Pas på - tricktyverier griber om sig i hele Østjylland

- Ja, goddag, goddag, så er der blomster. Skal jeg lige sætte dem i vand? Det er som regel dejligt at få blomster, men det kan være tricktyve, der er på spil. De opererer ofte sådan her: Først aflurer de din pinkode i en butik. Bagefter forsøger de at få fat i dit betalingskort på gaden eller i hjemmet. Modelfoto: Erik Refner/Scanpix

Pas på - tricktyverier griber om sig i hele Østjylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I hele Østjylland er tendensen klar: Antallet af tricktyverier stiger og stiger. Politiet opfordrer især ældre til at være på vagt.

ØSTJYLLAND: - Hov, du tabte en pengeseddel. Den ligger lige der!

Hvis man får sådan en besked, er det ikke nødvendigvis klogt at bukke sig. Det kan sagtens være en tricktyv, der er på spil.

Tricktyve bliver der nemlig flere og flere af. Mens kriminaliteten generelt falder i Østjylland og resten af landet, vokser antallet af netop tricktyverier nærmest eksplosivt.

For blot fem år siden var fænomenet stort set ukendt: Kun tre tricktyverier blev der i 2013 begået på gaden i hele Østjyllands Politikreds.

Men siden er udviklingen gået stærkt. Sidste år blev der således anmeldt 146 tricktyverier, som foregik på gaden.

Tyverierne er ikke kun et "storbyfænomen". I Syddjurs, Norddjurs, Favrskov og Odder kommune slog tricktyve til på gaden i alt 26 gange sidste år.

- Tyvene slår til over hele Østjylland. Og især mod de svageste borgere, eksempelvis ældre og gangbesværede. Vi kan kun opfordre folk til at være yderst opmærksomme, siger politikommissær Arne Mikkelsen, Østjyllands Politi.

Sådan kan du sikre dig mod tricktyveri på gaden
Dæk altid din pinkode med hånden, når du bruger dit betalingskort.

Opbevar dit betalingskort og din pung tæt på kroppen, gerne i en inderlomme eller i en lille taske under frakken. Undgå at have kort og pung i baglomme, håndtaske, indkøbsnet, på rollator eller lignende steder.

Hvis nogen forsøger at aflede din opmærksomhed ved for eksempel at spørge om vej, stille andre spørgsmål eller skabe forvirring omkring dig, så vær opmærksom og hold godt øje med dine ejendele.

Hvis personer, du ikke kender, henvender sig til dig på gaden, er det i orden høfligt at afvise dem, også selv om de beder om din hjælp.

Hvis nogen påstår, at du har tabt en pengeseddel, så vær mistænksom og overvej, om det overhovedet kan være din.

Tag ikke imod gaver som eksempelvis smykker som tak for din hjælp.

Lås straks bilen, hvis du bliver distraheret på parkeringspladsen.

Kilde: politi.dk

Falske varmemestre

Også tricktyveri i beboelse er i vækst. I løbet af en fem-årig periode er antallet af den slags tyverier steget til over det dobbelte.

Det kan eksempelvis dreje sig om en falsk varmemester eller hjemmesygeplejerske, som kommer på besøg. Den besøgende lænser så efterfølgende huset for værdier.

De indledende øvelser til tyverierne foregår i dag ofte i butikker og supermarkeder, hvor tricktyvene står på lur for at aflure folks pinkode, forklarer Arne Mikkelsen.

Efterfølgende bruger tyvene forskellige metoder til at få fat i dankortet.

Nogle slår til på p-pladsen uden for supermarkedet. Andre tilbyder eksempelvis at hjælpe med at bære varerne eller at læsse dem ind i bilen. Siger man ja til det, er der risiko for, at ens dankort forsvinder under operationen.

Andre tricktyve følger efter deres offer til hjemmet, hvor de så ved hjælp af list forsøger at stjæle dankortet. Det kan man læse om i artiklen "Tricktyve kan være djævelsk udspekulerede".

- Ofte opererer tricktyvene to eller flere sammen. Og ofte agerer de yderst professionelt, siger politikommissær Arne Mikkelsen.

Omrejsende kriminelle

Østjyllands Politi lægger ikke skjul på, hvor hovedparten af tricktyvene kommer fra.

Det kan politiet danne sig et overblik over ved hjælp af signalamenter fra ofre og tilfangetagne tricktyve.

- Ofte er der tale om østeuropæere, altså omrejsende kriminelle. De taler typisk dårligt dansk eller slet ikke dansk, siger Arne Mikkelsen.

Han tilføjer, at han ikke ønsker at hænge en bestemt gruppe ud.

- Det er ikke kun en befolkningsgruppe, som står bag tricktyverierne. Men østeuropæere indgår i langt de fleste signalamenter, vi får, siger han.

Derfor mangler Skanderborg
Tallene i dette tema stammer fra Østjyllands Politi.

Skanderborg Kommune, som hører under Sydøstjyllands Politi, har vi desværre ikke tal for.

Det er avisens skyld. Vi stillede et forkert spørgsmål til Sydøstjyllands Politi - og fik et forkert svar.

Vi kan dog oplyse, at der sidste år skete fem tricktyverier på gaden i Skanderborg og fem i butikker.

Tallene for tricktyverier på gaden mangler vi. Vi vil forsøge at skaffe dem og bringe dem ved en anden lejlighed.

olch

Pas på - tricktyverier griber om sig i hele Østjylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce