Annonce
Sport

Vikingen fra Aarhus holder styr på midtbanen i det sydspanske: Det var helt surrealistisk, da Messi kom gående med sine støvler i hånden

Mødet med Lionel Messi var et af højdepunkterne for Jens Jønsson i den første sæson i spansk fodbold. Foto: REUTERS/Jon Nazca
Jens Jønsson har haft en enestående sæson i sin spanske klub Cadiz. I sit første år i en af verdens bedste fodboldligaer spillede han 33 kampe fra start og var blandt andet med til besejre Barcelona og Real Madrid. Præstationer, der allerede har gjort den 28-århusianer til en populær mand i Sydspanien.

AARHUS: De fleste kan formentlig forestille sig, hvordan euforien vil sprede sig i kroppen, hvis en person, man har set op til gennem livet pludselig stopper op og bruger et splitsekund på at sige dav. For de flestes vedkommende er det for en autograf eller en selfie, men for Jens Jønssons vedkommende var der faktisk tale om en af hans kommende modstandere i en fodboldkamp, som pludselig kom gående forbi ham.


Når du træder ind på banen, er det jo et job som alle andre, men det var specielt, da han pludselig kom gående med sine støvler i hånden halvanden time før kampstart

Jens Jønsson om mødet med Messi


Annonce

Det var dog ikke en hvilken som helst herre, men derimod en af sportens bedste spillere gennem tiden, Lionel Messi, som pludselig kom gående forbi ham.

En situation, der sammenholdt med den efterfølgende sejr over storholdet Barcelona, var et af de øjeblikke, der står mejslet ind i den 28-årige århusianers hukommelse.

- Han er vor tids største spiller, hvis du spørger mig, så det var helt urealistisk at skulle stå over for ham. Ikke mindst at vinde over ham og Barcelona. Det var helt vildt. Når du træder ind på banen, er det jo et job som alle andre, men det var specielt, da han pludselig kom gående med sine støvler i hånden halvanden time før kampstart. Det var superfedt, men også lettere mærkeligt på samme tid, griner Jønsson, da han skal sætte ord på sit første år i spansk fodbold.

33 kampe fra start

Mødet var blot et af mange lyspunkter for den 28-årige fodboldspiller, der sidste sommer tog skiftet fra den anatolske højslette i Tyrkiet til det sydlige Spanien. Den arbejdsomme midtbanespiller havde efter fire sæsoner i den bedste tyrkiske fodboldrække brug for at prøve talentet af andre steder og gerne på et højere niveau end han havde været vant til.

Da oprykkerne fra Cadiz bankede på døren med et tilbud på to sæsoner og en mulighed for et ekstra år, så var der ikke den store betænkningstid for Jønsson, der aldrig har lagt skjul på, at Spanien og Italien stod højt på listen over fodboldlande, han gerne ville prøve sig selv af i.

Et ganske fornuftigt valg.

Jens Jønsson

Født: 10. januar 1993 i Aarhus

Højde: 1,82 meter

Position: Midtbane

Klub: Cadiz - kontrakt til sommeren 2022 med option på et år mere

Tidligere klubber: Lyseng, AGF, Konyaspor

A-landskampe: Tre

Vandt pokaltitlen i 2016/17 og Super Cuppen i 2017/18 i Tyrkiet med Konyaspor

Efter første sæson i det spanske står den tidligere AGFer nemlig noteret for 35 kampe i la liga, hvoraf han har været i startopstillingen i 33 af dem. Herudover har han spillet to pokalkampe i den gule trøje.

En imponerende statistik, der kun bliver bedre af, at han sammen med de andre holdkammerater var en af de store overraskelser i den spanske række. Cadiz sluttede sæsonen som nummer 12 med 44 point og 10 point ned til nedrykningsstregen. Et pointudbytte, der blandt andet kom i hus på grund af sejre over klubber som Barcelona, Real Madrid og Valencia.

- Jeg må bare sige, at jeg har grebet chancen fra dag et, siger Jens Jønsson, da han bliver bedt om at sætte ord på hvorfor han tror, at det er gået så godt.

- Men jeg har også været heldig, at jeg har haft en træner, som har set min vej og har givet mig tilliden og vurderet, at jeg faktisk levede op til den. Da jeg tog herned, var det med en ambition om at spille fodbold, men dermed var det ikke sikkert, at det ville gå sådan. Jeg føler dog, at jeg er en bedre spiller nu end dengang jeg tog afsted til Tyrkiet, og det har helt sikkert hjulpet mig på vej i Spanien. Det har været nemmere at omstille mig til den udfordring, som jeg har søgt, fordi jeg har prøvet noget lignende før, siger han.

Annonce

Alt er bedre i Spanien

I Spanien er det hele bare bedre. Teknisk, taktisk, fysisk og i hastighed er det et hak eller to op fra spillet i den tyrkiske række. Spanien er cremen af europæisk fodbold og det har kunne mærkes på kroppen, fortæller Jens Jønsson, som i den første tid sammenlignede kampene som en lang spurt på 90 minutter.

At han alligevel har formået at tilpasse sig så hurtigt, skyldes blandt andet den erfaring, han har med fra fire år i Tyrkiet, hvor han i flere perioder var alene.

- Det har givet mig hår på brystet, at jeg tidligere har stået uden for og været på egne ben, for du er meget alene som fodboldspiller. Det er ikke som alle andre arbejdspladser, hvor du hurtigt får kolleger og venner. Det kan være ensomt i begyndelsen, men jeg har efterhånden lært at mase på fra begyndelsen og så skal det andet nok komme løbende. Det har også været noget andet at komme til Spanien, hvor kulturen ikke er så langt fra det, som jeg kender. Det var noget helt andet i Tyrkiet, siger han.

Annonce

På skolebænken tre gange om ugen

Det er dog ikke bare erfaringen, men også velvilligheden til at tage et nyt sprog til sig, som har hjulpet århusianeren på vej. Fra starten af forløbet har Jønsson og kæresten modtaget undervisning tre gange om ugen af halvanden times varighed. Og selvom coronaen har gjort, at de ikke har kunne bruge sproget så meget til daglig, så har det alligevel givet ham fordele på fodboldbanen, hvor han nu kan kommunikere med medspillerne og ikke er afhængig af at få øvelser og direktioner fra trænerstaben oversat af andre.


Hvis det ikke har været godt nok i år, så må jeg sørge for at gøre det endnu bedre i næste sæson

Jens Jønsson


Faktisk er han blevet så ferm til at bruge de spanske gloser, at han for kort tid siden gav sit første interview på spansk.

- Jeg kan ikke sige mig fri fra grammatiske fejl, men jeg kan efterhånden godt gøre mig forståelig, siger Jønsson og fortsætter:

- Selvom der har været corona, så har der været ret åbent hernede. Det har ikke været muligt at rejse mellem byerne, men restauranterne i Cadiz har hele tiden haft åbent til klokken 16, ligesom frisørerne også har været i funktion. Det har dog været meget sparsomt hvor meget, vi har brugt det, fordi jeg har holdt mig meget derhjemme. Min kontrakt er bundet op på hvor mange kampe jeg spiller og derfor har jeg simpelthen ikke haft råd til at sidde derhjemme i en måned på grund af coronasmitte, ligesom der har været et landshold, som jeg gerne ville holde mig i betragtning til, siger Jønsson.

Jens Jønsson var senest med landsholdet i de tre VM-kvalifikationskampe i marts måned. Her fik han blandt andet spilletid mod Moldova. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

Og netop landsholdet er nok den eneste rids i en ellers perfekt sæson for Jønsson. Han fik sin debut for danske A-landshold i november måned, hvor han spillede 90 minutter i træningskampen mod Sverige. Ved den efterfølgende Nations League kamp mod Island fik han 22 minutter på banen og var også en del af truppen til VM-kvalifikationskampene i marts måned.

Annonce

Svært opkald

Derfor blev han nævnt som en mulighed til det forestående EM på hjemmebane.

Men da Kasper Hjulmand skulle udpege de spillere, der skulle udgøre den store trup, så var Jens Jønsson ikke en del af de spillere, der får lov til at repræsentere Danmark.

Det sidste skum i vikingens, det kaldes han i Cadiz, drikkehorn blev ikke helt så velsmagende som det kunne have været.

- Det var hårdt at få det opkald fra Hjulmand. EM var noget, som jeg havde set frem til og drømt om, men der er jo ikke det store at gøre ved det, siger Jens Jønsson og fortsætter:

- Det eneste jeg kan gøre er at fortsætte med at give mig 100 procent. Der er ikke andet jeg kan gøre som spiller. Jeg har altid sagt, at tingene går hånd i hånd. Jeg skal koncentrere mig om at spille og gøre det godt for den klub, som jeg spiller i til dagligt, og sørge for, at jeg udvikler mig som spiller. Hvis det ikke har været godt nok i år, så må jeg sørge for at gøre det endnu bedre i næste sæson, lyder det.

Annonce

Sigter hele tiden efter mere

For selvom vikingen fra det høje nord har slidt og slæbt med stor succes på Cadiz' midtbane og skabt sig et navn i Spanien, så er han på ingen måde stillet tilfreds.

Han vil blive endnu bedre. Sådan har det været gennem hele karrieren. Måske en årsag til, at det er gået som det er.

- Jeg har gennem min karriere sigtet efter mere. Jeg er glad og lykkelig for, hvor jeg er lige nu, men jeg stiler altid højere og satser altid på at blive endnu bedre. Jeg kommer måske til at spille mange år i Cadiz, men det holder mig ikke fra at søge efter at blive bedre og blive klar til at tage et nyt skridt op. Den dag, hvor jeg ikke træder ind på en træningsbane for at blive bedre, men bare for at være med, der stopper jeg som spiller. Den dag, hvor jeg ikke har ild i øjnene længere, så kan jeg ikke se nogen grund til at blive ved med at spille, siger Jønsson og tilføjer, at der ikke er tid til at hvile på laurbærrene og nyde succesen.

- I løbet af årene er jeg blevet meget klogere på mig selv og min krop. Jeg kan godt mærke, at jeg spiller hver kamp, men jeg har ikke i sinde at vige fra min plads eller sige jeg har brug for en pause. Hvad sker der, hvis min konkurrent gør det godt og spiller sig på i stedet for mig? Derfor har jeg på intet tidspunkt hvilet på laurbærrene, men har altid sagt til min træner, at jeg var klar til at spille næste kamp, hvis han ville have mig til det.

Han har taget turen fra Aarhus til Konyaspor og videre til Cadiz i Sydspanien. I efteråret 2020 kom han også ind omkring det danske A-landshold og fik sin debut. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det har betydet, at der nogen gange har stået kamp på programmet fire dage ud af 10 i perioder af sæsonen.

- Det kan kun lade sig gøre, fordi jeg er blevet klogere på mig selv. Jeg ved, hvordan man spiser og træner ordentligt. Jeg ved, hvad det kræver at restituere og få sin søvn. Det er man nødt til at vide i de perioder, hvor der er mange kampe på kort tid, siger han.

Annonce

Fede oplevelser i vente

At Jønsson har gjort sit indtog kan ikke bare læses i statistikken for den seneste sæson. Det kan også måles på interessen for den 28-årige fodboldspiller. Kontrakten i Cadiz løber frem til sommeren 2022 med en option på et år mere. Det har dog ikke holdt klubber fra at prikke hans agent på skulderen og spørge mere ind til spilleren fra Aarhus.

Han har dog ikke travlt med at skulle videre. Han mangler stadig at opleve hvordan det at spille i den spanske liga foran tusindvis af tilskuere.

- Jeg ser frem til alle de fede oplevelser, som jeg forhåbentlig har til gode i den kommende sæson, hvor der også vil være tilskuere og fans på lægterne. Det var sgu lidt en fesen fornemmelse at komme ud til de største stadions og kigge rundt på tomme tribuner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport

Da Amoros nikkede Jesper Olsen en skalle

Aarhus

De smarteste sygehuse klarede coronakrisen bedst: AUH er blandt de bedste i verden

Alarm 112

Nye redningsstiger i østjyske havne skal forebygge drukneulykker: Skrig-orange og kan ses fra vandet i mørke

Annonce