Annonce
Debat

Urørt skov: Det er både en uheldig og en dyr løsning

"Uheldige udviklinger bør udløse kølige overvejelser om omkostningseffektive modforanstaltninger, og her er det så, at kæden springer helt af for århusbiologerne, som argumenterer stærkt for urørt skov og udviser megen sympati for "rewilding". Jamen, hvorfor er det et problem? Fordi der efter min mening ikke foreligger rimelig evidens for, at det er en effektiv løsning på biodiversitetsproblemerne, hvis disse vel at mærke er reelle", skriver Niels Juhl Bundgaard Jensen. Arkivfoto: Helle Køhler Holm

DEBAT: Dette er et svar på Ejrnæs' og Moeslunds angreb på mit debatindlæg om urørt skov (Århus Stiftstidende 27. og 30 januar, red.):

Biodiversitetskrise, klimakrise og træforsyningskrise. De to første begreber er blevet brugt rigtig meget i den offentlige debat. Træforsyningskrisen er næppe nævnt nogen steder, men fortjener en omtale i den ophedede debat om klima- og biodiversitetskrise.

Ejrnæs og Moeslunds kritik af min omtale af fortolkningen af rødlisten og baggrunden herfor er på bedste vis blevet imødegået af forhenværende statsskovrider Bo Holst-Jørgensen her i avisen (3. februar, red.), så det vil jeg ikke trætte læserne med. Jeg kan bare konstatere, at "Hr. Jensen" har udløst et brøl fra et par sårede forskere, men tættere på sandheden om biodiversiteten i skovene kommer de ikke med deres brøleri.

Annonce

Jeg vil derimod filosofere lidt over, hvorfor det er så uheldigt og dyrt, når forskerne forlader dydens smalle vej og begynder at politisere, fordi deres inderste ønsker om at gøre noget godt for naturen løber af med fagligheden.


Set i lyset af århusbiologernes manglende evne til at holde sig til den forskningsmæssige substans og den store lyst til at politisere, hvad de ikke må, så vil jeg foreslå, at miljøministeren ser sig om efter en anden rådgiver i skovbrugsrelaterede spørgsmål .


For det første synes jeg, at kriser knytter sig til voldsomme hændelser og drastiske dyk i det, man observerer, men det kan man ikke sige kendetegner biodiversitetsområdet og heller ikke klimaområdet. Der er derimod tale om udviklinger eller trends, som kræver opmærksomhed fra samfundet med henblik på at imødegå uacceptable negative udviklinger.

For det andet synes jeg, at uheldige udviklinger bør udløse kølige overvejelser om omkostningseffektive modforanstaltninger, og her er det så, at kæden springer helt af for århusbiologerne, som argumenterer stærkt for urørt skov og udviser megen sympati for "rewilding".

Jamen, hvorfor er det et problem? Fordi der efter min mening ikke foreligger rimelig evidens for, at det er en effektiv løsning på biodiversitetsproblemerne, hvis disse vel at mærke er reelle. Der foreligger næppe nogen beregninger på, at det er en omkostningseffektiv måde at angribe problemstillingen på.

I 2015 udtalte daværende miljøminister Kirsten Brosbøl fra Folketingets talerstol, at: "Vi ved ikke nok til at træffe beslutning om de borgerlige partiers forslag om at udlægge 25.000 hektar urørt skov".

Jeg har endnu ikke set beviser på en forøget viden, som godtgør, at urørt skov er svaret på den påståede biodiversitetskrise. Jeg får tværtimod refereret, at nyere tyske undersøgelser tyder på, at der ikke kan bevises nogen biodiversitetsmæssig fordel ved urørt skov fremfor almindelig forstligt drevet skov bortset fra visse specialister på dødt ved.

Biodiversitetseksperten Erik Buchwald udtaler således i februar 2021 i bladet Skovdyrkeren, at "truede skovarter er i fremgang i Danmark. En række uddøde arter er dukket op igen, og på store offentlige skovarealer er tilbagegang vendt til fremgang. I danske skove er der fremgang for fugle og planter".

I det lys kan jeg slet ikke finde mening i at miste milliarder af indtægtskroner fra skovene og sænke den i forvejen lave selvforsyningsgrad af træprodukter i det danske samfund og dermed skabe en indenlandsk træforsyningskrise, som kun øget import kan afhjælpe, samt at forværre CO2-forholdene, når der ikke kan sandsynliggøres nogle klare fordele.

Afvejningen mellem biodiversitet og alle de andre forhold såsom træforsyning, klima, samfundsøkonomi og friluftsliv ved at udlægge god skov til urørt skov falder ikke ud til fordel for den urørte skov.

Hvordan man i Aarhus konkret vil forholde sig til urørt skov og rewilding i de kommunalt ejede bynære skove, føler jeg ikke tilkommer mig at have en mening om. Det må være århusborgernes egen sag, men generelt kan jeg jo godt have en mening om, at urørt skov og rewilding næppe er det klogeste at gå ind for i større stil. Lokalt og i små områder kan det fint give mening, men ikke i stor skala.

Set i lyset af århusbiologernes manglende evne til at holde sig til den forskningsmæssige substans og den store lyst til at politisere, hvad de ikke må, så vil jeg foreslå, at miljøministeren ser sig om efter en anden rådgiver i skovbrugsrelaterede spørgsmål og flytter bl.a. rødlistearbejdet til en anden institution, hvor man besidder en meget bredere skovbrugsfaglig viden.

"Der er brug for en revolution, et krav fra folkedybet, om omsider at få en god og uafhængig rådgivning, hvor politisering er bandlyst, og hvor konsekvensberegninger, gode forklaringer og klare begrundelser ligger ved roden af det hele", som forskeren Hans Schrøder har skrevet i en anden artikel om vandmiljøet.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bankmanden fra Nørre Aaby var med, da professionel fodbold gjorde sit indtog i AGF: Han lavede det ulovlige skifte og kunne være blevet en del af dynamitlandsholdet

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Redaktør: Statsminister har al interesse i at tale i minksag

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Debat

Stiften mener: Derfor spiller kvinde-sporten fallit i øjeblikket

Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Hilsner fra landsholdet, OB, Brøndby og Odenses borgmester: Mange er dybt berørt over Lars Høghs død

Kultur

Se video: Handy kronprins indviede nyt Sports- og Kulturcampus

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Sport

Kendt forening lukker og efterlader sig pengegave: Her er modtagerne af overskudsformuen

Annonce