Annonce
Aarhus

To mæcener gør vejen kortere til de bonede gulve: Uddeler 10.000 kroner

Christian Daugaard var i højt humør, da Per Haansbæk (til venstre) og Hans-Erik Møller-Hansen udpegede ham til modtager af deres rejselegat. Foto: KP
Tre priser uddelt i forbindelse med Kunstnernes Påskeudstilling, og endnu en er på vej.

AARHUS: To ældre århusianere har gjort vejen kortere til de bonede gulve for en kunstner fra Trøjborg. To andre kunstnere er også begejstrede for at modtage penge. Aarhuus Stiftstidendes Fond er en af giverne.

De er gode til at sno sig, folkene bag Kunstnernes Påskeudstilling, der er en tradition i Aarhus siden 1947. Trods corona har arrangørerne bevaret sidste års udstilling, og alligevel har de også fået lavet en KP21, altså for i år. Det er klaret på den måde, at dette års udstilling udelukkende er elektronisk.

Sidste års udvalgte billeder er hængt op i Kunsthal Aarhus i J.M. Mørks Gade 13, men coronareglerne betyder, at vi først kan komme ind for at se dem onsdag 21. april.

Annonce

Al besværet har ikke hindret forretningsfører Ole C. Hansen og de øvrige bag udstillingerne i at uddele priser til udvalgte kunstnere.

Normalt bliver der uddelt to priser, men i år er det fire.

Aarhuus Stiftstidendes Fond giver 10.000 kroner til både KP-prisen og Publikumsprisen på KP20.

Men derudover er to private mænd dukket op som mæcener. Hans-Erik Møller-Hansen, tidligere ejer af Reklamebutikken i Aarhus, og Per Haansbæk havde lyst til at støtte kunsten, så de giver et rejselegat på 10.000 kr.

Fundne modtagere

Nogle af modtagerne er fundet.

KP-prisen 2020 på 10.000 kroner fra Aarhuus Stiftstidendes Fond går til den 29-årige københavnske kunstner Ditte Johanne Krogh Bertelsen for videoen ‘Uden titel (køkken)’.

- Anerkendelsen betyder meget, og pengene lander på et tørt sted. Det har været hårdt under coronaen, fordi flere udstillinger er blevet udsat eller aflyst. Jeg har kunnet arbejde i og ved min kærestes sommerhus ved Stevns, hvor jeg har flyttet min praksis udendørs i naturen, klinten og skoven, siger hun.

Billede fra vinderen af KP20-Prisen Ditte Bertelsens videoværk "Uden titel 3". Det kan opleves på Nikolaj Kunsthal i København fra 21. april i forbindelse med kunsthallens 40 års jubilæums udstilling. Her har hun tre videoværker med. Foto: Ditte Bertelsen
Ditte Bertelsen har fået KP20-prisen på 10.000 kroner fra Aarhuus Stiftstidendes Fond. Foto: I DO ART Agency

Juryen, der har valgt modtageren, består af Lisbeth Bachman, Pernille Lærke Andersen, Jens Erik Sørensen og Jesper Rasmussen.

Ditte Johanne Krogh Bertelsen er uddannet fra "Performers House - International School of Performing Arts" i 2013 og studerer nu på "Det Kongelige Danske Kunstakademi for Skønne Kunster" i København.

Annonce

Rejselegatet

H+H Rejselegatet er gået til den 42-årige århusianske kunstner Christian Daugaard.

- Dette anerkendende nik for mit kunstneriske virke betyder enormt meget, siger Christian Daugaard, der tidligere har været musiker. Han har atelier i en kælder under en boligblok  på Trøjborg i Aarhus.

Siden 2015 har han malet på fuld tid og var også med på udstillingen KP19.'

Christian Daugaard foran et af sine værker. Pr-foto

- Man bliver glad, når folk med indsigt giver én kredit, for til daglig er jeg min egen smagsdommer, siger han, der gerne vil bruge rejselegatet til en tur til Toscana eller Schweiz.

- Men coronatiden har været hård ved indtjeningen, så måske vil lidt af beløbet gå til leverpostej, tilføjer han med et smil.

Annonce

Lang vej til bonede gulve

Stifterne af rejselegatet, Hans-Erik Møller-Hansen og Per Haansbæk, fortæller, at de uddeler legatet, fordi de synes, at for kunstnere – gamle som unge – er der lang vej fra de første værker til de bonede gulve på kunstmuseerne og gallerierne.


Vi er desværre ikke belastet af kunsthistorisk viden, men kan kun agere ud fra ’li eller ikke li’.

Hans-Erik Møller-Hansen og Per Haansbæk


- Men vi forestiller os, at der er knap så langt til Påskeudstillingen i Kunsthal Aarhus som til væggene på fx Aros.

Udstillingerne

  • KP20 og Spring20 kan ses i Kunsthal Aarhus, J.M. Mørks Gade 13, fra 21. til 25. april.
  • Åbning onsdag 21. april kl. 11.
  • KP's nye initiativ KP21-digital kan ses nu online på kp-spring.dk. KP21-digital har ikke et fysisk rum.
  • På KP20 vises 129 værker af 69 kunstnere.
  • På KP21-digital vises 16 værker.
  • Kunstnernes Påskeudstilling, nu kaldet KP20 og KP21, er en af Danmarks fire censurerede udstillinger. De tre øvrige censurerede udstillinger er Kunstnernes Forårsudstilling på Charlottenborg i København, Kunstnernes Sommerudstilling i Tistrup ved Varde og Kunstnernes Efterårsudstilling på Den Fri i København,.

Derfor vil de give denne opmuntring, begrunder de.

- Vi er desværre ikke belastet af kunsthistorisk viden, men kan kun agere ud fra ’li eller ikke li’.  Vi vil med legatet fremme kunstneriske tilbøjeligheder efter vores smag, som måske nu eller senere kan ende på væggene hos os selv. Ren egoisme altså, forklarer de to og fortsætter:

- Vi har set Kunsthallens påskeudstilling de seneste to-tre år og er enige om, at værkerne næsten uden undtagelse er mere baseret på fikse idéer, end de er håndværksmæssigt veludførte eller dekorative. Kreativitet er jo ikke kun et spørgsmål om at få idéer, men også om at kunstneren selv vælger og vrager imellem dem. Derfor har vi stillet få, men definitive krav til den kunstners værker, vi har valgt ud: De skal være håndværksmæssigt veludførte, originale, dekorative og gerne provokerende.

Annonce

Pris for digitalt værk

Censorernes Pris på 10.000 kr. er doneret af KP-digital.

Modtageren er Cecilie Penney for det interaktive digitale værk 'Form dig som en kugle/Roll up into a ball'. Hun er valgt af censurkomitéen på KP21-digital. Den består af kunstnerne Amalie Smith, Signe Klejs og Jacob Tækker.

Værket er et interaktivt kort over Aarhus. Det giver adgang til fem rum, hvor jeg-fortælleren har opholdt sig under et behandlingsforløb for depression: hos psykologen, lægen, kropsbehandleren, i yogarummet og i hjemmet.

Årets fjerde pris, Publikumsprisen på 10.000 kr., er doneret af Aarhuus Stiftstidendes Fond og  uddeles ved udstillingens slutning 25. april. Modtageren findes ved en afstemning blandt publikum.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Aarhus Teater hårdt ramt af corona: Skuespillere er smittet og forestillinger må udskydes

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Alarm 112

Villa opslugt af flammer: - Ilden er gået gennem taget

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Debat

Børn har brug for leg og bevægelse, men: Er iPads blevet pædagogens nye kollega?

Østjylland

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Annonce