Annonce
Aarhus

Strøm på mobilen og kolde øl: Sig tak til H.C. Ørsted

Andreas Mogensens rumfart i 2015 havde ikke været muligt uden H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen. Foto: Søren Kjeldgaard og Science Museerne.
H.C. Ørsted er muligvis den danske videnskabsmand, der har haft størst indflydelse på, hvordan verden ser ud i dag. Ny udstilling på Steno Museet kaster lys over hans arbejde.

AARHUS: Når mobiltelefonen vibrerer i lommen, musikken spiller i højtaleren eller hjulene roterer på den nye elbil, kan man passende sende en kærlig tanke til den danske videnskabsmand H.C. Ørsted, der for 200 år siden opdagede elektromagnetismen.

Måske husker man den berømte opstilling med kompasnålen og ledningen fra sin skoletid. Den er selvfølgelig med på den udstilling, Steno Museet netop er ved at lægge sidste hånd på om fysikeren. Men man bliver overasket over, hvor bredt favnene H.C. Ørsted var.

Ørsted levede samtidig med H.C. Andersen og Grundtvig. Der var ikke så mange intellektuelle i Danmark dengang, så man tog sig tid til at fordybe sig i det hele. Han byggede sig et stillads af ord og eksperimenter, mens han stod på det.

Mogens Christensen, lektor ved institut for kemi ved Aarhus Universitet

Sommerfugl, faldskærm, drømmeverden, dybsind, billedkunst, ildsjæl, farvestof, tankeeksperiment og aluminium er blot nogle af de godt 2.000 ord, han tilførte det danske sprog.

- En del af ordene kom fra udlandet. Jeg tror, han mente, sproget var for begrænset. Han sikrede sig et begrebsapparat, siger Mogens Christensen, lektor ved institut for Kemi ved Aarhus Universitet.

Den første del af udstillingen er indrettet med rødt plys - som en 1800-tals salon. Her kan man i Ørsteds ånd sætte sig og reflektere over - nå ja, hvad som helst.

- Ørsted levede samtidig med H.C. Andersen og Grundtvig. Der var ikke så mange intellektuelle i Danmark dengang, så man tog sig tid til at fordybe sig i det hele. Han byggede sig et stillads af ord og eksperimenter, mens han stod på det, fortæller han.

Elektricitet og bevægelse

I udstillingen finder man også rav og katteskind. Ved at gnide dem mod hinanden, skabes statisk elektricitet. Det græske ord elektron betyder elektricitet.

- Strøm var en ny opdagelse, der var uhåndterbar og abstrakt at forstå. Man troede heller ikke, strøm og magnetisme havde noget med hinanden at gøre, fortæller Mogens Christensen.

Det var det, H.C. Ørsted beviste i 1820. Måske ved et tilfælde. Under en forelæsning kom han til at skubbe et kompas ind under en ledning og så, at nålen bevægede sig.

Åbningstider

Udstillingen om H.C. Ørsted åbner først officielt 21. februar, men i vinterferien åbnes der for et smugkig ind i den fascinerende elektromagnetiske verden.

I vinterferien åbner museet kl. 10 og lukker kl. 16 både hverdage og i weekenderne.

Børn og unge under 18 år kommer gratis ind. Voksne betaler 30 kroner.

Vil man også en tur i planetariet, koster der også 30 kroner.

Voltasøjlen fra 1794 kunne godt nok lagre elektricitet. Men først med elektromagnetismen blev det muligt at producere elektricitet i større mængder.

- Oplysningstiden pressede den enkelte forsker til at kigge mere praktisk på tingene i stedet for filosofisk og religiøst. Med det var først mere end 60 år senere i 1881, man fik den første elektriske gadebelysning i New York, siger Mogens Christensen.

Selve princippet med at man ved hjælp af en magnet og en spole kan producere elektricitet, og omvendt lave elektricitet om til bevægelse, er i dag helt grundlæggende for os.

- Det er svært at undervurdere den betydning opdagelsen har i dag. Når man åbner køleskabet, er maden kold, og lyset tændes, siger Mogens Christensen.

I tunnellen kan man blive klogere på bølgelængder . Foto: Jens Thaysen
Annonce

En ægte rumhelt

Udstillingen åbner først officielt 21. februar. Indtil da kan man gøre som den danske astronaut Andreas Mogensen, da han torsdag besøgte udstillingen, tog han sig et smugkig i den "elektromagnetisk-spektrum-tunnel", der udgør en stor del Af H.C. Ørsted udstillingen.

Tunnellen sætter størrelse på bølgelængderne fra 1.000 kilometer, der når langt ud i rummet til gammastråler med en bølgelængde på "10 i minus tolvte". Så langt det meste af spektret, kan man naturligvis ikke se. Men klogere, det bliver man.

I vinterferien kan man selv give den som rumhelt. Museet stiller nemlig spørgsmålet; "Er du en ægte rumhelt", der kan klare skærene ude i rummet, og inviterer hele familien til "eXtremeChallenge for Rumhelte". Stik lige den Andreas Mogensen.

Kopi af H.C. Ørsteds originale forsøgsopstilling der beviste elektromagnetismen. Foto: Jens Thaysen
Mogens Christensen viser et moderne "batteri" frem. De to skiver roterer i et vacum, svævende i et magnetfeldt. I satelitter anvendes et lignende system i kulfiber, hvor skiverne roterer med 100.000 omdrejninger i minuttet. Batteriet har den fordel, at kapaciteten ikke forringes over tid. Foto: Jens Thaysen
H.C. Ørsted "opdagede" godt 2.000 ord. Foto: Jens Thaysen
H.C. Ørsted-udstilling på Steno Museet åbner 21. februar, men man er velkommen til at kigge ind inden. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Anmelderregn over Glasmuseet: Ros til udstilling med Mesterens mesterværker

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Østjylland

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Alarm 112

Vanvidsbilist mister bilen: Overhalede politiet med 200 km/t

Annonce