Mindeord: Ragnhild Agger

Forfatteren Ragnhild Agger er død. Her er hun fotograferet i forbindelse med udgivelsen af sin sidste bog i 2012.

Mindeord: Ragnhild Agger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gunhild Agger, Aalborg, skriver mindeord om sin mor Ragnhild Agger, Højbjerg:

Forfatteren Ragnhild Agger er død, 99 år gammel. Hun gav med sit forfatterskab stemme til en befolkningsgruppe af kvinder - tjenestepiger og husmødre - der havde ført en upåagtet tilværelse i litteraturen. I sine romaner og noveller forvandlede hun dem fra bipersoner til hovedpersoner.

I slutningen af 1960'erne og i 1970'erne skete der et opbrud i de traditionelle forhold mellem kønnene, og det blev sammen med hendes egne erfaringer grundlaget for hendes forfatterskab. Hendes første roman, "Pigen", udkom i 1971. Den blev efterfulgt af "Pladser" i 1973 og "Parret" i 1978. Disse romaner handler om vilkårene for kvinder uden uddannelse, sådan som de var i 1920'erne og 1930'erne, om disse kvinders drømme, længsler og sammenstødet med virkeligheden. Bøgerne er holdt i en realistisk stil, der ligger tæt på hverdagens oplevelser.

I 1979 udkom "Dagdigte", en række korte, koncentrerede sansninger af samspillet mellem naturen og hverdagen. I romanen "Tågelandet" fra 1985 er temaet forholdet mellem generationerne, set fra en ældre kvindes dødsleje. Dermed inddrog hun i almen form det yderste perspektiv. I "På grænsen", 1982, og "Vinden i poplerne", 1992, uddybede hun i novellens prægnante kortform de gennemgående temaer i forfatterskabet. Ragnhild Aggers sidste bog blev "En forfatters natbog", 2012. Denne satte spørgsmålet om køn, generationer og livsformer i relief.

Ragnhild Agger var ikke blandt de højtråbende og yderligtgående, hverken i 1970'erne eller nu. Men hun var engageret i sin tid, og med lavmælt eftertænksomhed insisterede hun på at klargøre tingene både for sig selv og andre. Ragnhild Agger var åndsfrisk og skarp til det sidste.

Mindeord: Ragnhild Agger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce