Vi bruger cookies!

stiften.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.stiften.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Kæmpe fejring på Godsbanen: Aarhus skal lære at elske østers

Østers er elsket af mange og hadet af endnu flere. En fejring på Godsbanen skal få endnu flere til at kunne lide østers. Foto: Kasper Fogh

Kæmpe fejring på Godsbanen: Aarhus skal lære at elske østers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ikke mange danskere spiser østers, selvom vi har masser af dem. Det skal der laves om på med den største østersfest på dansk grund, Oyster Celebration 2017.

AARHUS: En snotklat. Smag af hav. En gudespise.

Østers har mange betegnelser i begge ender af skalaen, men her i Danmark nok mest i den ende, hvor de fleste rynker på næsen.

Det har interesseorganisationen Food Organisation of Denmark (Food) tænkt sig at lave om på søndag 15. oktober med en kæmpe fejring af østers, Oyster Celebration 2017, i Den Rå Hal på Godsbanen.

- Det er en af verdens fineste og mest eksklusive fødevarer, vi har herhjemme. Men de fleste danskere kender ikke til den. Vi eksporterer stort set alle sammen, og i de lande, hvor de bliver eksporteret, er det de færreste, der ved, hvor de oprindeligt stammer fra, siger Pelle Øby Andersen, direktør hos Food, i en pressemeddelelse.

En uge med filmfoodfestival: Mad og film i skøn forening
Jeg synes, oplevelsen ved at spise en frisk limfjordsøsters er fuldt på højde med at spise en skefuld russisk kaviar.
Pelle Øby Andersen, direktør i Food
Oyster Celebration 2017
  • Sted: Den Grå Hal, Godsbanen
  • Tidspunkt: Søndag 15. oktober kl. 12-17.30
  • Program
  • Kl. 12.00: Dørene åbner
  • Kl. 13.00: Østersåbningskonkurrence, første runde, 10 deltagere skal åbnes seks østers på tid
  • Kl. 13.45: Fortællinger og historier om Vesterhavets guld - rav og jet
  • Kl. 14.15: Bryggeriet Mikkeller laver østersparringer med øl 
  • Kl. 14.50: Jesper Voss "Østerskongen" fortæller historien om vadehavsøsters
  • Kl. 15.35: Østersåbningskonkurrence runde 2
  • Kl. 16.20: Klosterhedens Vildt fortæller om, hvordan dyrenes liv i naturen sætter sig i smagen af kødet
  • Kl. 17.00: P. Clausens Fiskehandel afholder fiskeauktion
  • Praktisk information
  • Gratis entré
  • Alt salg foregår via kuponer, der kan købes ved indgangen eller her

Monopol på østers

Heri forklarer han, at målet med fejringen er, at danskerne skal genvinde lidt af kærligheden til de østers, man risikerede dødsstraf for at fange og spise for knap 500 år siden. I 1587 ophøjede Frederik 2. nemlig fangsten af østers til et monopol under kongehuset Danmark, da han tjente enormt store summer på at eksportere de eftertragtede danske østers til Rusland.

- Det siger lidt om råvarens kvalitet, at den i en årrække var under kongeligt monopol, og befolkningen risikerede dødsstraf, hvis de brød det. Jeg synes, oplevelsen ved at spise en frisk limfjordsøsters er fuldt på højde med at spise en skefuld russisk kaviar, siger Pelle Øby Andersen.

Op mod 400 mennesker vil i dagene op til Oyster Celebration kunne tage på østersjagt ved Limfjorden og Vadehavet, som huser nogle af verdens bedste østers. Her vil de samle tusindvis af østers, som den 15. oktober bliver bragt til Godsbanen.

- Målet er, at danskerne skal finde ud af, hvor fantastisk den her råvare er, så flere kan blive solgt i Danmark og spist af danskerne i stedet for at blive bortadopteret til Spanien, forklarer Pelle Øby Andersen i pressemeddelelsen.

Ifølge Food blev der i 1870 spist cirka syv millioner østers om året i Danmark, mens der i dag kun bliver spist omkring 50.000.

Oyster Celebration er et madevent under Aarhus som Europæisk Gastronomiregion og arrangeres af Food i samarbejde med Aarhus 2017, Enjoy Limfjorden, Sydvestjyske Smagsoplevelser og Nordic Foodworks.

Husk at vi samler alle vores nyheder, portrætter og madanmeldelser på vores Facebook-side Mad Aarhus.