Vi elsker 90'erne: Solskin og had over Whigfield

- Når man kommer til penge, er det påfaldende, hvor mange nye "venner", der pludselig dukker op fra alle sider, siger Sanni Carlson om tiden som Whigfield sidst i 90'erne. Foto: Mette Mørk

Vi elsker 90'erne: Solskin og had over Whigfield

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den kulørte koncert-karavane 'Vi Elsker 90'erne' runder 26. august årets turné af i Aarhus og Holstebro. Blandt de mange optrædende er Sanni Carlson alias Whigfield, der efter en tumultarisk tid i kølvandet på sin enorme berømmelse gearede markant ned i sit andet hjemland Italien.

AARHUS: Det var en af den slags sange, der flåede hjernebarken op; snurrede dansegulve rundt verden over samt - fremfor alt - borede sig fast, så det var umuligt at vriste sig fri.

"Saturday Night", sangerinden Whigfield's signatursang fra 1994, fremkaldte stærke reaktioner. Den skød hende ikke alene til tops på den internationale pop-himmel; med tiden var den også med til at forstærke billedet af hende som en forhadt og letbenet stjerne, der skulle jordes for nærmest hvilken som helst pris.

Uagtet at "Saturday Night" var med til at sikre Whigfield en plads i Guinness Rekordbog som den første debutant nogensinde, der strøg direkte ind som nummer et på den engelske histliste.

Sanni Carlson, som hun egentlig hedder, er blandt de godt 20 navne, der denne sommer turnerer rundt mellem seks danske byer med karavanen Vi Elsker 90'erne.

Den 47-årige sangerinde deler 26. august scene med blandt andre Aqua, Haddaway, Vengaboys, 2Unlimited, Culture Beat og Dr. Bombay på Jysk Væddeløbsbane i Aarhus. Samme dag optræder hun såmænd også ved Vi Elsker 90'erne-arrangementet i Holstebro.

Og selvom klangen af 90'er-hits leveret af de nævnte kunstnere kan få musikpolitiets feinschmeckere op i det røde felt, er faktum, at nostalgien fra dengang er en mildest talt gigantisk magnet. På få år er festivalen således vokset til at være blandt de fem bedst besøgte i landet.

Vi Elsker 90'erne
Seks danske byer danner i år ramme om koncertturneen Vi Elsker 90'erne, der præsenterer blandt andre Aqua, Vengaboys, Whigfield, Haddaway, Safri Duo, Hampenberg, Peter Andre, 2 Unlimited og Dr. Bombay.De to sidste stop på turneen finder sted lørdag 26. august, hvor både Aarhus (Jysk Væddeløbsbane) og Holstebro (Sportspladsen, Hjaltesvej) får besøg af den farverige karavane.

Vi Elsker 90'erne blev afviklet første gang i 2011 i Rødovre. Siden udviklede den nu omrejsende festival sig til at være blandt de fem bedst besøgte festivaler i Danmark.

Læs mere: www.vielsker.dk
Sanni Carlson tilbragte i alt seks år af sin barndom i Afrika. Siden bosatte hun sig i både Bologna og Barcelona. Foto: Mette Mørk
Sanni Carlson tilbragte i alt seks år af sin barndom i Afrika. Siden bosatte hun sig i både Bologna og Barcelona. Foto: Mette Mørk

Italien i blodet

- Halvdelen af de andre optrædende lå jeg jo nærmest i krig med dengang. Nogle af dem nåede aldrig nummer ét på hitlisten, fordi jeg var der, griner Sanni Carlson.

- I dag er det mere en gadefest, hvor vi mødes uden på nogen måde at stresse, siger hun om Vi Elsker 90'erne.

- Nogle har fået børn, nogle er holdt op med at feste - inklusive mig selv. Og så er der dem, der stadig tror, de kan fyre den af, som var de 25 år.

Sanni Carlson har netop kastet sig over frokosten i restauranten på kunstmuseet Aros. Overfor hende sidder den bredskuldrede Riffi Haddaoui, idémanden bag Vi Elsker 90'erne, og ved sin side har hun sin italienske kæreste og manager Marco Marati. De to bor i dag sammen udenfor Milano.

Italien har i det hele taget været en stor del af Sanni Carlsons tilværelse, siden hun som ung håbefuld og nyuddannet modedesigner drog til støvlelandet for at prøve lykken.

- Danmark er dejligt og hyggeligt, men hvis man virkelig vil opnå noget, må man altså ud og se verden, fastslår hun.

- At leve af moden var bare ikke ligetil, så jeg arbejdede med PR for forskellige klubber, ligesom jeg optrådte på diskoteker med at synge "ovenpå" musikken. En aften mødte jeg Davide Riva, en DJ, som foreslog, at jeg skulle arbejde sammen med produceren Larry Pignagnoli.

Whigfield
Sanni Charlotte Carlson er født 1970 i Skælskør.Hun tilbragte seks år af sin barndom i Elfensbenskysten, Algeriet og Ghana, da hendes far fik arbejde som ingeniør dér.

I 1991 blev hun uddannet designer og arbejdede desuden som model.

Bosat i Italien brød hun i 1994 igennem over hele verden med singlen "Saturday Night", der på rekordtid solgte i to millioner eksemplerer. Singlen skaffede hende også plads i Guinness Rekordbog som den første debuterende artist, der gik direkte ind som nummer et på den engelske hitliste. 

Albumdebuterede året efter og udgav siden fire album, det seneste i 2012. I dag arbejder hun under kunstnernavnet Sanni og skriver desuden sange til andre artister.

Navnet Whigfield tog Sanni Carlson efter sin klaver-lærerinde.

Hun bor i dag sammen med sin italienske kæreste og manager udenfor Milano.

 

Vejen til "Saturday Night"

Sanni Carlson besøgte Larry Pignagnoli's studie for at aflægge en sangprøve.

Efter 30 sekunder lød det: "It's ok! It's ok!"

- Fuck! tænkte jeg. "Dér røg den chance". Men vi havde en god kemi og han syntes, at jeg "havde noget", mindes Sanni Carlson.

Ergo mødtes de igen og begav sig ud i en længere og langsommelige proces, før skæringen "Saturday Night" var i hus. "Jeg er jo ingen Maria Callas, vi må have taget 20 takes, som de klippede sammen, så godt de kunne", fortalte Sanni Carlson sidste år i et interview med den britiske avis The Guardian.

Ingen pladeselskaber var i første ombæring interesserede i at udgive "Saturday Night". Det var først da en kendt spansk DJ spillede nummeret flittigt i sit radioshow, at der kom skred i affæren.

London Records, der i parantes bemærket havde afvist Ace Of Base, bød den blonde danske sangerinde indenfor. Hvorefter verden åbnede sig på vid gab.

- Jeg var 23 år og på én gang voksen og hjernedød. Det hele drejede sig stadig om drenge, tøj og at gå ud, siger Sanni Carlson og kigger forbavset på sin kæreste og manager, som diskret har listet små stykker brød med avocado-dip over på hendes tallerken.

- Tak! Snakker jeg for meget? griner hun og kigger kærligt på Marco Marati.

- Du plejer jo gerne at putte mad i munden på mig, hvis jeg gør det!

Berømmelsens stikflammer

"Saturday Night" blev efterfulgt af flere singler i samme toneklang. Berømmelsens stikflammer rakte vidt omkring. Med berømmelsen fulgte imidlertid også en stigende modstand mod fænomenet Whigfield.

Især den britiske presse var ihærdige til at rakke hende ned. Akkurat som de havde bygget hende op.

Herhjemme blomstrede hadet også, kunne Sanni Carlsons venner berette om - til udlandsdanskerens udprægede forundring.

- Jeg optrådte mindre og mindre og pladeselskaberne ringede ikke tilbage. Når man skal investere sine egne penge i nye produktioner og musikvideoer begynder det at blive knap så sjovt, konstaterer Sanni Carlson.

- Så dukkede Aqua op. Alle elskede dem. Det er en hård verden, men du kan ikke gøre alle tilfredse, lyder det med et skuldertræk.

- That's life.

Adspugt om hun i tilbageblik kan komme på episoder, hvor hun i dag undrer sig over sine valg, svarer hun promte:

- Masser! For eksempel at stille op i Top Of The Pops (legendarisk britisk tv-program, red.) uden at have sovet hele natten. Dér kom make-up artisten på hårdt arbejde!

Den parkerede hjerne

Uden at uddybe yderligere konstaterer hun med et sigende blik, at man nemt kan miste jordforbindelsen, når berømmelsen sætter ind.

- Der var da også én, der på et tidspunkt rådede mig til at falde lidt ned. Sagen er, at du hele tiden får at vide, at du kan gøre det hele. Men det kan du jo ikke. Man bliver idiot - lidt ligesom en teenager, der parkerer sin hjerne, mens livet flimrer videre.

- Jeg var konstant . Jeg levede på en måde ikke oplevelsen; jeg nåede ikke at nyde det. Til sidst nød jeg ikke at være i den dér suite, i dét land eller at møde de mennesker, jeg nu engang gjorde. Til gengæld takkede jeg nej til flere tilbud fra realityprogrammer. Jeg havde trods alt ikke lyst til at børste tænder og gå på toilet for åben skærm.

Frokosten er ovre. Kaffen kommer på bordet.

Sanni Carlson tænker tilbage på sin opvækst, der indbefattede i alt seks år i Afrika, nærmere betegnet Elfensbenskysten, Algeriet og Ghana. Farens beskæftigelse som bygningsingeniør førte familien hertil.

Da hun som 11-årig stod på dørtærsklen til et nyt og dansk klasseværelse lød introduktionen fra læreren: "Hej alle sammen, det her er Sanni. Hun er lige kommet hjem fra Afrika".

- Det var vist ret tydeligt, som jeg stod dér i min kamelhårs-poncho, skraldgriner hun.

Vender hjem en dag

Den mest intense opmærksomhed om Whigfield stod på i to år. Hun bosatte sig i Barcelona i en lang periode, hvor hun om natten hang ud med sine venner, der mestendels var DJ's og bartendere.

- Vi var Barcelonas vampyrer, bemærker hun med et skævt smil.

Hun gearede ned, begyndte at skrive sange til andre, mens hun samtidig mere og mere dyrkede sin interesse for studiets tekniske muligheder.

Ti år gik der mellem hendes fjerde album, "Whigfield 4", og det seneste udspil i eget navn "W", der udkom i 2012.

Det ellers engelsksprogede album rummer sangen "Jeg Kommer Hjem".

- Det gør jeg nok også en dag, siger hun.

- Sangen skrev jeg en nat, hvor jeg led af hjemve. Det skal ikke lyde alt for sørgeligt, men udover min bror er det meste af min nære familie her ikke længere. Så nogle dage kan jeg blive ret så melankolsk. Du ved; hvis man ser en film, hvor hele familien er samlet - så kan jeg godt savne alt fra blodpølse og øllebrød til det grå vejr og lyset i Skagen.

Vi elsker 90'erne: Solskin og had over Whigfield

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce