x
Annonce
Aarhus

Unge ufaglærte, tjenere og kokke var de første, der blev fyret

Alle byens restauranter er lukkede på grund af corona. Det kan for alvor mærkes med mange fyringer blandt de ansatte i den forløbne uge. Foto: Axel Schütt
Fem gange så mange århusianere som sidste år meldte sig i uge 12 ledige på grund af fyringer. Især unge ufaglærte og ansatte i hotel- og restaurationbranchen er hårdt ramt.

AARHUS: Hotel- og restaurationsbranchen mærkede corona-epidemien før alle andre. Derfor blev mange afskediget af deres arbejdsgivere i Aarhus allerede før regeringens hjælpepakker kom på plads. Nu håber fagforeningen 3F, at hjælpepakkerne og en aftale om hjemsendelse kan nedbringe antallet af nye fyringer.

- Endnu før Danmark lukkede ned fik hotel- og restaurationsbranchen afbud fra kinesere og gæster fra store dele af Asien. De udgør en ret stor del af turiststrømmen, og derfor blev branchen ramt, allerede inden vi fik corona inden for landets grænser, fortæller Randi Smitsdorf, formand for 3F Aarhus Rymarken, der organiserer hotel- og restaurationspersonalet.

Annonce

Flest ledige

Her er de fem A-kasser, hvor flest meldte sig ledige i uge 12, 2020. Tallene angiver nytilmeldte. I parentes tallet fra 2019:

3F: 98 (9)

Kristelig A-kasse: 62 (6)

ASE: 44 (6)

Det Faglige Hus: 38 (3)

Akademikerne: 36 (10)

Fem gange så mange ledige

Udviklingen kan aflæses direkte i tal fra beskæftigelsesafdelingen i Aarhus Kommune.

Her fremgår det, at i alt 763 personer meldte sig som ledige i løbet af uge 12. Det er 637 flere end samme uge sidste år – det svarer til en stigning i nytilmeldte ledige på 500 procent.

Den største stigninger er på dagpengemodtagere, som der kom 460 flere af i den forløbne uge i forhold til samme uge sidste år.

I procent ser man den største stigning på unge på kontanthjælp. I uge 12 kom der 171 nytilmeldte til kontanthjælp. Det er 10 gange så mange som sidste år.

Spisesteder hårdets ramt

Zoomer man nærmere ind på dagpengemodtagerne, kom der allerflest nye ledige til i A-kassen hos 3F. I alt 98 meldte sig ledige i den forløbne uge mod blot ni samme uge sidste år. Der er altså talt om 10 gange så mange fyringer som sidste år. Og det er især ansatte fra service-, hotel- og restaurationsfagene, der har mistet jobbet den seneste uge.

- Det er en historisk stor stigning, men det er stadig for tidligt at sige, hvad de langsigtede konsekvenser bliver, kommenterer social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S).

Han tolker, at den store stigning af unge kontanthjælpsmodtagere i vid udstrækning også er ansatte fra restaurationsbranchen. Måske unge på sabbatår, der arbejder som tjenere, bartendere og hotelmedarbejdere, inden de går i gang med en uddannelse.

- Vi har desværre kun et meget beskedent antal jobåbninger lige nu, så vi vil i vid udstrækning anbefale folk at gå i gang med en uddannelse.

- Restauratørerne er desperate, og vi ser desværre mange fyringer. Men vi håber, at hjælpepakkerne og muligheden for sende medarbejdere hjem med dagpenge kan afbøde det en smule, siger Randi Smitsdorf, formand for 3F Aarhus Rymarken. Pressefoto

Hjemsende med dagpenge

Beskæftigelsesrådmanden er klar over at fyringerne rammer mange medarbejdere med forsørgelsespligter.

- Det er rigtigt hårdt, men også svært at gøre noget ved, når der ikke er kunder i restaurationsbranchen, siger Kristian Würtz.

Ifølge fagforeningsformand Randi Smitsdorf indgik 3F sammen med arbejdsgiverne i Horesta og Dansk Erhverv lfor halvanden uge siden en aftale om hjemsendelse, der ligner den man kender fra gartner- og byggeområdet om vinteren, hvor man kan sende folk hjem på dagpenge, indtil der er nye opgaver.

- Man kan sende sine medarbejdere på hotel- og restaurationsområdet hjem på dagpenge indtil til 29. marts uden at fyre dem. Det giver en lille hjælp, men restauratørerne er desperate, og vi ser alligevel mange fyringer. For selv om der bliver flyttet mange aftaler om fester og selskaber til senere på året kommer kommer turisterne jo ikke tilbage foreløbig. Men vi håber på en god sommer, og at situationen kan nå at vende, siger Randi Smitsdorf.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Før genåbning: Forældre og ansatte efterlyser klare retningslinjer

Læserbrev

Læserbrev: Hellere vrøvl end ingen medier

Sammen med resten af samfundet står danske medier i en dyb krise. Virksomhederne tjener færre penge, og derfor sparer de naturligt nok, hvor de kan. Annoncer, som man betaler for at få i medierne, er blandt de ting, som mange virksomheder skærer fra i corona-krisen, og det efterlader desværre medierne uden en meget vigtig indtægtskilde. Derfor glæder jeg mig over, at vi i Folketinget onsdag aften i sidste uge vedtog en hjælpepakke på 180 millioner kroner til netop medierne - store som små. Vi har fra konservativ side længe presset på for sådan en målrettet hjælpepakke, så det er rigtig godt, at den endelig er kommet i hus. Nu kan medierne se frem til at få dækket en betragtelig del af tabet fra manglende annoncering. Det er vigtigt, for medierne og den frie presse er en af grundstenene i vores demokrati. I tider, hvor falske nyheder spredes på sociale medier, og hastelovgivning gennemføres og griber ind i vores allesammens hverdag, er der virkelig behov for troværdig information og dybdeborende journalistik. Det leverer mange af vores medier, og det værdsætter jeg rigtig meget – selv når jeg synes, de skriver noget vrøvl. Jeg er vokset op med lokale aviser, og tanken om, at vi en dag kunne risikere ikke at have lokale holdepunkter her i det jyske, gør mig utrolig trist. Men hjælpepakken behøver ikke at stå alene. Vi kan alle sammen gøre en forskel for at hjælpe medierne. Uanset om man tegner et abonnement eller betaler for en annonce i avisen, så er det til betydelig gavn. Og ja, det er en opfordring. For den lokale avis er med til at definere os, og hvad er byen egentligt uden?

Aarhus

På trods af coronakrise: Festugen kommer i 2020, men bliver uden fælleskoncert

Danmark

Liveblog: 5071 danskere testet positiv for corona - men smittetallet kan være op til 80 gange højere

Aarhus

Aarhus Universitetshospital udvider med flere telte til coronatest: Skal leve op til de nye krav

Annonce