Annonce
Aarhus

Trumps skandaløse angreb på demokratiet

Chefredaktør Jan Schouby. Foto: Axel Schütt

Alle stemmerne er endnu ikke talt op, men den siddende præsident går på skærmen og bekendtgør, at det ikke skal tælles længere, for han har vundet valget. Præsidenten kalder den fortsatte optælling for valgsvindel og en ydmygelse for landet, og hvis ikke stemmeoptællerne øjeblikkeligt stopper, vil han tage sagen i højesteret, og få dommerne til at stoppe optællingen.

Hvis ovenstående scenarie havde udspillet sig i en fjern afrikansk republik eller måske i et korrupt mellemamerikansk land, så ville det nok højst kunne føre til lidt hovedrysten. Men det horrible scenarie er taget fra USA, hvor verdens mægtigste mand i verdens største embede, Donald Trump, nægter at acceptere udfaldet på valget.


Hvis der inden valget stadig var nogen, der ikke mente, at Trump er en farlig mand, så må de endegyldigt være blevet overbevist om det modsatte nu.

Jan Schouby, chefredaktør


På grund af frygten for corona-smitten havde op til 60 millioner vælgere denne gang valgt at brevstemme. Det betyder, at flere af de afgørende svingstater langt fra er færdige med at tælle stemmerne.

I skrivende stund er det uhyre tæt. Trump fører knebent, men ikke mere end at Biden stadig kan nå at snuppe sejren. Men det vil præsidenten altså ikke vente på og forlanger valghandlingen stoppet omgående.

Hvis der inden valget stadig var nogen, der ikke mente, at Trump er en farlig mand, så må de endegyldigt være blevet overbevist om det modsatte nu.

Hele 66,9 procent af de stemmeberettigede amerikanere afgav deres stemme. Et efter amerikanske forhold imponerende tal, der ikke er set magen til siden starten af 1900-tallet. Men det, der burde have været en glædelig fest for demokratiet, fik Trump med sin opførsel og "sejrstale" ændret til en gigantisk skandale og et angreb på selve demokratiet.

Lederen af den frie verden og af landet, der står som demokratiets vogter, kaster nu om sig med konspirationsteorier og grundløse anklager. Det er så milevidt fra demokratiets grundregler, og er vel ikke langt fra at kunne betragtes som forsøg på et statskup. Noget, der i sig selv burde være nok til, at Trump ikke kunne erklæres som vinder.

Heldigvis har mange republikanske politikere og eksperter omgående taget afstand fra Trumps opførsel, og udsigten til, at præsidenten vil få medhold i retten, er ikke overvældende. Men med sine udmeldinger risikerer Trump alligevel at kaste sit land ud i kæmpe krise med optøjer og vold i store områder af landet til følge.

For uanset udfaldet vil mange fra det tabende parti med nogen ret kunne hævde, at når end ikke præsidenten vil acceptere demokratiets spilleregler, hvorfor skulle de almindelige borgere så gøre det?

Hvordan, udfaldet på farcen bliver, er endnu for tidligt at spå om. Men uanset om Trump får fire år mere i Det Hvide Hus, eller om Biden får hentet de nødvendige sidste stemmer, så vil valget 2020 blive husket som året, hvor Trump kastede skam over verdens vigtigste job, angreb demokratiet og fik skabt historisk stor splittelse i Amerikas Forenede Stater.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Byrådsmedlem er 'stikker' på Aarhus Ø: - Jeg har aldrig mødt så megen taknemlighed

AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce