Annonce
Aarhus

Tarveligt og grimt: Gardere vil forære dronning Margrethe ny vagtbygning ved Marselisborg Slot

Gardetnetværk, der er en organisation for gardere, er ikke vældig imponeret over den nuværende vagtbygning ved Marselisborg Slots indgang ved rundkørslen Carl Nielsens Vej/Kongevejen. Foto: Ravn
Vagtbygningen ved indgangen til Marselisborg Slot er "tarvelig og grim". Tidligere og nuværende gardere vil fejre dronning Margrethes 50 års regeringsjubilæum med at bygge et nyt.

AARHUS: Den er nedslidt og ikke speciel køn, vagtbygningen ved indgangen til Marselisborg, som Dronning Margrethe, masser af turister, århusianere og andet godtfolk passerer på vej op i slotsparken til slottet.

Både majestæten, århusianerne og ikke mindst garderne, der bruger vagtbygningen, når de passer på regenten, fortjener en pænere og bedre bygning, der skal føres tilbage til den oprindelige stil - og ikke ligner et parcelhus fra 1960erne.

Det mener Gardernetværk, der er en organisation af tidligere og nuværende gardere, der har fuld gang i en indsamling blandt sine medlemmer, virksomheder og fonde.

Annonce

Gardernetværk vil samle ikke mindre end 10 millioner kroner sammen til en ny vagtbygning og forære den til dronning Magrethe i januar næste år, når hun fejrer sit 50-års regeringsjubilæum. Helt præcist 14. januar 2022.


- Vi mener, der er mere mening med sådan en gave en at give Hendes Majestæt Dronningen et par handsker eller en slidt vagttaske

Michael Klitvad, formand for Gardernetværk


- Det vil være en passende gave, siger Michael Klitvad, der er præsident for Gardernetværk.

- Vi har fået henvendelser fra flere af vores unge gardere om, at vagtbygningen virkelig er slidt og utidssvarende. Det står slemt til, og vi har hørt en fugl i kongehuset synge om det samme. Jeg har hørt fra adskillige, der mener, at bygningen er tarvelig. Skal vi være helt ærlige, ligner den også noget fra et grimt hjørne af Københavns Lufthavn, siger Michael Klitvad.

Her er stregtegningen til en ny vagtbygning, der her ses fra samme vinkel som det ovenstående foto fra indgangen til Marselisborg Slot. Den nye bygning er er tegnet af arkitektfirmaet Kjaer & Richter i Aarhus, og projektet er lavet i samarbejde med Livgarden, Forsvarets Efterretningstjeneste og ikke mindst Kongehuset. Tegning Kjaer & Richter

Arkitektfirmaet Kjaer & Richter står for tegningerne af den nye bygning. De er lavet i samarbejde med blandt andet Livgarden, Forsvarets Efterretningstjeneste og Kongehuset, så alt spiller i den mindste detaljes retning.

- Vi synes, det er en fantastisk idé, som i øvrigt også Aarhus By og århusianerne må kunne glæde sig over. Den nuværende vagtbygning - ud over den er meget slidt - passer ikke ind i miljøet. Ideen med den nye er, at den minder om den tidligere bygning i gammel stil, som matcher med både Marselisborg Slot og forvalterbygningen, siger Michael Klitvad.

- Historisk set var der jo tidligere en flot bygning, som blev revet ned. Vi vil gerne bringe det flotte islæt tilbage - og dermed efterkomme et ønske fra Kongehuset. Mit håb er, at vi kan bidrage med en passende, ny vagtbygning, som også lokale vil få glæde af, siger Michael Klitvad.

Slottet var også en gave

Selve Marselisborg Slot, der blev taget i brug i 1902 var også en folkegave til kongehuset. Akkurat, som Gardernetværk vil give dronning Margrethe en ny vagtbygning i forbindelse med dronningens 50-års regeringsjubilæum

I forbindelse med tronfølgeren Prins Christians (10.) forlovelse med Prinsesse Alexandrine i 1897 blev der stillet forslag om at tilvejebringe midler til et sommerslot et sted i Jylland for parret, og med Christian 9.s tilladelse blev der iværksat en landsindsamling til formålet.

Da byrådet i Aarhus tilbød vederlagsfrit at stille en del af Marselisborgs jorder til rådighed for formålet, faldt valget på denne beliggenhed. I årene 1899-1902 blev det nuværende Marselisborg opført efter tegninger af kongelig bygningsinspektør Hack Kampmann

- Vi mener, der er mere mening med sådan en gave end at give Hendes Majestæt Dronningen et par handsker eller en slidt vagttaske, siger  Michael Klitvad, der også håber på lokale virksomheder vil bakke op med bidrag.

Michael Klitvad er præsident for Gardernetværk. Han var garder tilbage i 1981 og går nu forrest for en ny vagtbygning ved Marselisborg Slot. Foto: Gardernetværk

Gardernes vagtbygning er 54 år

Den nuværende vagtbygning ligner af naturlige årsager en miniudgave af et slidt 1960'er parcelhus. Det er nemlig bygget i 1967 og tegnet af arkitekt Thorkil Ry Andersen.

Her er den oprindelige vagtbygning, som er forbillede for den nye bygning, som Gardernetværk lige nu er i sving med at samle ind til. Gaven skal dronning Margrethe have, når hun næste år fejrer 50-års regeringsjubilæum.

Vagtbygningen tog over efter den tidligere, der blev revet ned i 1959, fordi den var ved at falde sammen.

Det var kong Frederik 9., der i 1967 stillede Marselisborg Slot til rådighed for sin datter, den daværende tronfølger prinsesse Margrethe, og prins Henrik, og det var ved den lejlighed, at vagtbygningen blev bygget.

Slottet blev ved samme lejlighed moderniseret takket være de midler, som parret havde fået som folkegave i anledning af deres bryllup samme år. Dronningen benytter i dag som bekendt slottet som sommerresidens - og meget ofte i julen, hvor den resterende del af kongefamilien er inviteret.

Lykkes det ikke Gardernetværk at samle alle 10 millioner kroner ind, som en vagtbygning vurderes at koste, bliver det indsamlede beløb i januar næste år overdraget dronningen i forbindelse med jubilæet.Annonce
Aarhus For abonnenter

Kvinde forsvandt fra demensplejehjem og døde: - Afdækning af forløbet viser, at der er begået en fejl undervejs

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Udsigt til motorvejsramper splitter lokalområde: Nu kommer grundejerforening med et mere spiseligt forslag

Aarhus For abonnenter

Ung kok åbner restaurant i Aarhus uden menukort: - Det skal være byens nye 'gå-i-byen'-sted

Debat

Tag med på en togtur, Gert Bjerregaard: Letbanen er ikke totalt forældet, men fremtiden for kollektiv trafik

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

AGF

Jon Dagur er en hemmelighedsfuld AGF'er: - Jeg har ikke besluttet mig for noget som helst

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Alarm 112

Raserianfald i bus og tog: Passagerer flippede ud da de blev snuppet i at 'køre på røven'

Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Kultur

Museernes Oscar: Aarhus-museum er nomineret til fornem pris efter to års knoklen med ny udstilling

Annonce