Tak Arlette


Tak Arlette

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lille, spinkel og skrøbelig ser hun ud, 90-årige Arlette Andersen. Men hendes blotte tilstedeværelse torsdag på Odder Gymnasium vidner om en mental styrke og standhaftighed af sjælden slags.

De seneste 25 år af sit liv har Arlette Andersen viet til at fortælle om de grufulde oplevelser, hun som teenager var øjenvidne til i Hitlers mest berygtede udryddelseslejr Auschwitz. En million jøder måtte i perioden 1941-45 lade livet i lejrens gaskamre som led i det tyske naziregimes endlösung-strategi, der kostede i alt seks millioner jøder livet under 2. Verdenskrig.

Auschwitz står i dag som en skamstøtte over nazismen men er i efterkrigstiden også blevet selve symbolet på de ufattelige lidelser, som totalitære regimer gennem tiderne har udsat mennesker for. Et rædsels-monument som igen og igen skal få os til at reflektere over og diskutere, hvordan vi undgår en gentagelse. Desværre uden held. Racistiske ideologier og totalitære regimer hører ikke kun Hitler-epoken til. Tag bare Cambodia, Rwanda og Eks-Jugoslavien, hvor i hundredtusindvis af mennesker blev brutalt slagtet og millioner af mennesker drevet på flugt. I alle tre tilfælde tøvede verdenssamfundet med at gribe ind, præcis som det var tilfældet i forhold til nazi-Tyskland.

Efterkrigsgenerationerne har i lærebøgerne kunne læse om de menneskelige tragedier og i både dokumentar- og spillefilm og på tv fået oprullet historierne gang på gang. Bøger om 2. Verdenskrig storsælger stadig, og appetitten synes her i 70-året for befrielsen stadig umættelig. Vel sagtens fordi vi stadig søger forklaringerne på, hvordan det kunne gå så galt.

Men ét er at få historien udlagt af en forfatter, en instruktør eller en lærer. Noget helt andet at få den helt ind under huden ved mødet med et menneske, som har set rædslerne med egne øjne, følt angsten, mærket smerten og som har skullet leve med tabet af sine elskede. Så bliver historien pludselig levende og uafrystelig, som det skete torsdag i Odder, hvor flere af gymnasieeleverne undervejs i Arlette Andersens beretning måtte knibe en tåre.

Auschwitz er fortid, ja, men også i allerhøjeste grad nutid. Se blot IS i Syrien. Der er både politikere og historikere, der den dag i dag benægter, at holocaust fandt sted, og som hårdnakket fastholder, at millioner af jøders død er en løgn. Det var den franske højrepolitiker Jean-Marie Le Pens udtalelser om, at holocaust blot var en detalje, der i sin tid fik Arlette Andersen til at bryde sin tavshed om Auschwitz-helvedet. Snart er hun og de sidste vidner til historiens største folkedrab væk. Vi skylder dem aldrig at glemme deres lidelser og historier. Ikke mindst for vores egen skyld.

Tak Arlette

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce