x
Annonce
Østjylland

Sikkerheden opgraderet på Djursland - men alt for ofte går bommene ikke ned

Bommene driller stadig på Grenåbanen. Her er toget dog på vej over vejen i Skødstrup med både bomme og blink aktiveret. Arkivfoto: Axel Schütt
- Der er langt flere fejl, end vi havde regnet med, erkender Aarhus Letbane, der forsikrer, at sikkerheden trods alt er i top.

DJURSLAND/AARHUS: En norsk far og søn mistede i sommer livet, da deres bil blev påkørt af et letbanetog på én af de usikrede overkørsler i landsbyen Trustrup på Djursland.

Siden har mange set frem til, at sikkerheden blev højnet med bomme og advarselsblink på flere overkørsler.

Det fortæller DR Østjylland.

Det har hele tiden været planen, at sikkerheden skulle opgraderes, så hastigheden på togene kan sættes op til 100 kilometer i timen, og det arbejde er nu færdigt, oplyser Banedanmark.

Men selvom sikkerheden er forbedret, tvivler René Brønberg-Bras, der bor lige op ad en overskæring ved Mørke Station, på, at man så også kan regne med, at bommene faktisk går ned.

For i flere tilfælde har passagerer og trafikanter set måbende til, når en letbanefører bogstaveligt talt selv må passe bommen.

- Så farer letbaneføreren ud af toget og hen til bommene, får dem manuelt ned og kører så forsigtigt over vejen. Det er ikke sket én gang men rigtig mange gange, siger René Brønberg-Bras til DR P4 Østjylland.

Annonce

Fejl hver anden dag

Aarhus Letbane har ikke tal på, hvor mange gange en letbanefører har skullet agere bomvogter.

Men den seneste halvanden måned har selskabet optalt 28 fejl svarende til godt og vel en fejl hver anden dag.

Det er alt for mange, erkender selskabets direktør Michael Borre over for DR P4 Østjylland.

- Vi har haft langt flere fejl, end vi havde regnet med. Vi har faktisk også haft langt flere fejl, end vi havde på Odderbanen, efter vi åbnede på den strækning, siger han.

Letbaneselskabet har ikke noget klart bud på, hvad de mange fejl skyldes, men de kan stamme fra både tekniske fejl, fejl på bommenes motorer og systemfejl.

Det gør problemknusningen vanskelig, siger Michael Borre.

- Hvis det bare var én årsag, kunne vi jo nemt have gjort noget ved det, men det er mange forskellige årsager.

Det er netop den vilkårlighed, der gør René Brønberg-Bras rigtig utryg ved overskæringerne.

- Det er utrygt, at bommene ikke konsekvent går ned eller ej. Det betyder, at hver gang man skal passere, snegler folk sig over, fordi man ikke tør køre over. Der har jo været dødsfald før.

Ved de sikrede overskæringer er der foranstaltninger, der gør, at borgerne ikke behøver føle sig utrygge, forklarer Michael Borre over for DR P4 Østjylland.

For går bommene ikke ned, skal føreren netop selv manuelt få dem ned, og fungerer det heller ikke, skal toget køre langsomt over overskæringen og dytte højt inden.

- Det er meget, meget sikkert, netop fordi føreren får besked om, at bommene ikke går ned, siger han.

Kilde: DR Østjylland

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Efterlysning: Har du set Maria?

Kronik

Lad os nu tage en dag af gangen

Disse linjer nedfældes på andendagen efter dronningens tale til nationen. Og hvor kan vores dronning dog bringe sine budskaber med enkle og sigende ord. Jeg har deadline i dag, og plejer ofte at få udsættelse med begrundelser som travlhed med foredrag eller børnepasning. Men mine foredrag er alle aflyste. Og jeg er for gammel til, at det er forsvarligt, at jeg træder til. Der kunne ellers godt være brug for en farmor til to livlige drenge på 4 og 1.5 år, når begge forældre arbejder hjemmefra. Jeg havde planlagt et andet tema, men Corona-situationen kalder på lidt dybere eftertænksomhed. Lad mig først sige, jeg er så taknemmelig over at bo i et land, hvor systemet passer på os. Taknemmelig over, at vi er så velpolstrede, at der kan gives tilsagn om milliarder til vores nødstedte arbejdsmarked. Stolt af vores folkevalgte, der, uanset politisk observans, står sammen om at gøre det nødvendige. Men selvom vi er i de bedste hænder og retter os efter myndighedernes anvisninger, så møder jeg overalt en stor frygt for, hvad det her vil ende med. Og frygten er forståelig, men den gør situationen unødvendig pinefuld. Frygten er vores stærkeste negative grundfølelse, sidder i krybdyrhjernen og er medvirkende til, at vi som art har overlevet. Den hjalp os som huleboer til at være forsigtige, så vi ikke lige løb i gabet på en sabeltiger. Men i ”coronasituationen” gavner den os ikke. Hvad kan vi så stille op med denne livsglædedræbende frygt? Vi kan forsøge at flytte fokus, øve os i at sende de negative tanker væk og fylde hjernen med de ting, vi har at være taknemmelige for. Som jeg før har skrevet: Hjernen kan kun én ting ad gangen. Vores hjerne belønner os, når vi gør noget godt. Nu er det tid til de opringninger til ældre i vores netværk, som ikke er så mobile. Og selv om de er mobile, frarådes de fra nu af offentlig transport. Jeg vil ringe en ekstra gang til min søns farmor, som er 96 og bor i Ringsted. Hun er glad og tilfreds, trods den hårde skæbne at blive enke tidligt ved en ulykke, og alt for tidligt at lægge to sønner i graven. Livet har sendt os en uventet gave i en meget grim indpakning, som vi har lyst til at sende retur uåbnet. Men det er ikke muligt. Hvad så? Ja, lad os pakke den ud og se, hvad budskabet er. Jeg kunne forstille mig, at denne krise giver os nye værdier. At vi bliver bevidste om, hvad der er vigtigt i livet. Og min forhåbning er, at vi vil se tilbage med stolthed over at tilhøre en nation, hvor vi klarede krisen ved at stå sammen og vise samfundssind. Og lige et perspektiv: ”I gamle dage blev folket bedt om at gå i krig for fædrelandet, i dag bliver nationen bedt om at blive på deres sofa”, som Ulla Therkelsen rapporterede. Vi må i skrivende stund stadig bevæge os ud i foråret. Og ”luften har godt os” som min far altid sagde, når vi sad og kukkelurede på vores værelser. Lad os bevare modet.

Aarhus

Mængden af unge corona-patienter overrasker sygeplejerske: - De yngre patienter er virkelig bange

Danmark

Live: Coronapatienter er længere i respirator end forventet

Aarhus

Hold liv i guitarspillet under coronakrisen: Århusiansk virksomhed underviser elever online

Annonce