Annonce
Aarhus

Smittetrykket falder på demensplejehjem i Aarhus: Men der er stadig 33 ansatte og beboere syge med coronavirus

I juledagene eksploderede omfanget af coronasmitte på DemensCentrum Aarhus. Den alarmerende udvikling forsatte den første uge i januar, men nu går smittetallet i den rigtige retning. Der er dog fortsat en del beboere og ansatte, som er syge med coronavirus. Foto: Flemming Krogh
På halvanden uge er antallet af coronasmittede beboere og medarbejdere på DemensCentrum Aarhus falder fra 94 til 33. Det glæder både Aarhus Kommune og de pårørende, men omfanget af coronavirus blandt nogen af samfundets allersvageste borgere udløser fortsat nødberedskab og strenge restriktioner.

AARHUS: Coronasmitten har stadig fat i DemensCentrum Aarhus.

Mandag er der registreret 33 ansatte og beboere syge med coronavirus, og driften af demensplejehjemmet hviler fortsat på et nødberedskab med brug af vikarer.

Men corona-situationen på demensplejehjemmet i Aarhus Nord er langt bedre end for halvanden uge siden. På det tidspunkt var der registreret 94 ansatte og beboere med coronavirus, så der er sket en stor reduktion i smitten.

- Det går det rigtige vej, og vi er optimister. I en af de fire afdelinger på plejehjemmet er situationen så meget forbedret, at vi har annulleret de strengeste bestemmelser om isolation. Det gør både driften og hverdagen for beboere samt personale friere. Det er dog stadig nødvendigt at opretholde besøgsforbuddet på hele plejehjemmet, siger sundhedschef Otto Ohrt i Aarhus Kommunes afdeling for sundhedsstrategi og forebyggelse.

Annonce

Nødplan og lyntest

Corona-udbruddet på DemensCentrum Aarhus begyndte for en måned siden.

Situationen udviklede sig over juledagene. Paradoksalt nok skete det samtidig med, at beboerne fik det første stik med corona-vaccine.

Aarhus Kommunes demensplejehjem

Aarhus Kommune har DemensCentrum Aarhus som et tilbud til mennesker med svær demens.

DemensCentrum Aarhus har specialplejeboliger på Graham Bells Vej 2. Aarhus Kommunes målsætning er, at personer med svær demenssygdom, som kræver en særlig demensfaglig indsats, tilbydes en plejebolig ved DemensCentrum Aarhus.

Det kræver en visitering at komme i betragtning til en bolig i DemensCenter Aarhus. De private boliger er på 22 kvadratmeter, og det er op til den enkelte beboer samt de pårørende at stå for indretningen.

I årets første weekend brød vagtplanerne sammen på grund af corona-syge medarbejdere. På det tidspunkt fortalte demenschef Tina Grove, at det var svært at stå inde for den pleje og omsorg, som kommunen efter mange sygemeldinger kunne give beboerne.

Aarhus Kommune iværksatte en nødplan for driften af demensplejehjemmet. Der er blandt andet hentet medarbejdere fra andre funktioner i ældreplejen, ved trække på den interne kommunale vikarbank og ved lave aftaler med eksterne vikarbureauer.

Desuden blev der indført lyntests af medarbejdere ved fremmøde på arbejde.

Annonce

En nagende uvisned

I første omgang kunne kommunens indsats ikke dæmpe coronasmitten

Torsdag 7. januar var der konstateret coronavirus hos 38 beboere og 56 ansatte - i alt 94 personer med tilknytning til plejehjemmet med 211 ansatte og 94 beboere.

Siden er smittespredningen på DemensCentrum Aarhus imidlertid begyndt at falde. Det skyldes i første række strenge forholdsregler samt restriktioner, men de daglige lyntests af ansatte har også båret frugt. Lyntests har afsløret 17 coronasmittede medarbejdere.

Søren Sørensen er formand for pårørenderådet ved DemensCentrum Aarhus. Han er glad for, at antallet af smittetilfælde blandt beboere og personale falder. Men ifølge formanden står de pårørende fortsat i en svær periode, hvor tanker om de kære på demensplejehjemmet fylder rigtigt meget. Foto: Flemming Krogh

Søren Sørensen er formand for Pårørenderådet ved DemensCentrum Aarhus. Han roser den indsats, som personalet har gjort og gør for at holde plejehjemmet på skinner.

-Det er glædeligt med den positive udvikling i smittetallet. Men vi er ikke i mål endnu, og uvisheden i situationen sætter stadig store spor i mange pårørende. Jeg appellerer stærkt til, at der så hurtigt som muligt gives den anden vaccination af beboerne, siger Søren Sørensen.

Annonce

Vigtige medarbejdere

Det faldende smittetal på DemensCentrum Aarhus betyder også, at stadig flere af de fastansatte medarbejdere vender tilbage efter sygdom.

Dermed styrkes stabiliteten i den daglige drift. Ifølge sundhedschef Otto Ohrt har personalets indsats i hele corona-forløbet været helt afgørende for at bekæmpe smitteudbruddet.


Ansatte, ledelse og vikarer har gjort en eminent indsats under vanskelige vilkår.

Otto Ohrt, Aarhus Kommune


- Ansatte, ledelse og vikarer har gjort en eminent indsats under vanskelige vilkår. De er virkelig rykket sammen om en svær opgave, men nu begynder resultaterne heldigvis at vise sig, understreger Otto Ohrt.

Aarhus Kommune forventer flere fald i smittetallene i de kommende dage. Men kommunen kan ikke forudsige, hvornår DemensCentrum Aarhus igen bliver fri for coronasmitte.

- Det er umuligt at sige. Udviklingen er positiv, men det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der afgør, hvornår besøgsforbuddet kan ophæves. Vi forventer anden runde af vaccinationerne inden for de kommende uger, fortæller sundhedschefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midtbyskole tvunget til at spærre af for gæster med øl og smøger i skoletiden

Navne

Ansat hos Devoteam

Aarhus

Se den opdaterede vaccinationsplan: Den sidste dansker forventes at være fuldt vaccineret i uge 28

Annonce