Bakken-portræt: En rejsende i basketball

Eric Palm. Foto: Jens Thaysen

Bakken-portræt: En rejsende i basketball

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Portræt. Eric Palm kommer ud af en basketballfamilie, men indtil sent i sine teenageår anede han ikke, at man som amerikaner også kunne spille spillet i Europa. En tur til Island åbnede hans øjne, og siden er han blevet forelsket i Tyskland og fly

I den ene læderstol sidder en mand, der hedder Mikkel. I anden sidder der én, der hedder Eric.

Hvis de blev introduceret, så kunne de givetvis snakke længe. Men de kender ikke hinanden, snakker ikke sammen.

De har hvert deres ærinde. Og skæbnen har blot ført deres tidslinjer helt tæt på hinanden en times tid for sandsynligvis aldrig at krydses igen. For én dag bor de på det samme hotel i Aarhus midtby.

Mikkel hedder Hansen til efternavn, og det er almindeligt kendt, at han udover at være olympisk mester er én af verdens bedste håndboldspillere. Denne helt almindelige tirsdag slappede han af på et hotel i Aarhus, fordi de danske håndboldherrer varmede op til VM.

Mikkel Hansen er vild med basketball, især den amerikanske liga NBA. Men kan kender nok ikke Eric.

For selvom Eric, der hedder Palm til efternavn, er fra USA og spiller basketball, så har han aldrig spillet i NBA.

Til gengæld spørger han om "VM i hvad?" Sådan spørger de nemlig i USA, hvor man bruger hænderne i alle deres sportsgrene. Men håndbold, dét har de aldrig hørt om.

Eric Palm
 Født: 16. maj 1987 i Rockford, Illinois, USA

Højde og vægt: 188 cm og 85 kg

Nationalitet: USA

Klub: Bakken Bears

Position: Guard

Tidligere klubber: 2016 Bashkimi Prizren, Kosovo. 2016 BK Iskra Svit, Slovakiet. 2014-16 Giessen 46ers, Tyskland. 2013-14 Chemnitz 99, Tyskland. 2012-13 IR Reykjavik, Island. 2011-12 Thor AK, Island. 2011 Rockford Riverdawgs, USA. 2010-11 Thor Thorl, Island. 2009 Southern Illinois Truth, USA. 2005-09 McKendree (college).
Eric Palm. Foto: Jens Thaysen
Eric Palm. Foto: Jens Thaysen

***

Eric Palm er knap to meter høj, har skægstubbe på den der rå skovhuggermåde. Og så er han god til at spille basketball.

Han bor på hotellet fordi han endnu ikke har fundet en lejlighed i byen. Han har fået at vide, at på grund af vinterstudiestart er det svært med tomme lejligheder lige nu.

Han er havnet i Aarhus da han kort før jul halvt om halvt måtte flygte ud af Kosovo. Bakken Bears stod med åbne arme og en løncheck. Eric Palm manglede et arbejde, Bears manglede en arbejdsom guard.

Dette er historien om Eric Palm, en rejsende i basketball på ottende år. Et ensomt liv hvor lønnen er oplevelser.

Eric Palm. Foto: Jens Thaysen
Eric Palm. Foto: Jens Thaysen

***

Han plejer at sige til folk, at han er fra Chicago, selv om han egentlig ikke er det. Men han ender alligevel altid med at skulle forklare, at hans hjemby Rockford ligger tæt på 'the windy city' i staten Illinois.

Det er den amerikanske midtvesten og en "blue-collar city", som de siger over there. Altså en by for dem med blå kraver på tøjet - arbejderne.

Og så kan man godt lide at spille basketball i den del af USA. Også Eric Palms familie. De to storebrødre spillede også spillet, og som den mindste i flokken fik Eric lov til at kæmpe for sine point under kurven på carporten. I dag tilskriver han sine storebrødre sin hårdhed på grund af alle de tæv, han fik.

Og måske var det derfor, at Eric Palm endte med at drive basketball længere end sine brødre.

Han startede med at spille organiseret som fem-årig, og i high school blev det bemærket, at han havde et særligt talent. Via opslag i lokalposten kan det konstateres, at nu 29-årige Palms præstationer i ungdomsårene har gjort så stort et indtryk, at man stadig følger hans karriere på den lille bane. Om det er i Island, Tyskland eller Danmark.

Eric Palm. Foto: BS Sports & Media
Eric Palm. Foto: BS Sports & Media

***

Som så mange andre med et talent for sport i USA kom Eric Palm på college hvor han spillede basketball i fire år.

Og som så mange andre, så regnede han egentlig med, at det var dét med den store, orange bold. Han læste til lærer og eftersom NBA ikke lokkede med en millionkontrakt, så lå et helt normalt arbejdsliv foran ham.

Men han spidsede ører da nogle af de ældre mænd på collegeholdet snakkede om at tage til Europa for at spille. Men kunne få penge for det derovre.

Eric Palm er ud af en historisk årgang på sin high school hvor mange drømte om at spiller basketball i mange år. Ifølge en opgørelse lavet af lokalposten Rockford Star lavet helt tilbage i 2013, så er Palm den eneste blandt en række navne, der stadig tjener penge på at spille basketball. Og som avisen anfører, så var han langt fra dén i gruppen med det største talent.

***

Men Palm har lagt på og lagt på. Det startede i 2009 da han var færdiguddannet på McKendree University, Illinois, og han tog chancen og fik kontakt til en klub på Island.

Han fik en sæson i Thor Thorl. Han fortæller i dag, at han skulle vænne sig til den europæiske basketball-stil, og derfor var det et perfekt sted at starte, selvom niveauet ikke var ekstraordinært højt. De lokale spillere blev nødt til at have civilt arbejde ved siden af jobbet som basketballspiller.

Sommerpausen tilbragte han i USA, klar på et nyt eventyr. Men en lockout i NBA betød at de gode spillere blev skubbet nedad i hierarkiet, og der var umiddelbart ikke plads til Eric Palm i Europa.

Så han spillede for den lokale klub Rockford Riverdawgs med lokale legender, som han havde set op til som lille. Det skulle være hans sidste afbræk på Europa-touren indtil i dag.

Allerede i efteråret fik han kontakt til Thor AK, en klub beliggende i Akureyri med 18.000 indbyggere i den nordlige del af island i bjergene.

- Det er et smukt sted, men jeg savner ikke den depressive mangel på sol og de lammehoveder og den vikingemad, de spiser, griner Eric Palm.

- Men det er nogle rigtig dejlige mennesker deroppe, og min tid på Island lærte mig meget om at arbejde som basketballspiller.

I alt blev det til tre år på Island, det sidste år i hovedstaden Reykjavik for IR.

Det var tid til at stile højere, men Eric Palm vil i dag ikke være tiden på vulkanøen foruden.

- Jeg ser mig selv som en social person. Jeg er aldrig kommet ind på et hold uden at få nye venner. Jeg vender mig hurtigt til nye ting, men de første par år var det hårdt ikke at kende nogen og at have så meget fritid hvor man ikke trænede. Men man vender sig til det og med den teknologi, vi har i dag, er det nemt at snakke med dem derhjemme via Facetime.

***

Næste destination var Chemnitz tæt på den tjekkiske grænse i det tidligere Østtyskland.

Det skulle vise sig at være Eric Palms første af tre år i Danmarks store naboland mod syd, og det sværeste af dem.

- Der var ikke mange, der talte specielt godt engelsk, fordi de talte russisk før murens fald. Så det var lidt svært at kommunikere. Men året efter kom jeg til Giessen og den lokale klub 46ers. Byen har et stort universitet ligesom Aarhus og derfor var der mange unge mennesker. Her var der en stor tradition for basketball og en klub, der betød meget for byen. Tyskerne er gode til at markedsføre deres hold og spillere, og man kunne mærke, at det betød noget for folk.

Eric Palm lægger ikke skjul på, at de bedste basketball-år - indtil nu - var i de to år i Giessen, der ligger tæt på Franfurt i det midt-vestlige Tyskland.

I sin første sæson med klubben i 2014-15 rykkede man op i Bundesligaen.

- Vi blev nummer tre i grundspillet og havde tabt den sidste kamp, hvor jeg gik nul for otte bag trepointslinjen. Så personligt havde jeg ikke den store selvtillid før slutspillet. Men vi havde en skydemaskine, så jeg fik taget en masse skud til træning.

Det hjalp. I slutspillet scorede han på næsten 70 procent af sine skud bag treeren og holdet vandt alle otte kampe.

- Byen var på den anden ende, fordi man var tilbage i Bundesligaen, hvorfra man var rykket ud nogle år forinden på grund af økonomiske problemer.

Eric Palm fik også et år i Tysklands bedste række. Det højeste niveau, han nogensinde har spillet på. Her prøvede han at slå Bamburg, der spiller i EuroLeague, men holdet kunne også tabe til alle i den sæson. Palm snittede 10 point per kamp i den stærke liga.

***

Eric Palm betegner selv sin store styrke som sit skud. Og han snittede da også 25 point per kamp i sin tid i Island, mens statistikkerne er faldet løbende som niveauet er steget.

Før denne sæson tog han på ferie hjemme i USA med drømmen om at en fin sæson i Bundesligaen ville åbne nye døre for ham.

Men de tilbud, han håbede på, kom ikke, og i stedet valgte han at lave en 60 dages prøvekontrakt med BK Iskra Svit fra Slovakiet.

- Planen var at vise mig frem i Europa, fordi det er meget nemmere at få en kontrakt når man er herovre end når man sidder i USA. Og planen virkede. Jeg spillede seks kampe og scorede 22 point per kamp. Herefter blev jeg hentet til Kosovo, fortæller Eric Palm.

Umiddelbart et fordelagtigt skifte, men tiden i det tidligere Jugoslavien skulle varsle spillerens sværeste tid som basketballspiller. Ja, faktisk fik det ham til helt at overveje om livet som rejsende boldkaster var værd at leve længere.

- Basketball var ikke sjovt i de 50 dage, jeg var i Kosovo. Jeg overvejede seriøst, om det var tid til at tage hjem til USA og få et almindeligt job. Jeg har ikke noget dårligt at sige om de mennesker, der bor der, men pludselig satte jeg pris på de organisationer, som jeg tidligere har været en del af og de ting, de gjorde for én.

For en start fortæller Eric Palm, at han ikke fik udbetalt sin løn i sin tid i Kosovo.

- Og hallerne, vi spillede i, var ikke opvarmede. Nogle gange føltes det som om, at der var varmere udenfor end inde i hallen, hvor vi på lystavlen kunne se, at der var én grad celcius.

Guarden fortæller om falske løfter og en fanskare, der var måske lige lovlig medlevende.

- Jeg nød at spille i atmosfæren, men det var også usikkert. Fans i Kosovo er meget dedikerede men også vanvittige og larmende. Satte man et stort skud, så kastede de mønter og kuglepenne efter én. Og i min sidste kamp gik et kanonslag af én meter fra mig.

Han måtte nærmest i ly af natten pakke sine tasker og smuttede til Aarhus.

- Jeg blev forelsket i Danmark fra første dag. Det minder meget mere om Tyskland og dermed USA. Min familie nyder også, at jeg er kommet i lidt fredeligere omgivelser.

KB Bashkimi Prizren var ikke begejstrede for at miste sin amerikanske profil, men i sidste ende gik basketforbundets formand ind i sagen og vurderede, at spilleren på baggrund af sine oplevelser havde ret til at rive sin kontrakt i stykker.

***

I otte år har Eric Palm ikke fejret jul med sin familie, fordi han har fået tiden til at gå med basketball i Europa.

Det kan være et hårdt og ensomt liv, det indrømmer han. Men han nyder det også.

- Jeg kan godt lide at bevæge mig rundt i de byer, jeg kommer til. Jeg kommer fra en familie, der elsker at tage billeder, og jeg elsker at lære baggrunden for de steder, jeg er kommet til. Forleden kørte jeg på cykel ned til havnen for at se vandet i Aarhus, og jeg så nogle fantastiske bygninger dernede.

Men det er langt fra alle amerikanere, der kommer til Bakken Bears, som udnytter byen. De bruger tiden foran deres PlayStation og internettet, hvor de holder kontakt til dem derhjemme.

Men Eric Palm sætter en ære i at vise sig.

- Det er godt at komme ud og gå og for folk at se os - byen giver os en mulighed for at spille basketball, og derfor er det vigtigt for mig at komme ud og vise, at jeg ikke er nogen superstjerne eller rockstjerne, der blot sidder derhjemme. Jeg ønsker at tage den danske kultur til mig. Jeg bliver snart 30 år, og jeg ved ikke hvor længe, jeg kan blive ved. Og hvem ved om jeg nogensinde kommer her igen, så det er min mulighed for at se denne del af verden.

- Jeg regner med, at når jeg er færdig med basketball, så skal jeg leve resten af mit liv i USA. Så jo flere historier, jeg kan få med hjem fra verden og som jeg kan fortælle mine kommende børn og børnebørn, jo bedre. Og måske det vil motivere dem til at spille basketball og rejse ud og opleve verden på samme måde.

***

Indtil videre er Eric Palm i Danmark indtil maj. Og hvem ved, hvad han tager med sig hjem af historier.

Selv håber han på at kunne skrive DM-guld på CVet. Og så kan han måske fortælle om dengang han stødte ind i verdens bedste til en sport, som ingen rigtig kender der hvor han selv kommer fra.

- Jeg føler, at jeg er heldig, fordi jeg laver det jeg gør. Nogle mennesker lever et helt liv uden at forlade USA. Jeg har allerede arbejdet i fem lande i Europa og konkurreret på et højt niveau. Der er spillere med mere talent end mig, som aldrig får lov til det.

Tror du, at alle ville kunne leve som dig og rejse rundt og spille basketball for en ny klub hvert år?

- Nej, jeg tror ikke, det er for alle. Jeg har venner, der kommer fra små byer og familier, som ikke er vant til at bo i store byer og bo 7.000 kilometer fra sin familie. Jeg er en social og åbensindet person, men for mig var det også svært i starten. Det kræver noget styrke og mod at forlade alle derhjemme og skubbe det virkelige liv fem-ti år ud i fremtiden alt efter, hvor længe man ønsker at leve for at spille basketball.

Bakken-portræt: En rejsende i basketball

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Patrick Mortensen reddede ét point hjem for AGF på trods af kæmpe målmandsbrølere
Mandagens kamp mellem AGF og Vejle endte 2-2, efter AGF?s målmand Kamil Grabara havde disket op med to store målmandsfejl. Jens Stage og Patrick Mortensne sørgede for AGF?s to mål, mens Allan Sousa og Jonas Andersen lavede gæsternes.
Afspil video
Povlsen om David Nielsens kontraktforlængelse: Man skal præstere for at forlænge
Flemming Povlsen giver sin holdning om David Nielsens præstation som træner, og om Nielsen og bestyrelsen i AGF skal blive enige om en kontraktforlængelse.
Afspil video
Lars Jacobsen om AGF: Hvis ingen trænere lykkes, så peger pilen andre steder hen i butikken
Efter AGF?s missede top 6-placering, diskuterede Lars Jacobsen og Flemming Povlsen den nuværende situation i klubben.
Afspil video
David Nielsen: Vi er selvfølgelig ikke tilfredse med, at vi ikke kommer i top seks
Hør David Nielsen udtale sig om AGF?s missede top seks-situation.
Afspil video
Freder AGF-chef David Nielsen her efter misset top seks? ?100 pct opbakning"
Sportschef Peter "PC" Christiansen virker til at frede træner David Nielsen i dette interview. Bedøm selv.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Ståle Solbakken om Viktor Fischers skade: Han mangler de sidste fem procent
Viktor Fischer er løbet ind i en ny skade og FCK-træner, Ståle Solbakken, udtaler, at han bare mangler fem procent og han håber, at Fischer er klar til næste weekend.
Afspil video
Stor utilfredshed i Vendsyssel-lejren: Vi bliver bortdømt igen
Vendsyssel-anfører Alexander Juel Andersen og cheftræner Jens Berthel Askou var langt fra tilfredse med længden af overtiden der blev spillet, da Hobro sikrede sig et 3-3-resultat i Hjørring i søndags.
Afspil video
Fra Daramys Debut-mål til Tibblings kasse med knæet: Her er alle målene fra Superliga-runden
Der blev scoret en masse fantastiske mål i denne Superliga-runde, og her kan du se dem i en samlet målpakke.
Afspil video
Highlights: Patrick Mortensen reddede ét point hjem for AGF på trods af kæmpe målmandsbrølere
Mandagens kamp mellem AGF og Vejle endte 2-2, efter AGF?s målmand Kamil Grabara havde disket op med to store målmandsfejl. Jens Stage og Patrick Mortensne sørgede for AGF?s to mål, mens Allan Sousa og Jonas Andersen lavede gæsternes.
Afspil video
Alle weekendens Superliga-mål i ét klip
Superligaen leverede en underholdende weekend, og her får du alle weekendens mål.