Annonce
Aarhus

Trafiksikkerhed eller valgkamp: Skal kommunen betale statens lyskryds?

Det kan være svært at krydse Viborgvej på strækningen gennem Sabro. Der bliver nemlig kørt stærkt, rigtig stærkt. Nu kan en lysregulering imidlertid være på vej. Arkivfoto: Henrik Lund
Der bliver kørt stærkt på strækningen gennem Sabro og beboerne i området har længe ønsket en lysregulering i krydset Viborgvej/Sabrovej. Nu foreslår rådmand, at kommunen skal betale for anlægget, selvom vejen tilhører staten. Kolleger i byrådet er ikke afvisende, men mener, at forslaget er valgkamp.

AARHUS: I Sabro har der længe været et stort ønske om at få etableret en lysregulering i krydset Viborgvej/Sabrovej. Der bliver nemlig kørt ualmindelig stærkt på Viborgvej på strækningen gennem Sabro.

Den høje fart, som bilisterne kører med på strækningen, gør det både farligt og svært at færdes i trafikken på Viborgvej i Sabro. Bilisterne har svært ved at komme fra Sabrovej og ud på Viborgvej ligesom cyklister og fodgængere ofte må sætte helbredet og måske ligefrem livet på spil, når Viborgvej skal krydses.

Indtil videre har Sabro ikke haft held med ønsket om en lysregulering. Viborgvej er nemlig en statsvej, og dermed statens ansvar. Men statens pengekasse har været smækket i med argumentet om, at en ny vej, der vil lede størstedelen af trafikken helt uden om Sabro, allerede er vedtaget. Linjeføringen for den nye vej blev fastlagt i 2014, men skiftende transportministre og folketingspolitikerne har aldrig bevilget pengene til at anlægge strækningen.

Annonce

Nu ser det imidlertid ud til, at en lysregulering i krydset kommer et skridt nærmere. Inden længe skal byrådet nemlig godkende næste års anlægsprogram, og rådmand for teknik og miljø Bünyamin Simsek (V) ønsker, at der i årene 2023 og 2024 afsættes cirka seks millioner kroner til et signalanlæg i krydset Viborgvej/Sabrovej. På den måde bliver der banet vej for, at byrådet til næste år kan tage endelig stilling til en finansiering.

- I flere år har vi vidst, at der bliver kørt alt for stærkt på Viborgvej, når bilister passerer Sabrovej ind og ud af byen. Strækningen er en statsvej, og derfor har jeg sammen med Sabro-Faarup Fællesråd længe forsøgt at lægge pres på transportminister Benny Engelbrecht for at finde en løsning. Desværre uden held, forklarer rådmanden til Århus Stiftstidende.

Bilisterne skal ned i fart

Derfor ønsker Bünyamin Simsek, at lokalpolitikerne tager sagen i egen hånd.

Ifølge rådmanden betjener krydset cirka 800 husstande. De er afhængige af det, hvis de skal med bussen ind til Aarhus. Vurderingen er, at mange bløde trafikanter fra Sabro slet ikke bruger krydset, netop fordi det er utrygt at færdes der.

- Skal vi problemet til livs, skal vi tvinge bilisterne ned i fart. Der er brug for handling nu, og jeg håber, at byrådet er med på, at vi påtager os opgaven og selv leverer den trafiksikkerhed, som borgerne i Sabro har brug for.

Annonce

S og SF er klar, men synes det lugter af valgkamp

Umiddelbart ser der ud til at være opbakning i byrådet til at løse udfordringen i Sabro. Både Socialdemokratiet og SF er klar til at se på sagen.

- Hvis der er midler til et signalanlæg, og hvis det er den løsning, man trafiksikkerhedsmæssigt anbefaler som den bedste løsning, så vil vi absolut ikke være imod det. Jeg synes dog, det er en smule kortsigtet. Jeg kan dog godt være lidt forbløffet over, at vi nu har så mange penge til trafiksikkerhed, at vi løser problemstillinger på statsvejene, som ovenikøbet er problemstillinger, der bliver meget mindre indenfor en overskuelig fremtid. Men vi er altid åbne for en drøftelse, og vi vil gerne kigge på det i en sammenhæng i hele kommunen. Det kunne jo være, at der var andre steder, hvor der på sigt var mere brug for en lysregulering. Så vi vil ikke bare sige, at nu hugger vil til, fordi der er en uge til kommunalvalget, forklarer næstformand for teknisk udvalg, Steen Bording Andersen (S), der synes, forslaget lugter en smule af valgkamp.

Medlem af teknisk udvalg, Jan Ravn Christensen (SF), er enig i, at det lugter lidt af valgkamp, men siger dog samtidig, at det længe har undret ham, at der ikke er et signalanlæg i det kryds.

- Så jeg synes, det er en rigtig god idé. Det er en strækning, hvor der bliver kørt stærkt, og hvor der er meget dårlig sigt for folk, der skal krydse Viborgvej. Jeg synes dog, det er en noget speciel løsning, at kommunen skal etablere et signalanlæg på en af statens veje, så jeg tænker da, at staten også skal være med i det her projekt, siger han.

Simsek afviser at der er tale om valgkamp men siger, at det var nu, muligheden opstod.

- Jeg er ikke holdt op med at arbejde, bare fordi vi ligger i valgkamp, siger rådmanden.

Viborgvej på strækningen gennem Sabro er den strækning, hvor Østjyllands Politis ATK-biler blitzer flest vanvidsbilister. Århus Stiftstidende har tidligere fortalt, at et sted mellem hver tredje og hver fjerde gang, at ATK-bilerne snuppede en bilist i Østjylland i 2020, der kørte mere end dobbelt så stærkt som den tilladte hastighed eller over 200 km/t, så skete det på vejstrækningen gennem Sabro.

Også i 2019 var strækningen hårdt ramt af vanvidsbilister.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Alarm 112

Kørt på skadestuen: Cyklist påkørt af bil ved rutebilsstationen

Alarm 112

Efter bølge af indbrud i biler: Dommer fængsler tre udlændinge mistænkt for at være på tyvetogt

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Aarhus For abonnenter

Aarhus har aktier i store miljøsyndere: - Det skal stoppe nu, siger politikere

Navne

Multiartisten har skabt sin egen vej: Fra Nik og Jay-danser til magasindirektør og TV-vært

Aarhus

Hvor mange har haft corona uden at vide det? Nyt forsøg skal gøre os klogere på det - og hvor langt vi er i epidemien

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Aarhus

Se video: Bil gik op i flammer - vidne så to personer stikke af

Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Aarhus

Mere end hver fjerde test positiv: Aarhus fortsætter med højt smittetal

Annonce