Annonce
Sport

VM-kammerater mødtes for første gang i 48 år

<p>50-års-jubilarerne Ole Højlund, Højbjerg, Flemming Wisborg, Risskov, Jørgen Emil Hansen, Gladsaxe, og Verner Blaudzun bliver modtaget af borgmesteren på rådhuset for at blive fejret. Foto: Axel Schütt</p>

Fire danske verdensmestre mødtes i går for første gang i 48 år. De blev hædret på rådhuset i Aarhus, hvor to af de fire VM-helte bor.

Annonce
Verner Blaudzun, Jørgen Emil Hansen, Ole Højlund og Flemming Wisborg blev verdensmestre i 100 km holdløb på Nürburgring i Köln i 1966, og de blev hædret for årets største præstation foran OL-legenden Paul Elvstrøm.
50-års-jubilarerne Ole Højlund, Højbjerg, Flemming Wisborg, Risskov, Jørgen Emil Hansen, Gladsaxe, og Verner Blaudzun bliver modtaget af borgmesteren på rådhuset for at blive fejret. Foto: Axel Schütt
Flemming Wisborg stoppede karrieren, flyttede fra Fyn til Egå og skiftede cykelsporten ud med sejlsport.
»Jeg har ikke mødt nogen af de tre herrer siden. Jeg har da været til cykelløb, men har holdt mig beskedent i baggrunden,« fortæller Flemming Wisborg.
De fire herrer kørte kun sammen to gange. Første gang blev de nordiske mestre, anden gang vandt de VM-guld.
»Vi nåede ikke at træne sammen, inden vi blev nordiske mestre, men det fungerede godt, selv om jeg måtte af cyklen to gange på grund af defekter, og det var perfekt, at vi havde alle fire ryttere med i mål,« beretter Ole Højlund.
Ole Højlund startede sin karriere i Aarhus CK i begyndelsen af 60'erne og var med til at vinde det første danske mesterskab i holdløb sammen med bl.a. Erik Skelde fra Horsens.
Højlund blev også nordisk mester.
I dag hygger han sig med sin kone i deres elskede kolonihave i Viby. Han er aktiv på Facebook og var tilskuer til Giro d'Italia i Horsens i 2012.
»Jeg cykler en times tid et par gange om ugen, men hvis vejrudsigten melder regn, bliver jeg hjenme,« siger Ole Højlund.
Højlund er de eneste af fire, der ikke har sin VM-guldmedalje længere.
»Jeg havde pakket den godt ned, og den blev væk under en flytning,« forklarer han.
Jørgen Emil Hansen er den eneste af de fire, der stadig arbejder. Han er urmager og er i aktion et par gange om ugen.
Han blev verdensmester for veteraner i Aalborg sidste år og har dermed mere end én VM-medalje derhjemme.
»Jeg har stadig licens, men kører kun løb uden rygnummer. Vi er alle konkurrencemennesker, og hvis vi først får et rygnummer på, vil vi vinde,« siger Jørgen Emil Hansen.
Han foretrækker at cykle med sin søn og sit barnebarn og har været af sted på utallige cykelrejser sydpå.
Verner Blaudzun har cykelsporten på nærmeste hold, da sønnen Michael er sportsdirektør for Team Riwal.
»Jeg cykler nogle ture indimellem. Det fik jeg bedre tid til, da jeg gik på pension for tre år siden,« siger han.
Fru Jonna har været ved hans side i mere end 50 år. De har guldbryllup om tre år.
»Da vi blev verdensmestre i 1966, var vi lige blevet kærester. Jeg havde ikke fortalt Jonna, at jeg skulle køre VM i Tysklan, så hun fik et chok, da hun hørte om det på tv,« siger Verner Blaudzun.
» Pludselig viste de på tv, at Verner var med til blive verdensmester. Jeg interesserede mig overhovedet ikke for cykelsport, og jeg fattede ikke, at Verner skulle på rådhuset i Herning, fordi han havde vundet et cykelløb. Jeg synes ikke, det var noget. Jeg var 17 år og ville gerne ud til fester lørdag aften. Det var ikke sjovt at have en kæreste, der skulle i seng kl 20, fordi han skulle køre cykelløb næste dag, siger Jonna Blaudzun.
Verner Blaudzun er yngste mand på holdet. Han er lige fyldt 70 år, Jørgen Emil Hansen og Flemming Wisborg er 72 år, og Ole Højlund er 73 år.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaen har stadig godt fat i Aarhus: Ny stor stigning i antal smittede

Aarhus

Kæmpe smitteudbrud på populær bar: Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce