Annonce
Bakken Bears

Europas sidste diktator anbefalede vodka og sauna mod corona, men det hjalp ikke Bakken Bears

Mens Danmark lukkede ned i marts, væltede tilskuere ind til Bakken Bears' Europa-kvartfinale i Minsk. Foto: FIBA
Først fik Bakken Bears aflyst en europæisk semifinale og siden fik størstedelen af truppen konstateret covid-19. Dette er historien om hvordan corona i flere omgange - og på flere måder - har nedlagt Danmarks bedste basketballhold.

BASKETBALL: Alle har en corona-historie. Musikfestivaler er aflyst, virksomheder har fået økonomiske problemer og mennesker er døde.

Det kan jo ikke gå værre end det sidste, men bare fordi ingen er borte eller har drejet nøglen om, betyder det ikke, at corona ikke kan have ramt som en ordentlig lussing, der godt et halvt år senere stadig synger.

Bakken Bears har over to omgange haft nærkontakt med det verdensomspændende virus. Først kostede det tårer sportsligt, og senere skabte det kaos fysisk, da det meste af holdet testede positive.

Annonce

Udlængsel - en fortælling om Bakken Bears

  • Denne artikel er første afsnit i en kapitelserie om Danmarks mest vindende basketballklub, Bakken Bears.
  • Avisen følger og har fulgt klubben tæt, siden den blev oprettet i 1953. Vi tager dig med ind i omklædningsrummet, op på kontoret og med ud i verden med en klub, der i sjælden grad set i Danmark insisterer på at gøre to ting; vinde og udvikle sig.
  • Derfor titlen udlængsel. For Bakken Bears handler det om at vokse, at udbrede sig i en sport, der er stor i den store verden, men har en beskeden størrelse i Danmark.
  • Nye afsnit vil komme løbende.

10. marts 2020

En landingsbane i Minsk. Det første syn, der møder basketballspillerne, da døren til flyet går op, er en rummand.

Det er et af den slags fly, hvor passagererne skal ud på en trappe og ned på landingsbanen for at gå over i en bus. Ved siden af bussen holder et salatfad akkompagneret af et par politifolk.

Rummanden peger på alle med et digitalt termometer. Ingen bonner mistænkeligt ud, men man må forstå, at havde det været sådan, så var det over i salatfadet. Og kørt hvorhen? Den slags tanker er ikke rare, når du lige har sat fødderne på Europas eneste tilbageværende diktators jord.

Bakken Bears-delegationen er taget til Hvideruslands hovedstad Minsk for at spille returkamp i kvartfinalen mod Tsmoki. Ugen forinden havde århusianerne vundet den første kamp med 13 point. En kamp, der skulle vise sig at være den sidste til dato for fuld udblæsning i Vejlby-Risskov Hallen. Fyldt hal, tilskuere skulder ved skulder, skrig og skrål og AGFs cheftræner David Nielsen jublende court side for at føre byens basketballhold frem. Det var lige præcis, som den slags skal være.

Én gang tidligere havde Bakken Bears nået en semifinale i turneringen Europe Cup. To år forinden. Dengang var de få point fra at nå finalen. I år var de bedre, mente de selv. Klogere, mere erfarne.

I Danmark har coronafrygten så småt spredt sig. Få dage inden Bakken Bears' afrejse lukkede regeringen ned for tilskuere til sportskampe.

Det sad klubbens sportsdirektør Michael Piloz og bekymrede sig om i flyet på vej østpå. Hvad nu hvis hans hold indfriede forventningerne, måtte der så være tilskuere til semifinalen? Første gang, de var i en semifinale, blev billetterne revet væk på to timer.

Uden tilskuere vil Bears både gå glip af en væsentlig indtægt og en kæmpe oplevelse. Og hvad betyder det egentlig, at der ikke må være nogen tilskuere? Hvis nu folk har en arbejdsopgave i hallen - måske en meget beskeden en - må de så overvære kampen? Basketballklubbens økonomi er bundet op på det, der sker rundt om kampene. VIP-loungen. Erhvervsfolk - ikke nødvendigvis basketballnørder - der mødes på kryds og tværs. Spiser god mad, drikker lidt vin. Netværker, som det hedder på moderne dansk.

Uden tilskuere er dét forretningsgrundlag væk. Men hvor længe varer det her corona, tænker sportsdirektøren. De kan selvfølgelig sagtens leve med at spille uden tilskuere i en kortere periode ...

Den til dato seneste kamp i Vejlby-Risskov Hallen uden tilskuererestriktioner. Mod Tsmoki Minsk 4. marts, Bakken Bears vandt med 13 point. Arkivfoto: Kim Haugaard
Annonce

11. marts 2020

I Hviderusland er der ni tilfælde af smittede med corona. Officielt i hvert fald. Diktaturstaten opererer ikke nødvendigvis med den samme åbenhed, som vi bryster os af i Danmark.

Landets præsident igennem 26 år, Alexander Lukasjenko, udtaler, at det hviderussiske folk blot skal køre lidt traktor, gå i sauna og drikke vodka for at undgå sygdommen.

Så officielt er der styr på den pandemi, der er ved at lægge resten af verden ned. Derfor står indgangen til hallen i Minsk pivåben; det tilbud benytter cirka 1.000 mennesker sig af, de sætter sig side om side.

Det står hurtigt klart, at Bakken Bears-spillerne er hviderusserne overlegne. De har et forspring med hjemmefra og kommer foran fra begyndelsen af kampen.

Ude på bænken sidder Michael Piloz og tænker. Det slår ham pludseligt. Problemet er jo slet ikke, om der må være tilskuere til semifinalen i Aarhus. Udfordringen er, om kampen overhovedet bliver spillet ...

Mens de i Sydeuropa foretrækker deres sportskampe så sent som muligt, vil de i Østeuropa gerne starte kampene først på aftenen. Og da Hviderusland tilmed er to timer foran Danmark, er kampen færdig tidligt på dagen dansk tid. Bears-staben, der udelukkende består af danskere, opfanger via internettet, at der skal være et større pressemøde hjemme i Danmark.

De når at spise aftensmad og sætter sig en flok op på hotelværelset for at følge statsminister Mette Frederiksens pressemøde via en telefon.

- Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem for at arbejde fra fredag og to uger frem [...] Alle skoler og dagtilbud lukkes fra mandag og to uger frem - og jeg vil opfordre alle forældre og familier, der allerede fra i morgen kan holde børnene hjemme, til at gøre det.

Mette Frederiksens ansigt er i alvorlige folder. Danmark lukker ned. Nu.

Men 1.500 km væk, med sejrens smil på læberne, er den besked svær at forstå.

Annonce

12. marts 2020

Næste morgen kører holdet i lufthavnen. De mellemlander i Letlands hovedstad Riga på vej hjem. Her er stort set tomt. Det er uvirkeligt. Personalet bærer mundbind. Nu går det også op for den danske landsholdsspiller Adama Darboe, at det her er alvor.

Allerede hjemmefra har trænerstaben arrangeret, at holdet skal spise på fast food-restaurant i Rigas lufthavn. TGI Fridays. Nu hvor sejren kom i hus har spillerne fortjent deres "gulerod".

Der er overraskende mange mennesker på restauranten. Det viser sig, at de alle sammen hører til et andet basketballhold. Besaksehir college - det tyrkiske hold, Bakken Bears skal møde i semifinalen. Aftenen før besejrede de Riga i kvartfinalen.

Spillerne hilser venligt, enkelte amerikanere på tværs af holdene sætter sig og taler sammen. Det skulle vise sig at være sidste gang, de to hold stod ansigt til ansigt.

Bakken Bears

  • Bakken Bears er udsprunget af IK Skovbakken Basketball-afdeling, der blev startet i 1962 som en videreførelse af Aarhus Basketball Forening (ABF), der blev grundlagt i 1953.
  • I 2000 blev eliteafdelingen i klubben udskilt og klubben fik navnet Bakken Bears.
  • Med 18 DM-titler og 12 pokaltitler er århusianerne Danmarks mest vindende basketballklub.
  • I europæisk sammenhæng deltager klubben i 2020-21-sæsonen i Champions League. De største bedrifter er to ture til semifinalen i den mindre turnering FIBA Europe Cup i henholdsvis 2018 og '20.
  • De spiller hovedparten af deres hjemmekampe i Vejlby-Risskov Hallen men drømmer om at bygge deres egen basketballhal.
  • Holdet trænes af head coach Steffen Wich, ledes af sportsdirektør Michael Piloz og har erhvervsmanden Claus Hommelhoff som bestyrelsesformand.
Annonce

25. september 2020

Semifinalen i Europe Cup blev først udsat og siden aflyst. Bitterheden hang længe i Vejlby-Risskov Hallen.

Spillerne har været sammen i otte måneder om det ene mål at vinde. Fra den ene dag til den anden er de nu adskilt, arbejdet er overstået. Ingen forløsning. De endte med at få tilkendt DM-guldet, men i hvert fald for de spillere, der har vundet tidligere, betyder det ikke noget.

Men en ny sæson er under opsejling, og de deltager i Champions League-kvalifikationen. Kampene bliver spillet i en corona-bobbel på Cypern. I realiteten betyder det, at alle de deltagende hold indlogeres på et dyrt hotel, som de ikke må forlade - og hver gang de går uden for deres værelsesdør, skal de bære mundbind.

Overtrædes reglerne om udgangsforbud bare af en enkelt person, bliver hele holdet taberdømt og sendt hjem. Der er langt fra tale om en ferie på ferieøen.

Det eneste tidspunkt, spillerne og staben kommer uden for hotellet, er, når de kører i bus til og fra træning og kamp. De lokker den lokale buschauffør til at gøre dem en tjeneste. Mens spillerne spiser godt - sundt og varieret - på hotellet, savner staben noget til den søde tand. Og ulempen ved at bo på et dyrt hotel er, at priserne i minibaren er derefter.

Så de får buschaufføren til at holde ind ved en tank med en ordreseddel i hånden. Han tømmer den cypriotiske tankstations slik- og colaafdeling. Sukkerbalancen er genoprettet.

Rent sportsligt går kvalifikationen over al forventning. Bakken Bears vinder begge kampe i suveræn stil og er klar til gruppespillet i Champions League for blot anden gang.

Annonce

26. oktober 2020

Èn af klubbens amerikanske spillere fortæller en holdleder, at han har mistet lugtesansen. Det kan der være flere årsager til, men i en coronatid er det en rød lampe, der blinker.

Spilleren får besked om at blive coronatestet og blive hjemme. Resten af truppen bliver hevet ud af den træning, der netop var begyndt. Alle sendes hjem for en sikkerheds skyld.

Den sportslige sektor i klubben har et fællesdokument, der hele tiden opdateres. Træningstider, taktik, kampprogram og så videre. En slags bibel.

Men alt det sportslige begynder lige nu først på side tre, fordi de to første sider er oversigter over corona. Hvem skal testes hvornår, hvad er svaret?

For første gang skal de nu ud for et navn skrive positiv.

I forbindelse med deltagelsen i Champions League testes spillerne i forvejen jævnligt. Nu får de alle taget en ekstra test, svaret lader vente et par dage på sig.


- Fuck, hvad sker der her? Hvor har vi fejlet. Det er ikke godt.

Michael Piloz, sportsdirektør i Bakken Bears


Annonce

30. oktober 2020

Spillerne testes af et privat firma, og derfor lander svarene på sportsdirektør Michael Piloz' bord først.

Han er selv blevet testet 18 gange efter sommerferien alene. Det er blevet rutine at åbne mailen og konstatere det negative svar. Men denne dag møder et andet syn ham.

Otte spillere, to trænere og et par af spillernes kærester - én som sågar er gravid - er testet positive. Michael Piloz mister modet. Det meste af hans hold ramt af sygdom. Men det med den gravide er nu det værste. Han tænker:

- Fuck, hvad sker der her? Hvor har vi fejlet. Det er ikke godt.

Han tager kontakt til alle, positive som negative. Isoler jer. Spredningen skal stoppe her.

Sandsynligvis har den første positive spiller fanget virusset omkring udekampen mod Tenerife. I en lufthavn eller på den spanske ø. Han har nået at smitte store dele af holdet, men fordi resten blev sendt hjem sammen med ham, lader smittekæden til at være brudt her.

Annonce

7. november 2020

Den danske guard Thomas Lærke er testet positiv, men han har ingen symptomer. Var han ikke blevet tvunget til at tage en test, havde han ikke anet, at han bar den smitsomme virus - og i så fald havde han spredt den omkring sig.

Han har været isoleret med sin kæreste i en uge. Det er næsten hyggeligt. Han er alligevel ikke god til store forsamlinger. Udover at han ikke må træne, passer det ham fint at være i lejligheden.

Han får to øl en aften, kæresten drikker en flaske vin - hun er også testet positiv.

Om natten vågner han badet i sved. Han har det dårligt, har feber. 39,5 grader, måler han det til. Hans temperatur falder ikke den næste uge. Han skifter t-shirt flere gange hver nat, de er gennemblødte.

Hans kæreste har lidt hovedpine og feber i halvanden dag, så er hun ovre det. Thomas Lærke er syg i syv dage. Han orker ikke engang at tænde sin Playstation. Dem, der kender ham vil vide, at så er den gal. Han har et logo for spilkonsollen tatoveret på sin ene skulder.

Den ottende dag har han ikke feber længere og har det pludselig fint igen.

Annonce

18. november 2020

På kampdage er spillerne altid i hallen om morgenen for at skyde sig ind. Det er den slags træning, de elsker. Her er ingen mærkelige øvelser fra trænerens idébank, ingen krydsløb eller taktiske overvejelser. Spillerne får bare lov til at trisse rundt og skyde. Formålet er at få løsnet op i kroppen.

Denne dag er træningen henlagt til Aarhus’ store opvisningshal Arena. Det er nemlig her bjørnenes kamp for en sjælden gangs skyld skal spilles. Der står Champions League på programmet, første hjemmekamp, og de accepterer ikke Vejlby-Risskov Hallens beskedne rammer - også selvom der kun må komme et meget lille antal tilskuere til kampen.

Efter træning kalder altmuligmand Søren Broberg Johansen sammen til et holdfoto. De sætter sig på dommerbordet, foran plexiglaspladerne, der er sat op af coronahensyn. For første gang i flere uger er truppen fuldtallig. Thomas Lærke er som den sidste klarmeldt. Alle - inklusive den gravide - er kommet godt igennem sygdommen.

Knips, knips.

Billedet bliver lagt op på klubbens Facebook-profil med følgeteksten:

- Der er sket ufatteligt meget siden 11. marts, da Bears-holdet vandt kvartfinalen i FIBA Europe Cup i Minsk, hvorefter vi kunne se at Danmark, og resten af Europa, blive lukket ned.

- Denne gruppe tager hul på Champions League-sæsonen på hjemmebane i aften, når Dinamo Sassari spiller i Aarhus, og vi glæder os.

Lærke kommer ikke på banen i kampen. Han bliver hurtigt træt, og han føler ikke, at hans form nogensinde har været så dårlig som efter sit sygdomsforløb.

16. december 2020

For at komme til Sardinien skal Bakken Bears-truppen igennem fire lufthavne. De få, der ikke har haft corona endnu, joker med, at nu har de chancen for at få samlet virusset op.

Andre tænker for sig selv.

- Er det her værd at gøre? Danmark er ved at lukke ned igen, vi flyver tværs over Europa for at spille basketball for paptilskuere ...

Holdet har tabt sine første tre kampe i Champions League. Et forløb, der har været voldsomt udfordret af covid-19. I Istanbul spillede holdet stort set ud af flyveren efter to ugers selvisolation.

Men i Italien vinder de, besejrer topholdet fra Serie A, Dinamo Sassari. Det er meget overraskende, og head coach Steffen Wich kalder det efter kampen for klubbens største sejr.

21. december 2020

En af årets sidste kampe bliver, nærmest symbolsk, aflyst. Et stabsmedlem i Bakken Bears er blevet smittet med coronavirus.

Samme dag meddeler spillertruppen, at de har givet afslag på deres julegaver fra klubben og donerer pengene - 15.000 kr. - til frontpersonalet på akutafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

De opfordrer omverdenen til også at bidrage til indsamlingen til det hårdt coronapressede sundhedspersonale.

I årets sidste Champions League-kamp besejrede Bakken Bears topholdet fra Italien, Dinamo Sassari - med papfigurer som tilskuere. Foto: FIBA
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Bankmanden fra Nørre Aaby: Han lavede det ulovlige skifte til AGF og kunne være blevet en del af dynamitlandsholdet

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Aarhus

Udlover dusør: Tivoli Frihedens isbjørn er blevet stjålet

Aarhus

Royal løbefest vender tilbage til Aarhus i 2022

Lyt:  Lars Høgh er død - Hør det sidste interview læst op her

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Sport

Bittert nederlag: Den russiske bjørn smækkede med poten

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Fire personer er anholdt for lækage fra efterretningstjenester

Aarhus

Falck åbner sit sjette kviktest-center i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Annonce