Annonce
Aarhus

Stadsarkitekt om Aarhus Ø: - Jeg kan ikke forsvare, vi ikke har en idrætshal der

Hvorfor har man bygget boliger til 12.000 mennesker på Aarhus Ø uden så meget som en eneste idrætshal eller anden form for landbaseret idrætsfailitet? Sådan lød spørgsmålet fra Idrætssamvirket Aarhus' Jens Bundgaard (til venstre) til Aarhus Kommunes stadsarkitekt Stephen Willacy. Og ja, det var faktisk svært at forsvare, medgav stadsarkitekten. Foto: Jesper Bech
Arrangørerne havde regnet med omkring 200 interesserede forud for mandagens møde om idræt, men op mod det dobbelte mødte op og fyldte rådhushallen.

AARHUS: Hvis det var en AGF-kamp, så ville Jacob Nielsen have klappet i sine hænder ved synet af tilskuerne.

Der var nemlig placeret en mås i stort set alle stole i Rådhushallen mandag aften, hvor knap 400 borgere var mødt frem for at diskutere idrættens fremtid.

Men det var ikke eliteidræt, nej tværtimod, det var en aften i de svedige sportstaskers tegn.

Kort sagt breddeidrætten og helt specifikt muligheden for at dyrke den i Aarhus, som ligger og roder rundt i bunden af alle landets kommuner, når det kommer til antallet af haller og boldbaner i forhold til antallet af indbyggere.

Du har ret i, at 12.000 mennesker selvfølgelig skal have mulighed for at dyrke sport, og selv om mange løber og svømmer i området, så kan jeg ikke forsvare, at vi ikke har en idrætshal på Aarhus Ø. Men jeg kunne jo også vende den om og spørge, hvorfor det altid skal være på kommunal jord?

Stephen Willacy, stadsarkitekt

Kom nu, kommune

En af aftenens første talere var formand for Idrætssamvirket i Aarhus, Jens Bundgaard, der indtog scenen sammen med kommunens stadsarkitekt, Stephen Willacy.

De to gik straks i gang med at at sætte hårde, men trods alt venskabelige tacklinger ind på hinanden.

Jens Bundgaard gjorde det således klart, at Aarhus Kommune efter hans mening har svigtet sit ansvar over for borgerne ved at undlade at lade udbuddet af idrætsfaciliteter følge med den voksende befolkning.

- Den sidste kommunalt baserede hal i Aarhus er fra 2005. Man forventer simpelthen, at det er foreningerne, der går forrest, når der skal bygges nye idrætshaller. Men hvad gør man så i de nye boligområder, hvor der ikke findes foreninger i forvejen? Hvem skal så starte, spurgte Jens Bundgaard fra Idrætssamvirket, der er en interesseorganisation for de århusianske idrætsforeninger.

Annonce

Idræt støjer og fylder

Som repræsentant for kommunen forklarede Stephen Willacy, at der er særlige udfordringer i en stor by som Aarhus, hvor man bor mere tæt end andre steder.

- Det, der er med idræt, det er, at det er pladskrævende, og det støjer. Mange kan måske huske sagen om den nye boldbane i Risskov, hvor de spillede om aftenen. Men det støjede, syntes naboerne. Og når bolden fløj over hegnet, så blev den aldrig afleveret tilbage igen. Det giver kort sagt kamp om pladsen.

- Selvfølgelig skal vi finde plads til de her ting. Jeg spiller selv oldboys fodbold, og jeg ved, at det er et fantastisk kit i forhold til at blive en del af fællesskabet. Men det er også komplekst, når vi bor så tæt sammen, for det støjer, og det fylder, forklarede Stephen Willacy og tilføjede, at man fra kommunens side altid forsøger at tænke idrætsmuligheder ind i byens offentlige rum, så en parkeringsplads eksempelvis også kan fungere som en basketbane.

Op mod 400 mennesker var mødt op i Rådhushallen mandag aften for at debattere fremtidens idrætsmuligheder i Aarhus. Foto: Jesper Bech
Annonce

Det kan ikke forsvares

Og det er da også meget godt, men samtidig alt for lidt, gav Jens Bundgaard igen.

- Det er helt fint at tænke i at udnytte alle de små frimærker, men det er lappeløsninger. Det store problem er, at de nuværende faciliteter bliver udsolgt. Min datters gymnastikhold i Åbyhøj for eksempel, det var udsolgt på 4,5 minutter. Det betyder, at der er hold, der ikke bliver oprettet, fordi der ikke er nok plads, sagde Jens Bundgaard.

Og han var ikke færdig med at sende skruebolde afsted mod Stephen Willacy.

- Jeg har taget et billede af Aarhus Ø med. Når det er fuldt udbygget, så vil der bo 12.000 derude. Det er samme størrelse som Odder. Der er ikke én eneste landbaseret idrætsfacilitet derude. Er foreningsfaciliteter for grimme til, at vi kan tænke dem ind i sådan et prestigeprojekt, spurgte han Stephen Willacy, som gerne indrømmede, at der burde have været tænkt mere idræt ind i Aarhus Ø:

- Du har ret i, at 12.000 mennesker selvfølgelig skal have mulighed for at dyrke sport, og selv om mange løber og svømmer i området, så kan jeg ikke forsvare, at vi ikke har en idrætshal på Aarhus Ø. Men jeg kunne jo også vende den om og spørge, hvorfor det altid skal være på kommunal jord?

Rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R), går ind for at etablere mange flere haller og boldbaner i Aarhus. Mødet mandag var et forsøg på at starte en debat om emnet og få rusket op i det politiske dødvande på området. Foto: Jesper Bech
Annonce

Over 600 borgerforslag

Op til mødet havde Kultur- og Borgerservice i Aarhus Kommune lagt et onlinekort op, hvor alle kunne skrive deres ønsker til nye idrætsfaciliteter.

Og det havde folk gjort i en grad, så man knap kunne skimte Aarhus for blå prikker. 647 forslag i alt med ønsker om alt fra nye haller og tennisbaner til mountainbikespor og svømmehaller.

Det maler et klart billede af et uopfyldt behov, mente kulturådmand Rabih Azad-Ahmad (R):

- Når byen vokser, så bygger vi skoler, plejehjem, nye kloakker og så videre. Hvorfor gør vi så ikke det samme med idrætsfaciliteter, når vi nu ved, det er noget, borgerne efterspørger? Alle jeres input er vigtige, og jeg lover, at jeg vil tage ideerne med og dele dem med de andre politikere, for det er nu, der skal handles.

Op mod 400 mennesker var mødt op i Rådhushallen mandag aften for at debattere fremtidens idrætsmuligheder i Aarhus. Foto: Jesper Bech
Op mod 400 mennesker var mødt op i Rådhushallen mandag aften for at debattere fremtidens idrætsmuligheder i Aarhus. Foto: Jesper Bech
Annonce
AGF For abonnenter

AGF og David Nielsen har dårlige erfaringer med upåagtede modstandere: - Jeg er aldrig tryg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Aarhus

Politiet søger vidner: Buspassager lavede kysselyde og onanerede foran ung kvinde

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Venstre ønsker ny skiltepolitik: Det skal være tilladt at reklamere i vejkanten for jordbær og æg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Alarm 112

Anklager: Parteringsdrab skal koste 51-årig livstid i fængsel

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Østjylland

Chris Ankers bror: 'Jeg ved, Chris ville have, vi skulle mindes ham med et smil, men lige nu er det med tårer'

Annonce