Annonce
Navne

Topkvindes råd til kønsfæller, der vil til tops: Grib chancen, når den er der

Marianne Bedsted er chef i Salling Group og blandt andet bestyrelsesformand i Danmarks Radio. Fredag aften fik hun Erhverv Aarhus-prisen. Foto: Axel Schütt
Marianne Bedsted, chef for Sallings stormagasiner med meget mere, hædret med Erhverv Aarhus-prisen.

HÆDER: Grib chancen, hvis den byder sig.

Det råd giver Marianne Bedsted kvinder med ambitioner om at nå til tops i erhvervslivet og andre steder.

Salling-direktøren, der blandt meget andet også er formand for Danmarks Radios bestyrelse, har aldrig planlagt sin karriere. Og det skal man ikke, siger hun.

Annonce

Fredag aften fik den 54-årige direktør i Aarhus' mest markante virksomhed, Salling Group, 2021-udgaven af Erhverv Aarhus' pris, der blev uddelt for 18. gang. Den går til en person, der har udvist et særligt stort engagement og en ekstra indsats for Aarhus-regionen og områdets erhvervsliv.

Det er kun anden gang, prisen går til en kvinde. Den første var Ulla Stæt Andersen fra Århus Charter i 2007.

Salling Rooftop

Ud over at have sat markante aftryk på Sallings, Starbucks' og Carls Jr.'s udvikling, har Marianne Bedsted taget aktivt del i at få byen sat i gang efter corona-pausen og haft betydning for Aarhus' udvikling i de syv år, hun snart har været hos Saling.

Æren for, at byen har fået Salling Rooftop, vil hun ikke tage helt alene, men stedet blev skabt i samarbejde i hendes ledelsesgruppe, efter at Marianne Bedsted trådte til som direktør for stormagasinerne i Aarhus og Aalborg - og nordjyderne har i øvrigt deres egen rooftop.

- Vi tog udgangspunkt i en strategi om at give vores kunder inspiration og oplevelser. Varerne kan man jo få alle steder. Det endte med nye brands og nye koncepter på de forskellige etager og også for Salling Bistro. Vi så på forholdene i cafeen for at udvide, gik op på taget, blev blæst omkuld af den flotte udsigt og fandt ud af, at her lå muligheder. Vi kunne lave en tagbar. Jeg har jo arbejdet med musikscener i Musikhuset og så en mulighed i også at skabe en scene på taget. Med arkitekters hjælp har vi fået et godt resultat, siger Marianne Bedsted, der var direktør for Musikhuset Aarhus i seks år inden skiftet til Salling.

Annonce

Prisen

- Hvad betyder prisen for dig?

- Jeg har siddet ni år i Erhverv Aarhus' bestyrelse og været med til at finde modtagere af prisen uden nogensinde at tænke på, at det engang kunne blive mig selv. Jeg har kunnet se på tidligere modtagere, at de har været stolte, og nu forstår jeg det. Jeg føler det ikke kun som en anerkendelse af mit job, men af hele organisationen i Salling, siger hun.


Hvis man tror, man altid skal hente sine børn inden klokken 15 og stå med hjemmebagt kage ved alle lejligheder, så kommer man til kort.

Marianne Bedsted


Og hvordan er Marianne Bedsted så selv nået til tops i erhvervslivet, og hvilke råd vil hun give til kønsfæller med samme ambitioner?

- Ved at gøre det bedste der, hvor jeg har været. Jeg har aldrig spekuleret i at skulle videre og aldrig lagt en plan for en karriere. Hvis man gør det, går det måske ikke den vej, man har planlagt. Og hvis man gør sit bedste der, hvor man er, skal det nok blive lagt mærke til. Og så skal man ikke være bange for at springe ud i de muligheder, der kommer, og tage udfordringen. Jeg var ikke mere end 25 år, da jeg fik tilbudt jobbet som konstitueret direktør for Torvehallerne i Vejle, og siden kom Musikhuset og Salling, siger Marianne Bedsted og tilføjer:

- Til gengæld skal man ikke regne med, man kan det hele. Hvis man tror, man altid skal hente sine børn inden klokken 15 og stå med hjemmebagt kage ved alle lejligheder, så kommer man til kort. Det er en hæmsko at tro, man kan nå det hele.

Annonce

Musikhuset

- Kommer du stadig i Musikhuset?

- Ja, meget - men selvfølgelig med pause under coronaen. Det er et dejligt hus, hvor jeg havde seks fantastiske år, og nu er et besøg en helt anden oplevelse. Jeg skal ikke længere holde øje med, om alle ting fungerer, og om der er for lang kø ved baren.

Annonce

Coronatiden

- Har tiden med corona betydet noget for hverdagen og forretningen?

- Ja, bestemt. Man kan tage det bedste ud af erfaringerne fra den tid. Måske får vi et mere roligt liv. Vi behøver ikke være ude hver aften. Og i forretningen er ikke alt som før. Over så lang en periode har forbrugsmønstret ændret sig. Hos Salling har vi udviklet vores online forretning hurtigere, end vi havde regnet med, og brugt mange kræfter på det. Vi værdsætter også nogle ting mere, fordi vi har opdaget betydningen af dem, for eksempel at være sammen med vores nærmeste samt venner og bekendte. Vi skal holde fast i de gode ting, mener Marianne Bedsted.

Rent lavpraktisk har noget også ændret sig.

-Vi behøver ikke fare så meget rundt. Nogle møder mellem vores medarbejdere i Aarhus og Aalborg kan fint holdes elektronisk. Men møderne i bestyrelsen i Danmark Radio foretrækker jeg klart skal være fysisk. Dels er vi mange, og dels ser vi ikke hinanden så ofte. Måske er der også noget, som skal vendes uden for dagsordenen, siger Marianne Bedsted.

- Drøfter I også me-too-sagerne i Pigekoret?

- De havner jo hos os, vi bliver orienteret og tager det meget seriøst. Vi skal jo vide, hvad der foregår i hele koncernen, svarer hun.

Annonce

To store job

- Kan to så store job, som du har, forenes?

- Ja, absolut. Jo mere udsyn, man har, jo bedre kan man handle. Det er med til at udvikle mig, og jeg får lige så meget med derfra, som jeg giver. Det er utroligt spændende arbejde begge steder, og kombinationen er god. Man kan se nye muligheder. Vi arbejder med nogle af de samme ting, for eksempel ledelse, udvikling, forretning og strategi, siger Marianne Bedsted.

Hun er også i bestyrelsen for Musikkens Hus i Aalborg og synes, at kultur og erhverv er et godt match.

- Vi kan noget sammen og kan lære noget af hinanden. Det går begge veje, og erhvervslivet kan finde noget i kulturlivets kreativitet. Kombinationen af kultur og erhverv har altid interesseret mig, siger Marianne Bedsted.

Annonce

150 gæster

Marianne Bedsted fik Erhverv Aarhus-prisen i Turbinehallen foran 150 feststemte gæster fra byens erhvervsliv.

Bestyrelsesformand for Erhverv Aarhus Terje Vammen sagde ved overrækkelsen:

- Hotelgæster og koncertgængere er udskiftet med kunder i detailhandlen og to-go-kaffe i Salling Aarhus, men det er fortsat samme fokus på at skabe oplevelser og levere ekstraordinær service, som driver Marianne Bedsted. Salling Group, der har sin oprindelse i byen, er i dag Danmarks største dagligvarekoncern, og Marianne Bedsted er en nøglefigur for koncernens udvikling her i byen.

Terje Vammen gav eksempler på prismodtagerens betydning for og kærlighed til byen.

- Marianne Bedsted har leveret en forbilledlig indsats som formand for ’Mere gang i Aarhus’-udvalget, der siden sommeren 2020 har arbejdet på at få gang i en coronaramt midtby. Derudover har hun med sine visioner gjort Salling Aarhus til et regulært tilløbsstykke ved at omdanne stormagasinets tag til et imponerende rooftop, ligesom folk strømmer til ved juletid, når Salling pakkes ind som en stor julegave. Det er tiltag, som præger byens udtryk og identitet i dag, sagde han.

Annonce

Stærkt præg på udviklingen

Marianne Bedsted har gennem sin professionelle karriere og store engagement været med til at sætte et stærkt præg på Aarhus’ udvikling – både inden for kultur og erhverv, mener borgmester Jacob Bundsgaard.

- Hun er i særklasse med til at bringe Aarhus til nye niveauer – og så er hun derudover et ualmindeligt behageligt menneske, sagde borgmesteren.

Med prisen fulgte et kunstværk ”uden titel” af Vibeke K. Stubbe Teglbjærg.

Marianne Bedsted synes, at kultur- og erhvervsliv er en god kombination. De kan lære af hinanden. Foto: Kim Haugaard

De har fået prisen

 • Disse har tidligere modtaget Erhverv Aarhus-prisen:
 • 2020 – Brian Bech Nielsen, Rektor Aarhus Universitet
 • 2019 – Olav de Linde, Ejendomsselskabet Olav de Linde
 • 2018 – Hans O. Damgaard, Stibo A/S
 • 2017 – Jens Bjerg Sørensen og Peter Kjær, Schouw & Co.
 • 2016 – Ebbe Malte Iversen, Aarsleff
 • 2015 – Anders Byriel, Kvadrat
 • 2014 – Peder Tuborgh, Arla Foods
 • 2013 – Jens Kristian Gundersen, Unisense
 • 2012 – Ditlev Engel, Vestas Wind Systems A/S
 • 2011 – Henrik Lindberg, Lindberg A/S
 • 2010 – Michael Holm, Systematic A/S
 • 2009 – Flemming Besenbacher, iNANO Aarhus Universitet
 • 2008 – Thomas Bloch Ravn, Den Gamle By
 • 2007 – Ulla Stæt Andersen og Jette Rantala, Århus Charter
 • 2006 – Peter Bohnsen, Unifeeder A/S
 • 2005 – Ole Lehrman Madsen, Alexandra Instituttet
 • 2004 – Erling Lindahl, bestyrelsesposter i Incuba, Østjysk Innovation, Forskerpark mv.
 • Erhverv Aarhus er en uafhængig erhvervsorganisation, der arbejder for et attraktivt erhvervsklima i Aarhus-regionen og repræsenterer 600 virksomheder med mere end 110.000 arbejdspladser. Foreningen har eksisteret siden 1862 og fungerer i dag som en uafhængig, privatdrevet forening.

Marianne Bedsted

 • Født 18. februar 1967 i Skive. Har en fire år yngre bror. Hendes far var tømrermester, og hendes mor var lægesekretær på Skive Sygehus. Familien bor i Højbjerg. Ægtefællen Claus Hovge Andersen er digital direktør i Salling Group, sønnen Christian er 22 år og datteren Caroline 19 år.
 • Karriere: 1993-1997, administrerende direktør for Torvehallerne Vejle.

 • 1997-2005, hoteldirektør for Scandic Bygholm Park.

 •  2005-2006, HR-direktør for Scandic & Hilton Hotels Danmark.

 • 2006-2009 hoteldirektør for Hotel Scandic Plaza Aarhus og Scandic Aarhus Vest.

 •  2009-2014, administrerende direktør for Musikhuset Aarhus.

 • Fra 2014 administrerende direktør i Salling Group og ansvarlig for stormagasinerne i Aarhus og Aalborg samt 16 Starbucks og 18 Carl's Jr.-restauranter.

 • Andre hverv: 2006-2014, bestyrelsesmedlem i Erhverv Aarhus.

 • 2014-2018, bestyrelsesmedlem for Copenhagen Contemporary.

 • 2017-2019, formand for Den Jyske Opera.

 • Fra 2018, bestyrelsesmedlem i Musikkens Hus i Aalborg.

 • Fra 1. januar 2019 bestyrelsesformand for DR.

Annonce
Kultur For abonnenter

Anders var ramt af angst og alkohol: - Men jeg opdagede, at jeg kunne løbe fra det hele

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

AGF bekræfter: Ung svensk back får fem år i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Endelig var der ro på Aarhus Ø: Men så skar kommunen ned på vagtordningen

Sport

En spændende søndag i Tokyo: Det største århusianske guldhåb åbner sin konkurrence

Alarm 112

To skoleelever overfaldet på sidste skoledag: Fire afgangselever bortvist på stedet

Sport For abonnenter

Stiftens bud: Så mange medaljer får århusianerne med hjem fra OL

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Dødsfald: Forfatter og digter Vita Andersen blev 78 år

Aarhus

Buschauffør sagde op på grund af billetsnyderi: - Halvdelen betaler ikke for turen

Danmark

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Aarhus

Lørdagens coronatal for Østjylland: Det ser ud til at gå den  rigtige vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En fransk turistfælde midt i Aarhus

Sport

Aarhus-svømmer diskvalificeret: Danskere svømmere er langt fra OL-semifinaler

Annonce