kunstværker ude i byen i Aarhus. Tre unge kunstnere har bragt kunsten ud i gadelivet og til folket.

To år har Jens Settergren, Mark Tholander og Anna Ørberg brugt på at stable den usædvanlige udstilling på benene. I gruppen med navnet "Piscine" laver de selv kunst sammen, men de arrangerer også udstillinger som her.

Med udgangspunkt i Kunsthal Aarhus i J.M. Mørks Gade har de skabt udstillingen "Leviathan", som i virkeligheden er et havuhyre, der skal tæmmes. Figuren er også kendt fra Thomas Hobbes politisk-filosofiske hovedværk "Leviathan" fra 1651.

De har selv skabt et værk, og derudover har de fået 16 andre kunstnere til at bidrage, heraf folk fra Tyskland, USA, New Zealand, Sverige og Norge foruden Danmark.

Og hvor kan vi så møde værkerne ude i byen?

I politistationens reception, i væksthusene i Botanisk Have, i Scandinavian Center og Radisson Blu Hotel på Margrethepladsen 2 samt uden for Kunsthal Aarhus.

Annonce

Udstillingen Leviathan

Kunsthal Aarhus, Scandinavian Center og Radisson Blu Hotel, Aarhus Politigård og Væksthusene i Botanisk Have. Udstillingen "Leviathan" kurateret af kunstnergruppen Piscine.

Er åbnet. Kan ses til 22. september.

Vores rolle i naturen

- Værkerne er i dialog med omgivelserne og handler om vores rolle i naturen. I Hobbes bog diskuteres, hvorfor vi skal have et samfund. Uden samfundet ville alle bekrige hinanden. Samfundet samler os, men vi må afgive dele af vores person, forklarer de tre kunstnere og tilføjer, at Leviathan har en kollektiv krop, hvor hovedet er statsmagten.

De tre har researchet og fundet de kunstnere, der kan udtrykke sig til emnet.

- Vi har selv udvalgt alle og skaffet penge, mest via fonde, til at lave udstillingen med assistance fra Jacob Fabricius, kunstnerisk direktør i Kunsthal Aarhus. Udstillingen er vokset fra at skulle være i kunsthallen til det, den nu er blevet. Man kan tale om, at søuhyret Leviathan har vokset sig til et monster, siger de.

De tre's eget bidrag er et stort værk af en skovbrand og en leg med T-shirts med manifestationer.

Udstillingen er åbnet og kan ses indtil 22. september - også ude i byen.

Grundigt fundament

På Politigården i Aarhus har kunstneren Jørgen Michaelsen hængt en stribe værker op, og til dem hører en bog, som gæsterne i receptionen kan læse i. Den foregår nogle måneder ud i fremtiden.

Værkerne er indrammede postkort bag glas. De relaterer til kendte danske kunstnere som Hammershøi og Gernes, og udenom er meget kraftige rammer, som er naglet godt og grundigt ind i væggen.

- Jeg fik at vide, at når der skulle hænges noget op, måtte det ikke kunne pilles ned og bruges som håndvåben. Derfor, siger Jørgen Michaelsen.

Sofia Duchovny fra Berlin har skabt en fontæne, der står i skulpturparken ved Kunsthal Aarhus. Normalt er fontæner ret bombastiske, men denne er lavet af rør og plasticslanger, og i toppen har hun malet konstruktionen for at få den til at ligne en fontæne. Den 31-årige kunstner er uddannet på akademiet i Frankfurt, og dette er hendes første udstilling i Danmark.

Jørgen Michaelsen udstiller på Politigården i Ridderstræde i Aarhus. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Efterlysning: Har du set Maria?

Kronik

Lad os nu tage en dag af gangen

Disse linjer nedfældes på andendagen efter dronningens tale til nationen. Og hvor kan vores dronning dog bringe sine budskaber med enkle og sigende ord. Jeg har deadline i dag, og plejer ofte at få udsættelse med begrundelser som travlhed med foredrag eller børnepasning. Men mine foredrag er alle aflyste. Og jeg er for gammel til, at det er forsvarligt, at jeg træder til. Der kunne ellers godt være brug for en farmor til to livlige drenge på 4 og 1.5 år, når begge forældre arbejder hjemmefra. Jeg havde planlagt et andet tema, men Corona-situationen kalder på lidt dybere eftertænksomhed. Lad mig først sige, jeg er så taknemmelig over at bo i et land, hvor systemet passer på os. Taknemmelig over, at vi er så velpolstrede, at der kan gives tilsagn om milliarder til vores nødstedte arbejdsmarked. Stolt af vores folkevalgte, der, uanset politisk observans, står sammen om at gøre det nødvendige. Men selvom vi er i de bedste hænder og retter os efter myndighedernes anvisninger, så møder jeg overalt en stor frygt for, hvad det her vil ende med. Og frygten er forståelig, men den gør situationen unødvendig pinefuld. Frygten er vores stærkeste negative grundfølelse, sidder i krybdyrhjernen og er medvirkende til, at vi som art har overlevet. Den hjalp os som huleboer til at være forsigtige, så vi ikke lige løb i gabet på en sabeltiger. Men i ”coronasituationen” gavner den os ikke. Hvad kan vi så stille op med denne livsglædedræbende frygt? Vi kan forsøge at flytte fokus, øve os i at sende de negative tanker væk og fylde hjernen med de ting, vi har at være taknemmelige for. Som jeg før har skrevet: Hjernen kan kun én ting ad gangen. Vores hjerne belønner os, når vi gør noget godt. Nu er det tid til de opringninger til ældre i vores netværk, som ikke er så mobile. Og selv om de er mobile, frarådes de fra nu af offentlig transport. Jeg vil ringe en ekstra gang til min søns farmor, som er 96 og bor i Ringsted. Hun er glad og tilfreds, trods den hårde skæbne at blive enke tidligt ved en ulykke, og alt for tidligt at lægge to sønner i graven. Livet har sendt os en uventet gave i en meget grim indpakning, som vi har lyst til at sende retur uåbnet. Men det er ikke muligt. Hvad så? Ja, lad os pakke den ud og se, hvad budskabet er. Jeg kunne forstille mig, at denne krise giver os nye værdier. At vi bliver bevidste om, hvad der er vigtigt i livet. Og min forhåbning er, at vi vil se tilbage med stolthed over at tilhøre en nation, hvor vi klarede krisen ved at stå sammen og vise samfundssind. Og lige et perspektiv: ”I gamle dage blev folket bedt om at gå i krig for fædrelandet, i dag bliver nationen bedt om at blive på deres sofa”, som Ulla Therkelsen rapporterede. Vi må i skrivende stund stadig bevæge os ud i foråret. Og ”luften har godt os” som min far altid sagde, når vi sad og kukkelurede på vores værelser. Lad os bevare modet.

Aarhus

Mængden af unge corona-patienter overrasker sygeplejerske: - De yngre patienter er virkelig bange

Danmark

Live: Coronapatienter er længere i respirator end forventet

Aarhus

Hold liv i guitarspillet under coronakrisen: Århusiansk virksomhed underviser elever online

Annonce