Annonce
Aarhus

Situationen er desperat i lukningstruet århusiansk dyreværn: Kæmper for plan A, men plan B virker mere sandsynlig

'Dyrene i Tingskoven', som dyreinternatet Voice of Pets også kaldes i folkemunde, er i akut fare for at lukke. En ny bestyrelse er kommet til, men regningerne består. Foto: Jens Thaysen
Stiften har interviewet næstformanden i den nye bestyrelse bag Voice of Pets, som må konstatere, at det ser sort ud - men som også nægter at give op.

AARHUS: Den tidligere bestyrelse i Dansk Dyreværn Aarhus blev væltet i midten af maj, men regningerne forsvandt ikke sammen med den. De drypper fortsat blodrødt ud over den 73 år gamle forenings økonomi.

Onsdag aften forsvinder en af de sidste redningsplanker formentlig, når Aarhus Byråd efter alt at dømme bliver nødsaget til at stemme nej til et forslag om at lade kommunen støtte foreningen direkte.

Det er der ganske enkelt ikke hjemmel til i lovgivningen, har kommunens jurister nu flere gange fastslået.

Annonce

Lukkedatoen nærmer sig

Anne Trane, ny næstformand og tidligere mangeårige leder af internatet, er dog ikke parat til at give op, selv om hun ikke længere skal bruge kikkert for at ane datoen for konkurs i horisonten.


Lige nu arbejder vi med en tidshorisont på halvanden måned. Og vi er på vej ind i en sommerferie, så det er skræmmende.

Anne Trane, næstformand for Voice of Pets


- Lige nu arbejder vi med en tidshorisont på halvanden måned. Og vi er på vej ind i en sommerferie, så det er skræmmende, siger hun.

Anne Trane har tidligere været leder af Dansk Dyreværn Aarhus, som Voice of Pets hed tidligere, gennem 22 år. I dag driver hun sin egen katte- og hundepension, men hjertet banker fortsat for dyreinternatet i Tingskoven ved Tranbjerg. Arkivfoto: Axel Schütt. 

For blot fire-fem år siden havde foreningen omkring 25 millioner kroner i likvide midler. Siden blev 14 af dem er hældt i en ny bygning, som ifølge den tidligere bestyrelse var en nødvendig investering i et udtjent og utidssvarende internat.

Derudover er en ellers sund økonomi blevet udhulet ved - ifølge Anne Tranes vurdering - at kaste penge efter flere "idiotiske ting", som blandt andet omfatter det nye navn Voice of Pets samt branding og ny hjemmeside.

Økonomien i Voice of Pets

  • I 2017 var der ifølge foreningens årsberetning omkring 25 millioner kroner i likvide beholdninger.
  • I 2018 var det tal nede på knap 2,7 millioner kroner, og i 2019 var der godt 750.000 kroner på bankkontoen.
  • Foreningen har blandt andet brugt 14 millioner på nye bygninger og 1,3 millioner på et nyt brand, en ny hjemmeside og konsulentudgifter.
  • I 2019 optog foreningen et lån på 6 millioner kroner.
  • Ifølge den nu tidligere bestyrelsesformand Kalle Fisker er det en underskudsforretning at drive internatet på 4,5 til 5 millioner kroner årligt.
  • Den største indkomst kommer sædvanligvis fra donationer og arv, men det er penge, man ikke kan budgettere med på forhånd. Og der er de seneste par år ikke kommet nok ind til at dække investeringerne og de løbende driftsudgifter.

- Man har også valgt at fyre flere medarbejdere og hyre andre (hvilket i en periode kostede dobbeltløn, red.), og vi står med et et prioritetslån på seks millioner kroner, som man har optaget for at have penge til drift. Så det er virkelig op ad bakke at vende skuden, konstaterer Anne Trane, der dog ikke bruger mange minutter på at kigge bagud:

- Al vores energi lægger vi fremad i forhold til at sikre overlevelsen. Og jeg tror stadig på, at det kan lykkes. Vi har blandt andet et møde med kommunen om et par uger, hvor vi skal se på, om der er mere at gøre.

Annonce

Nye ejere er plan B

Plan A for bestyrelsen er fortsat at redde den nuværende forening, men viser det sig umuligt, så er plan B at få en anden spiller ind over, som kan overtage, før foreningen går konkurs.

- Det skal helst ikke ende i konkurs. Det ville hverken gavne medarbejderne eller dyrene, siger Anne Trane.

Ifølge næstformanden er det kun de to organisationer Dyrenes Beskyttelse samt Dyreværnet, der har de økonomiske muskler til at gå ind og overtage internatets gæld og sikre driftsmidler fremadrettet.

- Vi er i dialog med alle parter og afsøger, hvad der er af muligheder. Vi vil selvfølgelig helst holde det på lokale hænder, men det kan ende med, at stedet bliver overtaget af eksempelvis en af de to, siger Anne Trane.

Ville det gøre nogen forskel, hvis internatet blev drevet fra København af Dyrenes Beskyttelse i stedet for den lokale forening?

- Nej, det kan du sige. Der ville stadig være et sted at aflevere dyrene, og de er trods alt det vigtigste. Men den helt særlige ånd, som stedet har, og den goodwill, der er opbygget i lokalsamfundet, risikerer at forsvinde, vurderer Anne Trane.

Hvad er det for en ånd?

- På mange måder er det mere end et internat. Eksempelvis har vi i årevis taget imod især unge ledige, som er sårbare, i aktivering eller visitation til fleksjob. Det har vi haft kæmpe succes med. Dyr kan noget helt særligt i forhold til at løfte mennesker med lavt selvværd og få dem til at tro på sig selv. Fem af de ordinært ansatte er faktisk startet på den måde. Man kan jo ikke vide, om nye ejere vil fortsætte den tradition, fortæller Anne Trane.

Annonce

Har akut brug for penge

Voice of Pets har traditionelt nydt godt af mange støtter, der blandt andet har efterladt arv eller doneret til foreningen.

Anne Trane tror også, at der lige nu sidder mange, som egentlig gerne vil hjælpe, men som er bange for, at pengene ryger direkte i et sort hul.

- Den mængde midler, vi har brug for, er så voldsom, at det er helt naturligt, hvis folk tænker sådan. Vores store problem er tidsfaktoren. Nu har vi endelig fået en økonomisk ansvarlig bestyrelse, men vi har meget lidt tid til at arbejde med at vende skuden. Derfor er det absolut vigtigste lige nu kapitaltilførelse, så vi kan få lidt luft til at arbejde på de parametre, der skal sikre overlevelsen, siger Anne Trane.

Voice of Pets: Krigen om kæledyrene

The Voice of Pets/Dansk Dyreværn Århus har eksisteret siden 1948.

I omkring 70 år har foreningen drevet dyreinternatet i Tranbjerg syd for Aarhus. For nogle er internatet også kendt som ’dyrene i Tingskoven’.

I midten af maj 2021 blev bestyrelsen væltet af en gruppe utilfredse medlemmer, som havde samlet opbakning til en ekstraordinær generalforsamling.

De mente blandt flere andre kritikpunkter, at den nu tidligere bestyrelse havde formøblet foreningens formue og desuden havde undladt at informere medlemmerne om, hvor grelt det stod til.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Bankmanden fra Nørre Aaby: Han lavede det ulovlige skifte til AGF og kunne være blevet en del af dynamitlandsholdet

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Aarhus

Royal løbefest vender tilbage til Aarhus i 2022

Aarhus

Falck åbner sit sjette kviktest-center i Aarhus

Hjulmand hylder afdøde Høgh: En inspiration og et forbillede

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Erhverv

Klimaduks i en CO2-tung branche: Dania Connect går efter CO2-neutral containertransport, selvom kunderne endnu ikke står klar

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Hilsner fra bl.a. Simon Kjær, OB, Brøndby, Michael Falch og Kasper Hjulmand: Mange er dybt berørte over Lars Høghs død

Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Annonce