Læserbrev: 'Brokhoveder vil afvikle Himmelbjerget'...


Læserbrev: 'Brokhoveder vil afvikle Himmelbjerget'...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Frede Johannesen, Emborgvej 45, Ry
Kim Haugaard
Læserbrev. 

Lige hjemvendt fra en ferie har jeg erfaret, at der har været en ekspert på besøg, en bjergekspert, ja, en norsk bjergekspert på besøg på Himmelbjerget. Roger Phil, forfatter til bogen "Guide til Danmarks bjerge" og inspirator til hjemmesiden "Bestig Bjerge", inviteret af VisitSkanderborg, må man forstå. Kan det blive finere! Men det er nok ikke helt tilfældigt, hverken timingen eller stedet.

Lad det være sagt indledningsvis, at bjergbestigningsprojektet i sig selv er knippelfint. Næsten alt, der kan få folk op af sofaen, ud i naturen og pulsen op, er positivt. Men der skal åbenbart mere til end at være forfatter, selvudnævnt turismeekspert, reklamemand og norsk bjergekspert for ikke at strø om sig med tomme udsagn og bjergbeskrivelser. Til klassikerne hører "udvikling eller afvikling", "der er altid en masse brok" og "hvad med kørestolsbrugerne".

"Udvikling eller afvikling": Roger Phil er citeret for blandt andet dette tomme udsagn: "Hvis man ikke udvikler Himmelbjerget rent turistmæssigt, så afvikler man". Hvordan afvikler man Himmelbjerget? Graver man det væk en mørk og stormfuld novembernat? Hvad betyder "rent turistmæssigt"? Det virker, som om Himmelbjergets værdi kun betragtes i økonomiske termer, nemlig som et uforløst økonomisk potentiale. De natur- og kulturmæssige værdier tæller kun for turisteksperter, når de kan omsættes i kroner.

Citat fra Skanderborg Kommunes Helhedsplan for Himmelbjerget, maj 2018, s. 5:

"// At Himmelbjerget er et sted, hvor ro og fordybelse dyrkes. // At der lægges op til at være til stede i nuet på dette sted. // At naturen og stilheden skal dyrkes."

Det må forstås som, at det, der fremmer "ro og fordybelse", "til stede i nuet" og "naturen og stilheden", er udvikling. Det, der arbejder mod ovennævnte, altså flere besøgende, er afvikling. Hvad der er udvikling og afvikling, afhænger af sammenhængen. Det kan også formuleres som forskellen på kvantitet og kvalitet.

"Brokhoveder": Og så den sædvanlige. Turisteksperten er ligeledes citeret for at sige: "Der er altid en masse brok". De mennesker, der har en udpræget dybfølt veneration for Himmelbjerg-områdets naturhistorie og historiske traditioner og derfor ikke ligefrem hepper hverken på Helhedsplanen eller den hidtil fulgte beslutningsprocedure, er brokhoveder.

Hvad med kørestolsbrugerne?: Tårnkomiteen (ejere af Himmelbjerget!), Gl. Rye sogneråd, Ry Byråd, Skanderborg Byråd, Skanderborg Amt, Århus Amt, Region Midt, Naturstyrelsen og/eller Ry og Omegns Turistforening kunne alle på et tidspunkt siden 1875, da tårnet blev opført, have taget initiativet til at lette adgangen for de handikappede. Det har de i 143 år valgt ikke at gøre.

Så brug nu ikke igen-igen denne undladelsessynd og de handikappede som alibi for en massakre på Himmelbjergets traditionelle værdier. Brug hellere en virkelig kreativ landskabsarkitekt til at skabe en indfølt, faglig forsvarlig adgangsløsning for kørestolsbrugere med respekt for Kollens (som Himmelbjerget blev kaldt lokalt i tidligere tider, red.) natur- og kulturværdier.

Hvem skulle være imod det?

Læserbrev: 'Brokhoveder vil afvikle Himmelbjerget'...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce