Annonce
Aarhus

Skæv elevsammensætning sætter gymnasier på pause: To Aarhus-gymnasier får ingen nye elever næste sommer

Viby Gymnasium er det ene af to Aarhus-gymnasier, hvor balancen mellem etnisk danske og to-sprogede elever har forrykket sig meget de senere år. Folketinget har nu besluttet at Viby Gymnasium og Aarhus Gymnasium i Tilst slet ikke skal optage nye elever til sommer. Målet er at giver gymnasierne en ny start og kurs mod en mere blandet elevsammensætning. Foto: Axel Schütt
Viby Gymnasium og Aarhus Gymnasium i Tilst modtager ingen nye elever næste sommer. For at modvirke at de udvikler sig til gymnasier med primært to-sprogede elever, skal de have en pause for at få en frisk start, har et flertal i Folketinget besluttet.

AARHUS: Viby Gymnasium og Aarhus Gymnasium i Tilst er blandt de seks af landets gymnasier, der ikke får lov til at optage elever det kommende år.

Ad den vej er det håbet, at gymnasierne kan få en frisk start.

Det er et flertal i Folketinget bestående af regeringen, Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne, der har besluttet at gå den vej for at hjælpe gymnasier, der de senere år har oplevet faldende ansøgertal og en overvægt af to-sprogede elever.

Annonce

Ingen lærerfyringer

Gymnasierne får med aftalen et særtilskud som kompensation for de tabte taxameterindtægter, så gymnasierne ikke skal afskedige lærere og tilpasse bygningskapacitet for en kort periode. De frigjorte lærerressourcer kan samtidig bruges til for eksempel to-lærerordninger. Der udbetales særtilskud på i alt 139,3 mio. kr., der skal understøtte en ny start på skolerne, fremgår det af en pressemeddelelse fra Børne- og Undervisningsministeriet.

- Vi skal have brudt den sociale polarisering og den etniske opdeling, og det nytter ikke noget at lukke øjnene og tro, at udfordringerne går væk af sig selv. Der er nogle steder, hvor elevsammensætningen er for skæv. Nu giver vi en hjælpende hånd til at understøtte det lokale arbejde og få rettet op, så skolerne kan få en frisk start, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i pressemeddelelsen.

Annonce

Bedre balance i elevsammensætningen

Fra de radikales ungdomsuddannelses ordfører, Anne Sophie Callesen lyder det:

- Nogle gymnasier omkring de større byer har gennem en årrække oplevet en negativ spiral, hvor elevfordelingsreglerne har stået i vejen for, at man i skolen har kunnet møde hinanden på kryds og tværs af sociale og kulturelle baggrunde. Dén udvikling tager vi nu et politisk ansvar for at rette op på ved at ændre elevfordelingsreglerne og samtidig give nogle skoler en frisk start med ét års pause for optag.

Og børne- og undervisningsordfører for Dansk Folkeparti, Marie Krarup, siger:

-DF har et ønske om, at ingen danske børn skal være i mindretal på et dansk gymnasium. Derfor ønsker vi at give de gymnasier med en meget stor andel fremmede mulighed for en ny start med den nye aftale om fordeling af elever samt midlertidig lukning indtil fordelingen kan virke i praksis.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce