Annonce
Alarm 112

Yndet udflugtsmål skændet: Nazi-flag vajede fra Ejer Bavnehøj

Den nazistiske gruppe Den Nordiske Modstandsbevægelse Nordfront havde fredag hejst to flag på toppen af Ejer Bavnehøj. Privatfoto
Den nazistiske gruppe Den Nordiske Modstandsbevægelse havde fredag hejst to interimistiske flag på toppen af Ejer Bavnehøj. Hærværket er fjernet og anmeldt til politiet.

SKANDERBORG: Udsigten over det smukke snelandskab var ikke helt som forventet, da en gruppe studerende ville fejre en veloverstået online eksamen med en mundfuld frisk luft på Ejer Bavnehøj.

Fredag ved 16-tiden var de på vej op i det 12,5 meter høje genforeningstårn. På toppen opdagede de, at der var blevet rejst to flagstænger med grøn/sorte flag i toppen.

- Flagene sagde os ikke lige umiddelbart noget. Men efterfølgende så vi flere stickers på tårnet, og så vi kunne se, hvad det var, fortæller Jens Zöga Diederichsen.

Klistermærkerne med en sort pil og teksten "Kamp for fædrelandet" "Den Nordiske Modstandsbevægelse", satte tanker i gang hos de studerende, der kunne huske afsenderen for omfattende hærværk på en jødisk gravplads i Randers.

Den Nordiske Modstandsbevægelse, eller Nordfront, kom i 2019 i de danske mediers søgelys, da medlemmer af foreningen, udøvede hærværk på 84 gravsteder på den jødiske kirkegård i Randers. Hærværk, der fandt sted på årsdagen for krystalnatten - den dag, da 7500 jødiske forretninger i Hitlers Nazi-Tyskland blev smadret, og 200 synagoger sat i brand.

Den Nordiske Modstandsbevægelse eller Nordfront stod i 2019 bag omfattende hærværk på en jødisk gravplads i Randers. Samme gruppe er afsender på de flag, der fredag blev sat op med strips på toppen af Ejer Bavnehøj. Privatfoto

I oktober sidste år blev en 39-årig mand så idømt et års fængsel for det omfattende hærværk mod den jødiske gravplads. En 28-årig mand blev fundet medskyldig, men udmålingen af en straf til ham skulle afvente en mentalundersøgelse.

Foreningen, der har grene i blandt andet Sverige, Norge, Danmark og Finland, betegner sig selv som nationalsocialistisk.

- Det er en decideret nazistisk organisation, har Tina Wilchen Christensen, der antropolog og forsker i højrenationalisme ved Aarhus Universitet, tidligere beskrevet gruppen som i et interview til DR.


Vi tager kraftigt afstand fra, at Ejer Bavnehøj bliver benyttet til den form for propaganda

Viggo Rasmussen, formand for foreningen Ejer Bavnehøjs Venner


Organisationen stod også bag hærværk på en mangfoldig regnbuefarvet bænk ved Aarhus Stadion, som i juni 2019 blev malet i mørke farver: "Så 'normale' mennesker igen kan benytte bænken uden at blive mindet om unaturlig livsstil og fordærvet adfærd", som handlingen efterfølgende blev beskrevet på Nordfronts hjemmeside.

For Jens Zöga Diederichsen og hans studiekammerater gav hærværket på Ejer Bavnehøj anledning til refleksion.

- Jeg blev lidt forarget og næsten også lidt skræmt. Det var meget specielt og tegn på, at der er en form for radikalisering i vores samfund. Mest i et land som USA, men også her i Danmark. Vi diskuterede, om det var noget vi skulle dele offentligt, men blev enige om, at det er noget, man bør have en åben debat om frem for at tie det ihjel, siger han.

Den nazistiske gruppe Den Nordiske Modstandsbevægelse eller Nordfront havde fredag hejst to flag på toppen af Ejer Bavnehøj. Der var også sat stickers op flere steder på tårnet. Privatfoto

I sine 20 år som formand for foreningen Ejer Bavnehøjs Venner har Viggo Rasmussen aldrig oplevet noget lignende.

Han fortæller, at flag og stickers på tårnet blev fjernet så snart, foreningen blev gjort opmærksom på hændelsen.

Hærværket er nu blevet anmeldt til politiet.

- Vi tager kraftigt afstand fra, at Ejer Bavnehøj bliver benyttet til den form for propaganda, siger Viggo Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midtbyskole tvunget til at spærre af for gæster med øl og smøger i skoletiden

Aarhus

Se den opdaterede vaccinationsplan: Den sidste dansker forventes at være fuldt vaccineret i uge 28

Annonce