Annonce
AGF

Superliga på foryngelseskur: I AGF ligger fremtiden for fødderne af de unge talenter

Morten Karlsen blev hentet til AGF i sommer som cheftræner David Nielsens nye højre hånd. Han er fra sine mange år I FC Nordsjælland vant til at klargøre de unge talenter til Superliga-bold. Foto: Axel Schütt.
Det er to af Superligaens yngste mandskaber, der tørner sammen søndag i Farum. AGF har i denne sæson målt på gennemsnit spillet med rækkens tredjeyngste startopstilling, og hos hjemmeholdet har de forfinet evnen til at klargøre teenagere til at levere fra første færd.

FODBOLD: Der er en generel foryngelseskur i gang i Superligaen.

Og målt på gennemsnitsalderen for de spillere, der starter på banen, er det to af rækkens yngste mandskaber, der søndag aften tørner sammen på Right to Dream Park i Farum:

FC Nordsjælland, der med afstand stiller med ligaens laveste gennemsnitsalder - i skrivende stund 23 år og 61 dage - og så AGF, der med et snit på 25 år og 7 dage i sæsonens første ni spillerunder ligger på en tredjeplads i den statistik.

Flere og flere helt unge talenter får chancen rundt i klubberne.

- Det handler på den ene side om, at akademierne bliver bedre, ungdomstrænerne bliver bedre, og at der er kommet mere retning på uddannelsen af spillerne. Og den anden del af forklaringen, tror jeg, er, at klubberne har fundet ud af, at de faktisk godt kan konkurrere med unge spillere samtidig med, at de så også godt kan gøre det til en forretningsmodel, lyder det fra Morten Karlsen, assistenttræner i AGF samt tidligere spiller og U19-cheftræner i FC Nordsjælland.

- Pengene ligger i dag i langt højere grad i de helt unge spillere, og ikke nødvendigvis i en 29-årig mere erfaren type. Det er de unge, egenudviklede talenter, der er allermest værd i forhold til tranfers, og når klubberne så også ser, at de kan klare sig i ligaen med spillere, der er yngre end de var for fem år siden, er det vejen at gå, siger Morten Karlsen, der i fire år fra 2014-18 var cheftræner for FC Nordsjællands U19-mandskab, og altså i den grad havde fingrene nede i bolledejen i forhold til at klargøre spillerne til Superliga-niveau.


Som træner kan du sende ti klip til spilleren, så tjekker han det derhjemme i sofaen på sin smartphone, så på den måde er det blevet meget nemmere at fylde på dem i en tidlig alder. Det havde vi ikke for ti år siden

Morten Karlsen, assistenttræner, AGF


Annonce

Alle kigger mod Farum

Mens det i mange år har været et decideret adelsmærke - strategien - hos nordsjællændernes at stille med så ungt et hold, som overhovedet muligt, er det først hen over de seneste år, at AGF er begyndt at kile sig i toppen af den "konkurrence".

Set over de seneste seks sæsoner er der skåret næsten to år af gennemsnitsalderen i start-11'eren

En bevidst strategi som den nu forhenværende sportschef i AGF, Peter "PC" Christiansen, også flere gange har redegjort for i nærværende udgivelse. FCN har haft yngste mandskab i Superligaen de seneste syv sæsoner i træk.

- FC Nordsjælland har været med til at skubbe til folks opfattelse at det her. De har i mange år fået at vide, at de ikke kunne klare sig med så mange unge, og nu går det galt, nej, nu går det galt. Men der bliver bare skudt spillere af sted for det ene store millionbeløb efter det andet, og med det samme popper der så nye navne op. Så de andre klubber har kigget på FCN og ladet sig inspirere, uden at kopiere, for det er ikke muligt at kopiere det, de gør. Det er hele forretningsmodellen. Det er helt unikt, kommer det fra Karlsen.

Fakta

AGF-cheftræner David Nielsen stiller med følgende formodede startopstilling til søndagens opgør i Farum mod FC Nordsjælland:

Kamil Grabara - Kevin Diks, Sebastian Hausner, Jesper Juelsgård, Casper Højer Nielsen - Nicolai Poulsen - Albert Grønbæk Erlykke, Patrick Olsen, Bror Blume, Gift Links - Patrick Mortensen

Der er kick off på Right to Dream Park klokken 18.00

Ser man på brugen af deciderede teenagere (spillere, der endnu ikke er fyldt 20 år, red.)  er FC Nordsjælland langt foran alle andre herhjemme. I indeværende sæson har klubben brugt 11 spillere i denne aldersgruppe i Superliga-regi, fordelt på 3.054 minutter, 31 gange har en såkaldt teenager startet på banen for nordsjællænderne.

Den klub, der har næstflest teenager-startere er Vejle, der dog kun har benyttet to i aldersgruppen, men så ladet dem starte i alt 12 gange, hvilket har givet 1.015 minutter.

Annonce

Bliver uddannet på mobilen

I AGF har der også været to af de helt unge inde over indtil videre, Albert Grønbæk Erlykke og Magnus Anbo, hvor førstnævnte har fået klart størstedelen af minutterne, 590 af slagsen, mens Mikkel Møller Lassen har fået et enkelt minut, indskiftet mod AaB.

Derudover har både Sebastian Hausner og Benjamin Hvidt, begge 20 år, fået mange minutter.

- De unge spillere er langt bedre klædt på i dag end tidligere. De er bedre uddannede som spillere, mere selvreflektererende. Det handler meget mere om dialog i dag, fordi de er blevet så gode til selv at fange tingene og analysere på, hvor og hvordan de skal forbedre sig. Det er de vant til qua alle de teknologiske muligheder, der er i dag for sparring og analyse. Som træner kan du sende ti klip til spilleren, så tjekker han det derhjemme i sofaen på sin smartphone, så på den måde er det blevet meget nemmere at fylde på dem i en tidlig alder. Det havde vi ikke for ti år siden, kommer det fra AGF-assistenten.

I dag skal de unge jo ikke bare ind på banen og lukke et hul her og der. De skal være profiler. Det kræver mere hærdede typer.

- Der ligger rigtig meget i kulturen. Når det næste kuld står klar i FCN, har de jo forinden stået og set de lidt ældre talenter - Marcondes, Mathias Nielsen, Mikkel Damsgaard og så videre - ved indmarchen, og de har set dem træne benhårdt på træningsanlægget for at nå dertil. De vil det samme. Så de begynder også at træne benhårdt for at nå det samme.

Det kan lyde meget romantisk med de mange unge talenter fra Danmark og Afrika i det nordsjællandske, men man skal ikke tage fejl: Klubben kalder en spade for spade, gider ikke spilde tiden på useriøse unge eller urealistiske forældre.

- Klubben er bare begyndt at skære leverpostej-spillerne væk. Da jeg stoppede som U19-træner spillede jeg typisk med seks-syv U17-spillere på U19-holdet. De bliver hele tiden matchet op i systemet. Jeg havde også U15-spillere med, for hellere de bedste på den alder, end ældre spillere vi ikke troede på. Så de er vant til at blive matchet op ad. Den traditionelle holdstruktur i FCN er fuldstændig fjernet. Og der ligger jo også noget kommunikativt i at fortælle spillerne, at de ikke er dårlige, men faktisk skal spille på et højere niveau end deres alder tilskriver dem, fortæller Morten Karlsen.

Og på den måde er de helt unge ikke længere så forskrækkede, når de første gang træder ind i Superligaen. Det gælder også i AGF.

Fakta

Der er i løbet af de seneste seks sæsoner røget næsten to år af gennemsnitsalderen i startopstillingen i AGF:

15/16 - 26 år 314 dage (indskiftere 26 år 286 dage)

16/17 - 26 år 37 dage (indskiftere 25 år 205 dage)

17/18 - 26 år 236 dage (indskiftere 25 år 84 dage)

18/19 - 25 år 236 dage (indskiftere 25 år 236 dage)

19/20 - 25 år 207 dage (indskiftere 24 år 169 dage)

20/21 - 25 år 7 dage (indskiftere 25 år 81 dage)

Tilbage i sæsonen 2011/12 var gennemsnitsalderen for startopstillingen helt oppe på 28 år 117 dage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Årets pokalfinale skal spilles i Aarhus

AGF

Bag om bruddet: Metoo-sag kostede Haysen jobbet i AGF

Annonce