Annonce
Aarhus

Unge ufaglærte, tjenere og kokke var de første, der blev fyret

Alle byens restauranter er lukkede på grund af corona. Det kan for alvor mærkes med mange fyringer blandt de ansatte i den forløbne uge. Foto: Axel Schütt
Fem gange så mange århusianere som sidste år meldte sig i uge 12 ledige på grund af fyringer. Især unge ufaglærte og ansatte i hotel- og restaurationbranchen er hårdt ramt.
Annonce

AARHUS: Hotel- og restaurationsbranchen mærkede corona-epidemien før alle andre. Derfor blev mange afskediget af deres arbejdsgivere i Aarhus allerede før regeringens hjælpepakker kom på plads. Nu håber fagforeningen 3F, at hjælpepakkerne og en aftale om hjemsendelse kan nedbringe antallet af nye fyringer.

- Endnu før Danmark lukkede ned fik hotel- og restaurationsbranchen afbud fra kinesere og gæster fra store dele af Asien. De udgør en ret stor del af turiststrømmen, og derfor blev branchen ramt, allerede inden vi fik corona inden for landets grænser, fortæller Randi Smitsdorf, formand for 3F Aarhus Rymarken, der organiserer hotel- og restaurationspersonalet.

Flest ledige

Her er de fem A-kasser, hvor flest meldte sig ledige i uge 12, 2020. Tallene angiver nytilmeldte. I parentes tallet fra 2019:

3F: 98 (9)

Kristelig A-kasse: 62 (6)

ASE: 44 (6)

Det Faglige Hus: 38 (3)

Akademikerne: 36 (10)

Annonce

Fem gange så mange ledige

Udviklingen kan aflæses direkte i tal fra beskæftigelsesafdelingen i Aarhus Kommune.

Her fremgår det, at i alt 763 personer meldte sig som ledige i løbet af uge 12. Det er 637 flere end samme uge sidste år – det svarer til en stigning i nytilmeldte ledige på 500 procent.

Den største stigninger er på dagpengemodtagere, som der kom 460 flere af i den forløbne uge i forhold til samme uge sidste år.

I procent ser man den største stigning på unge på kontanthjælp. I uge 12 kom der 171 nytilmeldte til kontanthjælp. Det er 10 gange så mange som sidste år.

Annonce

Spisesteder hårdets ramt

Zoomer man nærmere ind på dagpengemodtagerne, kom der allerflest nye ledige til i A-kassen hos 3F. I alt 98 meldte sig ledige i den forløbne uge mod blot ni samme uge sidste år. Der er altså talt om 10 gange så mange fyringer som sidste år. Og det er især ansatte fra service-, hotel- og restaurationsfagene, der har mistet jobbet den seneste uge.

- Det er en historisk stor stigning, men det er stadig for tidligt at sige, hvad de langsigtede konsekvenser bliver, kommenterer social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S).

Han tolker, at den store stigning af unge kontanthjælpsmodtagere i vid udstrækning også er ansatte fra restaurationsbranchen. Måske unge på sabbatår, der arbejder som tjenere, bartendere og hotelmedarbejdere, inden de går i gang med en uddannelse.

- Vi har desværre kun et meget beskedent antal jobåbninger lige nu, så vi vil i vid udstrækning anbefale folk at gå i gang med en uddannelse.

- Restauratørerne er desperate, og vi ser desværre mange fyringer. Men vi håber, at hjælpepakkerne og muligheden for sende medarbejdere hjem med dagpenge kan afbøde det en smule, siger Randi Smitsdorf, formand for 3F Aarhus Rymarken. Pressefoto
Annonce

Hjemsende med dagpenge

Beskæftigelsesrådmanden er klar over at fyringerne rammer mange medarbejdere med forsørgelsespligter.

- Det er rigtigt hårdt, men også svært at gøre noget ved, når der ikke er kunder i restaurationsbranchen, siger Kristian Würtz.

Ifølge fagforeningsformand Randi Smitsdorf indgik 3F sammen med arbejdsgiverne i Horesta og Dansk Erhverv lfor halvanden uge siden en aftale om hjemsendelse, der ligner den man kender fra gartner- og byggeområdet om vinteren, hvor man kan sende folk hjem på dagpenge, indtil der er nye opgaver.

- Man kan sende sine medarbejdere på hotel- og restaurationsområdet hjem på dagpenge indtil til 29. marts uden at fyre dem. Det giver en lille hjælp, men restauratørerne er desperate, og vi ser alligevel mange fyringer. For selv om der bliver flyttet mange aftaler om fester og selskaber til senere på året kommer kommer turisterne jo ikke tilbage foreløbig. Men vi håber på en god sommer, og at situationen kan nå at vende, siger Randi Smitsdorf.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Podcast: En utrolig afslutning i Parken

Annonce