Annonce
Aarhus

Slut med ubudne gæster: Dronningen får 1,6 kilometer langt hegn omkring Marselisborg Slot

Det godt to meter høje trådhegn er sort ud til Væddeløbsbakken. Hegnet står nøjagtigt i skellet mellem Marselisborg Slot, der er Kongehusets ejendom og rabatten ud til vejen. Derfor står hækken også for sig selv flere steder og ikke op ad hegnet. Fotoravn
Århusianerne har siden 1974 haft fri adgang til Marselisborgs Slotspark, når dronningen ikke bor på slottet. Til gengæld skal Aarhus vedligeholde park og have. Nu kommer nyt hegn.

AARHUS: Havefolk arbejder lige nu på nyt hegn rundt om hele Marselisborg Slot og slotsparken, som skal erstatte det gamle. Det nye hegn har intet at gøre med, at en randrusianer sidste år brød ind på slottet.

Det stormaskede vildthegn skal i højere grad holde de vilde rådyr ude fra den imponerende park, som går for at være Aarhus' kronjuvel blandt mange andre parker i byen.

Det siger landskabsingeniør og projektleder Vibeke Aagaard Glud fra kommunens Teknik og Miljø afdeling.

- Slotsparken har været været åben for offentligheden siden 1974. Vi har lige siden skullet stå for vedligeholdelsen. Det er aftalen med hoffet. En del er aftalen er, at blandt andet rådyrene ikke skulle kunne springe over hegnet. Men det kunne de. Det gamle vildthegn var efterhånden så slidt, at vi hvert år skulle bekoste at udskifte en del af det. Nu laver vi et nyt hegn, siger Vibeke Aagaard Glud.

Annonce

Intet med sikkerhed at gøre

Helt nøjagtig 1565 meter hegn udskiftes rundt om slotsparken og det gamle slot, som stod færdigbygget et par år efter århundredeskiftet 1900.

Landskabsarkitekten siger, at det nye hegn intet har med terrorsikring eller det faktum, at en randrusianer i januar 2020 brød ind i slottet. Indbrudstyven blev dog hurtigt anholdt af tililende politipatruljer, da alarmen gik.


Vi har ind i mellem skulle tage en dyb indånding, når gamle træer skulle fældes

Vibeke Glud Aagaard, landskabsarkitekt


- Der er tale om to uafhængige ting. Vi har intet med sikkerheden at gøre, og det er clearet med hoffet. Vi vedligeholder slotsparken, og det har vi heldigvis nogle gode, erfarne folk til at gøre. Marselisborg Slot er en af kronjuvelerne blandt vores parker, og det er godt at have kontinuitet, så gartnerne ved, hvad de har med at gøre, siger Vibeke Aagaard Glud.

Annonce

Et stort arbejde med træfældning

Hegnet bliver sat op i disse dage. Forud er gået et stort arbejde med at fælde blandt andet træer, som stod tæt på det gamle hegn. Det gælder blandt andet de mere end 100-årige bøgetræer i rabatten på Carl Nielsens Vej - i folkemunde kendt som Væddeløbsbakken.

Det gamle træhegn erstattes af et helt nyt, som også er et såkaldt vildthegn, som folk kender fra Marselisborg Skovene med stormasker. Fotoravn

- Det har været et stort projekt at få ryddet den såkaldte hegnslinje. Mange træer og bevoksninger er vokset ind i det gamle hegn, og der skulle ryddes en-halvanden meter fra linjen. Så vi har ind i mellem skulle tage en dyb indånding, når gamle træer skulle fældes, siger Vibeke Glud Aagaard.

Men nu er det nye hegn snart på plads, og århusianere, der går og kører omkring det flotte Marselisborg Slot kan lige nu glæde sig over, at der mange steder er frit udsyn ind til slottet - og slotsparken.

Slotsparken er i øvrigt åben for publikum i tidsrummet 09.00-16.00.

Fra Forsthaven kan forbipasserende kigge ind gennem det gamle hegn og opleve den store, blå keramikskulptur inde i slotsparken. Foto: Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

På mandag kan man igen købe billet til en AFG-kamp

Annonce