800 børn sender flaskepost til fremtiden

"Flaskepost til fremtiden" er fuldt ud lavet af børn. Den er skabt omkring ni forskellige temaer og er bygget op af materiale fra flaskeposter, som har været regionen rundt. Pressefoto: Troels Aarøe Nissen/Aarhus Musikskole

800 børn sender flaskepost til fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aarhus Musikskole står i spidsen for en ambitiøs børneforestilling til Aarhus 2017, som er kulminationen på fem års tværkulturelt samarbejde.

AARHUS: En overdimensioneret orange seng blev onsdag sat op midt i spejlbassinet foran Musikhuset, hvor den skal være en del af scenografien til børneforestillingen "Flaskepost til fremtiden", som udspiller sig i Musikhusets Store Sal og foyer, men også inddrager Aros, Officersbygningen og udendørsarealet mellem de tre kulturhuse.

Aarhus Musikskole har stået i spidsen for projektet, der havde sin spæde start i 2012.

- I begyndelsen var vi inspirerede af forskellige eventyr, men det, der tit sker, når man arbejder ud fra et eventyr, er, at børnene føler sig fastlåste i, at de for eksempel har set Disneys udgave og derfor forventer nogle helt bestemte ting. Det lukker lidt for deres kreativitet. Derfor fik vi ideen om at skabe en helt ny fortælling, forklarer Gunnild Bak de Ridder, der er kunstnerisk leder og koordinator på forestillingen.

Flaskepost fra nær og fjern

For at indsamle materiale blev flaskeposter sendt rundt til nær og fjern. Til nabobyer i regionen men også fjernere egne som Burkina Faso, Malta og Holland, hvor Aarhus Musikskole har samarbejdspartnere.

Flaskeposten kunne for eksempel indeholde et digt, som modtageren så kunne skrive en melodi til. Sangen kunne så sendes videre til en ny modtager, som koreograferede en dans til musikken, og sådan udviklede materialet sig med afsæt i ni fælles temaer.

- På et tidspunkt var der nogle børn som sagde; jamen hvem er det egentlig, der er begyndt med at sende de her flaskeposter? Og sådan opstod en fortælling om to børn, som var fanget i mørket på et endeløst hav. De havde sendt et råb om hjælp, fordi de havde glemt, hvem de var, og hvor de kom fra. Vi skulle hjælpe børnene med at huske deres rødder. Huske hvad der skabte katastrofen, som fik dem der ud på havet, og hjælpe dem med at huske deres drømme, forklarer Gunnild Bak de Ridder.

250-300 børn på scenen

Forestillingen i Musikhusets Store Sal akkompagneres af et orkester på 100 børn. Derudover medvirker 100 børn som dansere og sangere i forestillingen. 50 små orkesterbørn vil medvirke i nogle af numrene. Alt i alt er der 250-300 børn på scenen i løbet af forestillingen.

- Det hele er skabt af børnene selv. De har været med til at koreografere. Musikken er komponeret af børn, og de har selv været med til at udforme forestillingen, siger Gunnild Bak de Ridder.

Dirigent er Bruno Campo fra Guatemala, som også er en af nøglespillerne i udviklingen af El Sistema i Europa.

- Vi har fået hjælp fra to af børnekulturens 'grand old ladies and men' i Aarhus. Den prisvindende børnebogsforfatter Louis Jensen har skrevet teksten om de to børn baseret på inspirationen fra børnene, mens Bodil Alling fra Gruppe 38, det internationale, prisbelønnede børneteater, skal være fortælleren i forestillingen, siger Gunnild Bak de Ridder begejstret.

Allerede ved ankomsten til Musikhusets foyer bliver tonen slået an. Her vil 130 korpiger klædt i hvidt sætte stemningen og synge publikum ind i den kulde, som forestillingens hovedpersoner befinder sig i. Her kan man også se et kæmpe vægtæppe med iskrystaller, skabt af 350 børn i samarbejde med kunstnerne Ginette Wien, Marianne Thingholm og Pia Hørlyck.

Efter forestillingen kan publikum gå rundt og opleve de ni forskellige universer i området omkring Musikhuset, Aros og Officersbygningen, som også er skabt af børn og forskellige kreative samarbejdspartnere.

- På Aros vil man for eksempel kunne se, hvordan børn tænker temaet drøm, i samspil den den portugisiske kunstner Joana Vasconcelos. Oppe under regnbuen vil et 45 mandsorkester skabe musik, som de synes omhandler temaet håb, forklarer Gunnild Bak de Ridder.

10.000 børn har været med

10.000 børn har gennem fem år været involveret i projektet på den ene eller anden måde.

- Det er børnenes værk. Det har været utroligt spændende, at give det fri til børnenes fortolkning. Jeg har altid syntes, at børnekulturen skal være et sted, hvor man tør lave eksperimenter, siger Gunnild Bak de Ridder.

Projektet har også skabt et stærkere samarbejde mellem de tre institutioner omkring Musikhusparken.

- De to institutioner har været eksemplariske i forhold til at tage imod os, lege med og lade deres professionalisme understøtte børn og unges udtryk. Så det er bestemt et samarbejde som forankrer sig, siger Gunnild Bak de Ridder, der glæder sig over, at Århus 2017 var med på støtte projektet.

- Det er første gang, at vi har arbejdet så strategisk hen over en lang periode. Det er dejligt, at det blev prioriteret af Aarhus 2017 at give os strategiske midler, så vi har kunnet arbejde med projektet over fem år og være klar med noget, som virkelig er forankret hos børn og unge til kulturhovedstadsåret.

"Flaskepost til fremtiden" spiller fredag og lørdag. Der er generalprøve for skoler og medvirkende fredag kl. 13 og offentlige forestillinger samme dag kl. 15 og igen lørdag kl. 10. Der er fortsat ganske få billetter til fredag. Desuden vil brudstykker af forestillingen indgå i den officielle åbning i Musikhuset lørdag aften.

Flaskepost til fremtiden
  • "Flaskepost til fremtiden" bygger på ni forskellige temaer: Rødder, drømme, uro, tilfrysning, opgør, afsked, håb og ønskelandet.
  • Aarhus Musikskole har stået i spidsen for projektet, der blandt andet også har involveret: Filurens Teaterskole, Ramallah Spejderne, Gøglerskolen, Aarhus Billed- og Medieskole og Børnekulturhuset.
  • "Flaskepost til fremtiden" har premiere fredag kl. 15.

800 børn sender flaskepost til fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce