Annonce
Erhverv

Webapoteket har medvind i krisen: Flere ældre handler medicin og apotekervarer online

Trine Persson har blandt andet arbejdet som konsulent i lægemiddelindustrien, været leder af sygehusapoteket i Skejby og leder af kemokur-afdelingen samme sted, før hun for 10 år siden kastede sig ud i arbejdet med webapoteket.dk. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Takket være corona-krisen har flere ældre og børnefamilier fået øjnene op for at handle medicin og andre apotekervarer online. Det har givet så meget gang i forretningen for webapoteket.dk, at de i den senere tid har måttet hyre 10 nye medarbejdere ind. Men overskuddet lader vente på sig endnu.

Hadsten: Varerne er de samme. Det faguddannede personale er det samme. Lovkravene er de samme.

Men derefter hører sammenligningerne mellem online-apotekerne og de fysiske apoteker op.

For mens kunderne på eksempelvis Hadsten Apotek kan gå ind ad døren for at hente deres receptpligtige medicin eller købe varer, må kunderne i Webapoteket.dk, der drives af Gazelle Online Apotek i Hadsten, ikke hente varerne på stedet. Onlineapotekets eventuelle overskud skal deles med de fysiske apoteker, der har færrest midler, og budgettet for alt fra markedsføring til teknologi, pap, papir og porto overstiger i høj grad de fysiske apotekers.

Til gengæld har Webapoteket.dk hele befolkningen som sin kundegruppe. Og mens nogle af de fysiske apoteker har mistet kunder under corona-krisen, har Webapoteket.dk omvendt oplevet en eksplosion i antallet af henvendelser online.

- Det har været fuldstændigt sindssygt. Da Danmark lukkede ned, gik folk på nettet. Så hver eneste gang, der var pressemøder den første måneds tid, kunne vi bare se, at vores ordreantal eksploderede, fortæller 50-årige Trine Persson, der er uddannet farmaceut og indehaver af Webapoteket.dk.

Det har været fuldstændigt sindssygt. Da Danmark lukkede ned, gik folk på nettet.

Trine Persson, farmaceut og indehaver af Webapoteket.dk

Annonce

Ikke så let som antaget

Da Trine Persson for godt og vel 10 år siden var med til at starte Webapoteket.dk op, havde hun ingen idé om, hvor stor en opgave, det ville vise sig at blive.

- Nogle gange er det nok meget godt ikke at vide, hvad det er for et projekt, man går i gang med. Fordi hvis størrelsen er for stor, så stopper man jo inden, man når til det sjove, siger hun om projektet, der startede ud som en webshop i baglokalet af Hadsten Apotek, som Trines mand driver.

- På et tidspunkt i 2009 sad vi og kiggede på Apotekerforeningens hjemmeside, siger Trine Persson og fortsætter:

- Og vi syntes ikke, at den fungerede særligt godt. Så derfor mente Lars (Trines mand, red.), at vi kunne gøre det bedre, og at det, der internet nok var kommet for at blive. Og det må man jo sige, at han har haft ret i.

Da Lægemiddelstyrelsen i 2015 opslog de to første onlinebevillinger i landet, var Trine Persson derfor hurtig til at søge den ene.

Men udfordringerne ved at drive et onlineapotek viste sig hurtigt, for selvom virksomhedsformen er en anden, når man driver et onlineapotek fremfor et fysisk apotek, er begge underlagt den samme lovgivning, nemlig Apotekerloven. Og det stillede tidligt Webapoteket.dk i nogle udfordrende dilemmaer.

Annonce

Krav kræver it

- Som udgangspunkt er det jo de samme vilkår, vi skal drive apotek under. Men mens de fysiske apotekers rammer har været givet i mange år, og alt lovgivning omkring det at drive apotek oftest er tegnet omkring dem, skal du, når du driver online apotek, jo opfinde en dyb tallerken hver eneste gang, der sker en eller anden ændring, forklarer Trine Persson.

Som eksempel nævner hun, at et produkt som modermælkserstatning ifølge loven for eksempel aldrig må være på tilbud.

- Så vi skal kode noget teknik, der gør, at vi aldrig nogensinde kommer til at putte modermælkserstatning på tilbud, siger Trine Persson, der også i den nye situation med covid-19 har måttet finde tekniske løsninger for at implementere ny lovgivning.

- Lægemiddelstyrelsen har for eksempel indlagt begrænsninger på, at man max må udlevere et stykke lægemiddel per aktivt indholdsstof per kunde per dag, siger Trine Persson og uddyber:

- Og hvor de i skranken styrer det ved at fortælle kunden om det, når de kommer og vil købe tre pakker, skal vi jo finde en løsning på det teknisk, da vi ikke ser kunden.

- Så min største udgift udover lønkroner er it. Og den udgift har det fysiske apotek jo ikke. Så rent økonomisk er der nogle udfordringer forbundet ved at drive onlineapotek, understreger hun.

Apotekerloven er i øvrigt også grunden til, at Webapoteket.dk står registreret som Gazelle Online Apotek i CVR-registret. For selvom man kunne tro, at apoteket hermed forsøger at prale af, at de er udnævnt Gazelle-virksomhed af Børsen, er det ikke tilfældet. Derimod er det et krav, at man navngiver et fysisk apotek med et steds- eller dyrenavn.

Om webapoteket.dk

Webapoteket.dk er en salgsplatform for det danske Gazelle Online Apotek.

Apoteket er et af i alt to apoteker med onlinebevilling i Danmark.

Apoteket ejes og drives af farmaceuten Trine Persson, som ud fra sine faglige kvalifikationer har fået en bevilling af Sundhedsstyrelsen til at drive apotek.

Apoteket er registreret som enkeltmandsvirksomhed, da det er et krav for at kunne søge bevillingen fra Lægemiddelstyrelsen, der administrerer apotekerbevillingerne. Af samme grund er virksomhedens regnskab er ikke tilgængeligt.

Webapoteket.dk beskæftiger omkring 60 ansatte, heraf flere uddannede farmaceuter, men også ansatte indenfor alt fra indkøb til lager, markedsføring, SEO, it, salg og kommunikation.

Kilde: biq.dk, webapoteket.dk m.fl.

Annonce

På vej mod en ny normal

- Der er faktisk mange, der tror, at vi er en Gazelle-virksomhed. Men det ville vi aldrig nogensinde kunne blive, fordi vores regnskaber ikke er offentlige, da vi er en halvoffentlig virksomhed, siger Trine Persson og tilføjer med et grin:

- Men det kunne vi godt have været, hvis man ser på vores tal.

Særligt situationen med Covid-19 har givet apotekervirksomheden vind i sejlene i den senere tid.

- På et tidspunkt kunne vi slet ikke følge med. Vi var nødt til at lukke ned for receptbestillingen i bestemte perioder på dagen, fordi der var så mange, at vi var bange for, at leveringstiden ville blive for lang, fortæller Trine Persson, der af samme grund har hyret omkring 10 nye medarbejdere til produktionen.

Udviklingen skyldes ikke kun, at flere har fået øjnene op for Webapoteket.dk. Men også at en ny målgruppe har bevæget sig ind på onlinehandlen.

- Det, vi oplever, er, at der er rigtigt mange ældre mennesker er begyndt at handle hos os, som egentligt har handlet på det fysiske apotek, men som ikke ønsker at møde op dernede længere. Og så oplever vi rigtigt mange i min generation, som bestiller for deres forældre og på den måde går ind og tager over, fortæller Trine Persson, der vil gøre alt, hvad hun kan for at holde fast på den nye kundegruppe.

- Nu har vi jo fået hul på boblen ved, at danskerne har fundet ud af, at man kan handle apotekervarer på nettet, og at det er trygt, godt og sikkert. Så det skal vi helt sikkert bide os fast i, siger Trine Persson, der allerede har taget fat på opgaven sammen med sin kommunikationsmedarbejder, 28-årige Maja Mathiasen.

- Vi har for eksempel lavet nogle rigtig gode guides til de ældre, der er helt nye indenfor onlineshopping-verdenen. Og det har vi virkelig opdaget, har været en god idé nu her, hvor flere har haft brug for noget ekstra vejledning, siger Maja Mathiasen.

Webapoteket.dk har ligesom mange fysiske apoteker også en apotekerrobot, der hjælper dem i arbejdet med at finde receptpligtig og ikke receptpligtig medicin frem. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Annonce

Tiltro til fremtiden

Selvom onlineapoteket i øjeblikket oplever stor vækst, er det dog ikke det samme som, at Trine Persson ved årets udgang har forventninger om at kunne tage et stort overskud ud af virksomheden.

- Vores omsætning er jo steget. Så på den måde er det en god historie. Men det er jo ikke det samme som, at der er bundlinje, siger hun.

For som apotek er også Webapotekets indtjening reguleret af staten, og det sætter grænser for, hvor stor en overskudsforretning et apotek kan være.

- Hvis en pakke med receptmedicin koster 1000 kroner, så er det ikke det, som jeg tjener på det overhovedet. Jeg får derimod et fastkrone-beløb på cirka 13 kroner per pakning. Og hvis apotekerne i Danmark i snit har tjent for meget, så skærer man i det beløb. Og så må man så finde ud af, hvordan man får sin forretning til at hænge sammen, forklarer Trine Persson.

Dertil kommer, at alle apoteker er med i en udligningsordning, der beregnet ud fra apotekernes omsætning tager penge fra dem, der klarer sig bedst, og giver dem til de apoteker, der har færrest midler.

- Man gerne vil sikre, at der fortsat er apoteker ude vestpå, forklarer Trine Persson, der forstår systemet, men ikke er helt tilfreds med, at onlineapotekerne kun må aflevere til puljen og ikke modtage fra den.

- Jeg tror, at antagelsen har ligget i, at man har sagt, at et fysisk apotek har store huslejeudgifter. Men det man ikke har taget højde for, er alt den teknik, vi skal udvikle, og den markedsføring, der skal til. Både teknik og markedsføring er jo nogle megastore poster hos os for overhovedet at få gang i forretningen, siger hun.

Udfordringerne med at drive onlineapotek til trods giver hun dog ikke op på virksomheden.

- Jeg synes, vi har det sjovt, når vi går på arbejde. Og de folk, der er her, er gode at arbejde sammen med. Og så gør vi også en forskel. Vi har rigtigt mange tilfredse kunder, og vi får også flere og flere kunder så på den måde, så det er selvfølgelig det, der driver det, slår Trine Persson fast.

Når de rigtige varer er fundet frem, bliver ordren sendt videre til en medarbejder, der scanner varerne og sikrer sig, at de stemmer overens med kundens ordrer. Dernæst bliver varerne pakket. Al receptpligtig medicin bliver i øvrigt pakket af en uddannet farmaceut. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Udeservering eller ej? Blandede holdninger hos århusianske restauratører

AGF For abonnenter

Er Stig Inge Bjørnebye den rigtige for AGF? Det vigtigste lige nu er, at klubben igen har fået en sportschef

Annonce