Annonce
Aarhus

Slut med stor omvej, når letbanestrækning genåbner: Fredag er letbanens første etape endelig fuldført

Vestre Strandallé er ombygget til krydsningsstation. Foto: Henrik Lund
Snart kører der igen letbanetog gennem Risskov, men det er ikke sikkert, de nogensinde kommer til at fortsætte ad Odder-strækningen.

RISSKOV: Fredag 11. marts bliver en mærkedag i Aarhus Letbanes historie. Datoen markerer nemlig dagen, hvor letbanens første etape omsider er fuldt udbygget.

Det sker, når ombygningen af stationen på Vestre Strandallé er fuldført - 1.541 dage efter at første deletape af Aarhus Letbane åbnede 21. december 2017.

I ti uger har passagererne fra Djursland ellers måttet ud på en længere omvej via letbanens indre strækning på deres vej til og fra Aarhus.

Annonce

Det skyldes, at letbanestationen på Vestre Strandallé har været under ombygning, og strækningen gennem Risskov har derfor været lukket og passagererne henvist til bybusserne eller anden transport.

Fire stationer genåbner

Nu er arbejdet på stationen i Risskov så småt ved at være overstået, og fredag 11. marts genåbner strækningen, så letbanetogene igen betjener stationerne Østbanetorvet, Risskov Strandpark, Vestre Strandallé og Torsøvej.

Aarhus Letbanes første etape er omsider fuldendt. Illustration: Midttrafik

Aarhus Letbane

21. december 2017: Aarhus H-Universitetshospitalet åbner

25. august 2018: Letbanetrafikken begynder på Odderbanen og på strækningen mellem Universitetshospitalet og Lisbjergskolen

30. april 2019: Letbanetrafikken åbner på Grenåbanen og på strækningen Lisbjerg Bygade-Lystrup

9. juli 2019: Stationerne Thorsager og Hessel åbner

14. september 2020: Stationen Risskov Strandpark åbner

11. marts 2022: Vestre Strandallé er ombygget som krydsningsstation og strækningen gennem Risskov genåbner

Dermed kan kunderne til og fra Grenaa ikke blot glæde sig over to afgange i timen i myldretiden, men også en lettere adgang til Aarhus. Det samme gælder kunderne på strækningen Hornslet-Aarhus H, der fra august 2022 kan stige på letbanen fire gange i timen i myldretiden.

- Vi glæder os over, at kunderne fra Grenaa nu får det fulde udbytte af den halvtimes drift, der blev indført i januar 2022 i form af to afgange i myldretiden og kortere rejsetid til Aarhus. Rejser man med letbanen, rejser man både klimavenligt og uden om bilkøerne. Det håber vi flere vil benytte sig af. Især når der kommer fire afgange i myldretiden til og fra Hornslet til sommer, forklarer Midttrafiks planchef, Henrik Juul Vestergaard.

Selvom det nu bliver muligt at etablere kvartersdrift mellem Aarhus H og Hornslet gennem Risskov, så venter Midttrafik til august med at indsætte de ekstra myldretidstog.

- Vi har valgt at gøre det på den her måde for at få testet de nye systemer af i den drift, vi har været vant til, inden vi i forbindelse med sommerkøreplanen skruer op på fuld blus. Det er for at være på den sikre side, forklarer planchefen til Århus Stiftstidende.

Annonce

Tvivl om gennemkørende tog

Når det sker fra august i år, er der kun et hængeparti for Midttrafik og Aarhus Letbane - nemlig gennemførelsen af togene mellem Grenaa- og Odderstrækningen. Det er imidlertid ikke sikkert, at det nogensinde bliver gennemført. Ifølge Henrik Juul Vestergaard overvejer Midttrafik at sløjfe den idé.

- Det er altid et spørgsmål om, hvilke passagerer der skal have glæden af at kunne blive siddende i toget gennem centrum. Vi skal have lavet et stykke analysearbejde for at kigge på, hvad der er det mest hensigtsmæssige. Så det bliver et spørgsmål om, hvad der driftsmæssigt går bedst op, og hvor vi gavner flest passagerer, siger han.

Straks letbanetrafikken åbnede på Odder-strækningen, viste det sig, at det var meget populært at blive i togene, der fortsatte videre ad den indre strækning. Således var flere morgenafgange totalt proppede til af rejsende, så letbanetogene måtte efterlade passagerer på perronen på Aarhus H, fordi der ikke var en eneste ledig plads i toget.

- Vi kan se i dag, at der er rigtig mange, der gerne vil med videre op mod universitetet og videre mod Skejby, siger Henrik Juul Vestergaard.

Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce