Grønlandsk vagthund siden 1997

Grønlands ombudsmand, Vera Leth, fylder 60 år onsdag 4. juli. Foto: Leiff Josefsen/Ritzau Scanpix

Grønlandsk vagthund siden 1997

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hun har i over 20 år holdt øje med offentlige myndigheders ageren i Grønland. Onsdag 4. juli fylder juristen og ombudsmanden Vera Leth 60 år.

60 Vera Amatsiak Leth har siden 1997 holdt det grønlandske parlament, Inatsisartut, og landets kommuner i ørerne. Som ombudsmand for Landstinget i Nuuk er det hendes opgave at kontrollere, om selvstyret og de grønlandske kommuner forvalter efter gældende ret og i overensstemmelse med god forvaltningsskik.

Vera Leth, som fylder 60 år onsdag 4. juli, afløste i sin tid Grønlands første ombudsmand, Emil Abelsen.

Hun er juridisk uddannet fra Københavns Universitet i 1988. Efter eksamen blev Vera Leth ansat på advokatkontor, hvor hun arbejdede med erhvervsret. Fra 1991 og frem til udnævnelsen som ombudsmand var hun fuldmægtig i Hjemmestyret i Nuuk.

En del af sin arbejdstid bruger Vera Leth på at besøge offentlige institutioner for ældre, handicappede, børn og unge. Formålet er at undersøge, om institutionerne behandler deres beboere godt og overholder reglerne. Under besøgene inspicerer ombudsmanden og hendes medarbejdere lokalerne og taler med såvel ledelse som medarbejdere, beboere og pårørende. Normalt er besøgene varslede, men ombudsmanden kan også komme på uanmeldt visit, som det skete ved én af af de seks inspektioner i 2017 i byerne Nuuk, Qaqortoq og Aasiaat.

Vera Leth blev i 1983 gift med bestyrelsesformand Henrik Leth. Hun er født i Qullissat i Vestgrønland, hvor hendes far var lærer. Byen, som ligger på øen Disko, blev anlagt, da den danske stat i 1924 besluttede at åbne en kulmine her. I 1968 besluttede Folketinget og Grønlands Landsråd imidlertid at nedlægge minen, fordi den var urentabel, og i 1972 blev Qullissat endeligt rømmet. De tilbageværende beboere blev tvangsflyttet til andre byer, hvilket havde store sociale konsekvenser.

Grønlandsk vagthund siden 1997

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce