Annonce
Debat

Tid til timeout for naturnationalparker: Naturen skal tilbage til folket

"Det er i min optik skandaløst, at regeringen og dens støttepartier tilsidesætter de vigtige hensyn, der bl.a. er knæsat i skovloven og dyreværnsloven. Vi skal ikke eksperimentere med dansk natur med et snævert naturnationalpark-koncept, der betvivles af en lang række forskere, skovkyndige og dyreværnsfolk", skriver Kristian Pihl Lorentzen. Arkivfoto: Ludvig Dittmann/Ritzau Scanpix

DEBAT: I de senere år har vi desværre oplevet en række eksempler på, at et helhedsorienteret og balanceret natursyn med plads til alle vigtige hensyn er blevet trådt under fode. I stedet ses udbredelse af et fundamentalistisk, virkelighedsfjernt og kompromisløst natursyn. Denne farlige tendens understreges af den aktuelle debat om det snævre og nærmest ideologiske koncept med indhegnede naturnationalparker, som regeringen vil gennemtrumfe med et snævert politisk flertal i ryggen.

Alle politiske partier, herunder ikke mindst Venstre, ønsker at styrke naturen og fremme biodiversiteten. Men det skal ske med reel inddragelse af alle relevante interessenter og brugere af naturen. Og i respekt for den skovfaglige ekspertise, der er opbygget gennem årtier, bl.a. med hensyn til den naturnære skovdrift, der viser positive resultater inden for biodiversitet.

Det har regeringen forsømt til stor frustration for rigtig mange borgere i hele landet. Det er derfor på høje tid med timeout omkring naturnationalparker, så vi kan få en ægte dialog i gang - lokalt og nationalt - om mere virkelighedsnære og balancerede løsninger til fremme af naturen. Løsninger, hvor der også er plads til menneskers oplevelse af naturen, plads til klimavenlig skovdrift, og hvor der ikke gås på kompromis med dyrs ve og vel.

Annonce

Når det drejer sig om skove, der i sagens natur har meget langsigtede perspektiver, skal vi fare med lempe og ikke blot følge snævre og ensidige interesser.

Det er i min optik skandaløst, at regeringen og dens støttepartier tilsidesætter de vigtige hensyn, der bl.a. er knæsat i skovloven og dyreværnsloven. Vi skal ikke eksperimentere med dansk natur med et snævert naturnationalpark-koncept, der betvivles af en lang række forskere, skovkyndige og dyreværnsfolk. Og som rigtig mange almindelige borgere med rette er skeptiske overfor.

Ikke mindst når det drejer sig om skove, der i sagens natur har meget langsigtede perspektiver, skal vi fare med lempe og ikke blot følge snævre og ensidige interesser.

I stedet skal vi politikere give naturen tilbage til den danske befolkning ved, at borgere og alle relevante foreninger m.fl. inddrages i udarbejdelsen af et nyt og langt mere helhedsorienteret og langtidsholdbart koncept for fremme af natur og biodiversitet.

Annonce
Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Maiken har set flere af sine efterskolevenner sige farvel efter coronaen: - De bliver socialt udmattede, og så vil de hjem

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Aarhus

Er dit navn på listen? Se de 50 mest populære navne i Aarhus

Annonce