Annonce
Debat

Vi siger fra overfor tårnhøj symbolpolitik: Vindmøller på Aarhus Havn er ikke rigtig klogt

"Markedssituationen, projektøkonomien og dialogen med de interesserede konsortier peger på, at der bliver tale om MEGET store vindmøller, som kommer til at tårne sig højt over kraner og bygninger. Vindmølletårnet forventes at ville rage ca. 125 meter op, og dertil kommer de roterende kæmpevinger på formentlig op mod 75 meter hver, altså 150 meter i rotordiameter, som placeret i bymidten totalt vil ødelægge byens udsyn mod bugten og ligeledes vil dominere synet af byen fra bugtsiden", skriver debattørerne. Visualisering: Planene

Debat: Vi er tilhængere af en klog grøn omstilling, men ikke af symbolpolitik eller grøn fanatisme. En vindmølle på 200 meter til rotorspids er næsten dobbelt så høj som de største af havnens kraner, når de står med armen helt oppe, og en tredjedel højere end det nye Lighthouse, som med sine 142 meter er et af Danmarks højeste – en veritabel skyskraber.

Socialdemokraterne vil placere sådanne to kæmpemøller ved indsejlingen til Aarhus Havn, lige i ansigtet på hele midtbyen og lige efter, at vi endelig har fået åbnet byen mod bugten.

Markedssituationen, projektøkonomien og dialogen med de interesserede konsortier peger på, at der bliver tale om MEGET store vindmøller, som kommer til at tårne sig højt over kraner og bygninger.

Annonce

Vindmølletårnet forventes at ville rage ca. 125 meter op, og dertil kommer de roterende kæmpevinger på formentlig op mod 75 meter hver, altså 150 meter i rotordiameter, som placeret i bymidten totalt vil ødelægge byens udsyn mod bugten og ligeledes vil dominere synet af byen fra bugtsiden. En rotordiameter på 150 meter giver en rotorflade eller rotorcirkel på over 17.500 kvadratmeter! Det er så det dobbelte areal, altså godt 35.000 kvadratmeter, der bliver taget ud af både bugten og byens skyline på det mest centrale og kritiske sted. Det er det, der venter århusianerne.

Det er ren symbolpolitik og grøn fanatisme at påtvinge byen kæmpevindmøller på Aarhus Havn, det er direkte imod anbefalingen fra teknisk forvaltning, og det er ikke rigtig klogt!

Vi vil gerne den grønne omstilling. Vi tre borgerlige partier i Aarhus Byråd har ikke helt samme tilgang til, hvad det indebærer af tempo og indhold, men vi er enige om, at vi skal have borgerne med, og at klog grøn omstilling ikke må tages som gidsel i et ideologisk korstog således, som socialdemokraterne er på vej til.

Lad os se på de tre hovedgrunde, som socialdemokraterne giver for at skulle opføre vindmøllerne til trods for anbefalingen om ikke at gøre det:

1. "Vi skylder Vestas at opføre møllerne": NEJ, det gør vi ikke! Vi er meget glade for Vestas, Siemens-Gamesa og de andre globale leverandører, som også har kontorer i Aarhus eller er repræsenteret i det østjyske, men vi "skylder" dem altså ikke noget på den måde.

Vi forstår så heller ikke, hvordan socialdemokraterne i givet fald havde tænkt sig, at Vestas lige skulle ende med at være leverandør og ikke en af konkurrenterne?


Endelig, så er det tankevækkende, at man nonchalant fejer det meget store antal negative høringssvar fra berørte borgere af bordet. Det var formentlig ikke sket, hvis det var et markant højhusbyggeri i midtbyen.


Og hverken Vestas, Simens-Gamesa eller andre kommer til at sælge hverken flere eller færre møller rundt om i verden pga. to vindmøller på Aarhus Havn – det er simpelt hen pseudo-argumentation! De har beviseligt klaret sig rigtigt fint indtil nu og har solgt i titusindevis af vindmøller, uden der har været nogen stillet op midt i Aarhus by, og der er selvfølgelig ingen professionelle vindmølleindkøbere, der vil tillægge det nogen som helst reel betydning. Vestas lever jo af at sælge vindmøller og vil sikkert også officielt mene, at det gør godt med to møller på Aarhus Havn, nok mest politisk, men at det på nogen måde er væsentligt for en international køber har ingen gang på jord!

2. "Vindmøllerne er vigtige for byens mål om CO2-neutralitet i 2030": NEJ, ikke i nogen væsentlig grad!

I den plan, som Teknik og Miljø har fremlagt, og hvor man altså fraråder vindmøllerne på Aarhus Havn, er der lagt op til solcelleanlæg, der kan levere strøm svarende til forbruget for ca. 200.000 husstande. Til sammenligning så vil de to vindmøller kunne levere det, der svarer til forbruget for godt 3.000 husstande.

Det vil sige, at socialdemokraterne i Aarhus Byråd vil påtvinge os alle vindmøller på Aarhus Havn for et marginalt resultat på 1,5 procent mere end den plan, der ligger. Det er så forsvindende lidt og indenfor den normale usikkerhed for en plan af den størrelse, at det kun kan betragtes som grøn fanatisme – og vi ved alle, at der ikke kommer noget godt ud af fanatisme. I øvrigt er der masser af grøn strøm at købe allerede i vores fælles elektricitetsnet.

3. "Aarhus skal selv løse problemet og ikke falde for ikke-i-min-baggård-synspunktet": NEJ, Aarhus skal ikke suboptimere via lokale løsninger. Vi skal heller ikke bede vores omkringliggende kommuner, der aftager fjernvarme fra Studstrupværket, om selv at løse deres behov for fjernvarme. På lignende vis indgår vi i et dansk og et europæisk økosystem med hensyn til produktion, salg og leverance af strøm. Når først strømmen er i nettet, og vi forbruger den, så kan man ikke henføre den til et eller andet lokalt anlæg, og det ville jo også være helt gak at gøre sig afhængig af det.

Og NEJ, det er ikke et ikke-i-min-baggård-synspunkt, vi fører til torvs. Vi mener bare noget andet end socialdemokraterne og argumenterer for rationelle, kloge løsninger og for byens bedste interesser, som vi ser dem.

Vi vil helt sikkert få skudt i skoene, at vi ikke ønsker grøn omstilling, og at vi bare ikke selv vil se på vindmøllerne – det er både forkert og en uværdig måde at argumentere på.

Hvis vi tager en analogi til f.eks. fortætning og højhuse i byen, så kan man jo heller ikke konkludere, at man generelt er imod fortætning eller højhuse bare, fordi man synes et meget højt hus på en given placering ikke er ønskelig. På samme måde er det ikke rimeligt at konkludere, at vi er imod vindmøller eller grøn omstilling bare, fordi vi er imod, at de placeres på Aarhus Havn.

Vi ville også være imod, hvis en symbolpolitisk beslutning ville placere kæmpevindmøller andre steder, hvor klimagevinsten ikke står mål med værditabet for borgerne og byen, eller hvor vi mener, det arbejder stik imod en anden strategi som f.eks. at åbne byen mod bugten.

Sådan forestiller skribenterne sig, at de to vindmøller vil tage sig ud på Aarhus Havn, Privat visualisering

Vi mener, at vi først og fremmest skal se på flere havvindmølleparker, flere solcelleparker og så derudover fremme den grønne omstilling ved at købe grøn strøm fra vores elselskaber. Og evt. flere landbaserede vindmøller i kommunen bør stå langs motorvejene, eller hvor de ikke berører de allerstørste og vigtigste herlighedsværdier i land og by.

Købet af grøn strøm som hovedbidrag til at fremme den grønne omstilling har tidligere været fremført, også af socialdemokraterne, som en helt igennem rationel strategi og løsning – og det er det stadig!

Vi vil også gerne på forhånd advare mod, at en dårlig økonomi i et projekt på havnen IKKE må føre til, at kommunen skal ind og subsidiere enten direkte - f.eks. ved tilskud til projektet eller køb af strøm til mere end markedsprisen for grøn strøm - eller indirekte ved, at Aarhus Havn giver projektet særlige vilkår for at være på havnen.

Endelig, så er det tankevækkende, at man nonchalant fejer det meget store antal negative høringssvar fra berørte borgere af bordet. Det var formentlig ikke sket, hvis det var et markant højhusbyggeri i midtbyen.

Så hvad sker der så nu?

Vi vil optage en ny dialog med socialdemokraterne med udgangspunkt i dette indlæg og diskutere en rationel strategi, som ikke ødelægger noget så uvurderligt for byen som udsynet mod bugten. Vi tre partier fra Aarhus Byråd har allerede taget kontakt til vores respektive partiledere og klimaordførere på Christiansborg og vil i fællesskab diskutere planer for flere havvindmølleparker, og hvordan vi kan få socialdemokraterne med på den kloge omstilling. Vi håber, det lykkes, og vi håber også. at vi kan samarbejde med socialdemokraterne her i Aarhus om at finde mere rationelle strategier og løsninger.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Bankmanden fra Nørre Aaby: Han lavede det ulovlige skifte til AGF og kunne være blevet en del af dynamitlandsholdet

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Aarhus

Udlover dusør: Tivoli Frihedens isbjørn er blevet stjålet

Aarhus

Royal løbefest vender tilbage til Aarhus i 2022

Hjulmand hylder afdøde Høgh: En inspiration og et forbillede

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Debat

Radikale sikrer et stort skridt for den grønne omstilling: Vi har hamret på døren til Finansministeriet

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Fire personer er anholdt for lækage fra efterretningstjenester

Aarhus

Falck åbner sit sjette kviktest-center i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Annonce