Mindeord: Gerd Lütken


Mindeord: Gerd Lütken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stefan Mossalski, tidligere uddannelseschef på Peter Sabroe Seminariet og Peter Friese, prorektor på VIA University College, skriver mindeord om Gerd Lütken, lektor, forfatter, redaktør, cand.mag. i nordisk sprog og litteratur, der er død, 69 år.

Vores tidligere kollega, lektor, forfatter og redaktør Gerd Lütken er død. Hun sov ind efter lang tids sygdom.

Hendes fulde navn er Gerd von Buchwald Lütken. Hun var en ualmindeligt begavet akademiker, som havde stor lyst til på den ene side at hæve det intellektuelle niveau i enhver diskussion, på den anden side at gøre nytte i den virkelige verden.

Hun blev født i København 27. december 1947, men voksede op og tog studentereksamen i Esbjerg. Efter en kort tid på Københavns Universitet flyttede hun til Aarhus, hvor hun i 1975 blev cand.mag. i nordisk sprog og litteratur i 1975. Herefter var hun ansat på Aarhus Universitet fra 1975 til 1986. Senere, efter en tid som forlagsredaktør på Kimære, tog hun med egne ord det store spring og blev den første danske lektor i Estland. Sammen med en skandinavisk gruppe opbyggede hun et nordisk institut, som på mange måder var afsættet for en social indignation og et kendskab til levevilkår og demokratiske forhold, som satte livet i Danmark i relief.

Med den bagage blev Gerd Lütken i 1996 fastansat underviser på Peter Sabroe Seminariet, som senere blev en del af VIA University College. Sideløbende med undervisning og forskning var hun engageret i sit fag på mange måder. Ud over foredrag blev hun en meget læst forfatter til fagbøger inden for danskfaget. Mest kendt er måske bogen "Litteraturens veje", som med især gymnasiet som målgruppe sætter det æstetiske i centrum og belyser vores kendteste forfatterskaber.

Som underviser var hun auditoriets mester. Hun var i sit es og var i stand til at forbinde enhver nutidig problemstilling med en filosofisk retning eller et forfatterskab. Det handlede om at blive klogere på fortid og nutid for bedre at kunne forme en fremtid. Og emnerne blev vanligvis serveret med et smil og en humoristisk bemærkning.

Gerd Lütken havde et særligt blik for studerende, der på ingen måde var fødte filosofiske nørder. Hun har betydet meget som vejleder for blandt andet studerende, der skulle anstrenge sig for at imødekomme de faglige krav på pædagoguddannelsen. Manglende belæsthed førte aldrig til nedladende behandling. Alle studerende kunne være sikre på, at hun gjorde sit yderste for, at de skulle få en god uddannelse - noget, der utvivlsomt var medvirkende til, at hun i årevis var den suverænt mest ønskede speciale- og bachelorvejleder.

Gerd Lütken led af vejrtrækningsproblemer, som var nemme at identificere, fordi det gav en pibende lyd, når hun trak vejret. Hendes lungekapacitet blev over årene nedsat. Men skønt det må have været en evig kilde til energitab, var hun ikke én, man skulle pylre om. Efter en tid med nedsat arbejdstid lod hun sig pensionere i marts 2015.

Gerd Lütken var én af de originaler, der er for få af. At være hendes kollega var et privilegium. Æret være hendes minde.

Mindeord: Gerd Lütken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce