Annonce
Aarhus

Større risiko for slagtilfælde: Aarhus har fire gange så meget arsen i drikkevandet som hovedstaden

Der er meget mere arsen i det århusianske drikkevand end i for eksempel det københavnske. Arkivfoto: Liselotte Sabroe

Mængden af arsen i det århusianske drikkevand er noget højere end i eksempelvis København, og det kan have konsekvenser for århusianernes helbred.

Annonce

AARHUS: I Danmark har vi altid været begejstrede for vores rene drikkevand. Det kan vi stadigvæk være, men en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at århusianerne alligevel kan være lidt mindre begejstrede end eksempelvis københavnerne.

I hvert fald har vi næsten fire gange så meget af giftstoffet arsen i vandet her som i hovedstaden.

Arsen er kendt for at øge risikoen for slagtilfælde, og selvom der er noget mindre af stoffet i århusiansk vand end grænseværdien - der er 2,11 mikrogram per liter i Aarhus og grænsen er på 5 mikrogram - så kan det alligevel godt påvirke århusianernes helbred.

- Studiet viser, at der er størst risiko for et slagtilfælde i områder med mest arsen i drikkevandet. Vi finder, at der er 50 procent større risiko for at få et slagtilfælde for personer, der gennem 20 år har boet i de områder i Danmark, hvor der er mest arsen i drikkevandet, sammenlignet med de personer, der har boet i områder med mindst arsen i drikkevandet, siger Annette Kjær Ersbøll, der er professor på Statens Institut for Folkesundhed.

Før i tiden lå grænseværdien for den tilladte mængde arsen i drikkevandet på 50 mikrogram per liter drikkevand. Men på grund af viden om stoffets giftighed, blev grænseværdien i 2017 ændret til 5 mikrogram per. liter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Dagens corona-tal: Smittetallet stiger, men det ser stadig fornuftigt ud

AGF

AGF til Parken med mulig debutant i truppen

AGF For abonnenter

Kommentar: Sagen om Peter Christiansen handler ikke om penge, men om selvforståelse - og AGF har fået sendt et signal til FCK

Annonce